Πακιστάν: Απόφαση «σταθμός» δικαστηρίου - Μετέτρεψε τη θανατική ποινή σχιζοφρενών σε ισόβια

Πακιστάν: Απόφαση «σταθμός» δικαστηρίου - Μετέτρεψε τη θανατική ποινή σχιζοφρενών σε ισόβια

Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει την καταδίκη στην εσχάτη των ποινών ατόμων που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες

Πακιστάν: Απόφαση «σταθμός» δικαστηρίου - Μετέτρεψε τη θανατική ποινή σχιζοφρενών σε ισόβια
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν μετέτρεψε σε ισόβια κάθειρξη τη θανατική ποινή που είχε επιβληθεί σε δύο καταδικασθέντες που πάσχουν από σχιζοφρένεια, μια απόφαση η οποία αναμένεται να αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικές δίκες. Το Ανώτατο Δικαστήριο εκτίμησε ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί η θανατική ποινή στην περίπτωση της Κανιζάν Μπίμπι και του Ιμντάντ Άλι, μιας γυναίκας και ενός άνδρα που έχουν περάσει 30 και 18 χρόνια αντίστοιχα αναμένοντας να εκτελεστούν.

Μετέτρεψε την ποινή τους σε ισόβια και ζήτησε τη μεταφορά τους σε ψυχιατρική κλινική. Επίσης το δικαστήριο ζήτησε από τις σωφρονιστικές αρχές να καταθέσουν νέο αίτημα για παροχή χάρης από τον πρόεδρο της χώρας σε έναν άλλο καταδικασμένο σε θάνατο, τον Γκουλάμ Αμπάς, που επίσης πάσχει από σχιζοφρένεια και παραμένει φυλακισμένος εδώ και 15 χρόνια.

Το Δικαστήριο έλαβε «μια απόφαση που θα γράψει ιστορία», ανακοίνωσε η οργάνωση Justice Project Pakistan (JPP), η οποία είχε προσφέρει νομική βοήθεια στους τρεις καταδικασθέντες. «Ελπίζουμε ότι οι λεπτομερείς οδηγίες στην απόφαση θα εντυπωθούν στους εργαζόμενους στο δικαστικό και σωφρονιστικό σύστημα, ώστε οι ψυχικά ασθενείς να μπορούν να εντοπίζονται και να λαμβάνουν θεραπεία αντί να αγνοούνται».

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέταζε μια προσφυγή για την ανατροπή απόφασης προηγούμενης απόφασής του, το 2016, στην οποία είχε αποφανθεί ότι η σχιζοφρένεια «δεν είναι μια μόνιμη ψυχική πάθηση», αλλά «ιάσιμη». Η απόφαση αυτή είχε προκαλέσει την αγανάκτηση των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είχε ανοίξει τον δρόμο για την εκτέλεση του Ιμντάντ Άλι, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τον φόνο το 2002 ενός θρησκευτικού αξιωματούχου και διαγνώστηκε «τρελός» το 2013 όσο βρισκόταν στη φυλακή.

Οι δικηγόροι του Άλι είχαν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αναβληθεί η εκτέλεση του. Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει την καταδίκη στην εσχάτη των ποινών ατόμων που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες. Ο ΟΗΕ έχει καλέσει στο παρελθόν το Πακιστάν να συμμορφωθεί.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, αρκετοί άνθρωποι που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες αναμένουν την εκτέλεσή τους σε πολλές χώρες (Πακιστάν, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Μαλδίβες).

Το Πακιστάν είχε κηρύξει το 2008 μορατόριουμ στην εκτέλεση των θανατικών ποινών, το οποίο ήρθη το 2014 μετά τη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση που έχει σημειωθεί στην ιστορία της χώρας, όταν Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε στρατιωτική σχολή στην Πεσάβαρ σκοτώνοντας περισσότερους από 150 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους μαθητές.

Από το 2014 το Πακιστάν έχει εκτελέσει 516 ανθρώπους, σύμφωνα με το JPP. Η πιο πρόσφατη εκτέλεση ενός ψυχικά ασθενούς στη χώρα χρονολογείται το 2015.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Ειδήσεις σήμερα

Ξεκαρδιστικό βίντεο: Δικηγόρος σε κλήση zoom με δικαστή «παγιδεύεται» σε φίλτρο - «Δεν είμαι γάτα!»

Gorilla Glue Girl: Η Αμερικανίδα που έβαλε κόλλα στο μαλλί της πριν 1 μήνα κι ακόμα το πληρώνει!

Κλείνει ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης