Μαρόκο: Πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού- Αναστολή πτήσεων

Μαρόκο: Πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού- Αναστολή πτήσεων

Εκτός απο τη Βρετανία, δεν θα επιτρέπεται μέχρι νεοτέρας η είσοδος στη χώρα σε ταξιδιώτες από την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Ιρλανδία και τη Νέα Ζηλανδία

covid_marocco_airport
Το υπουργείο Υγείας του Μαρόκου επιβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι διαγνώστηκε το πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού, το οποίο ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρείται ότι είναι ακόμη πιο μολυσματικό.

Το πρόσωπο που έχει μολυνθεί έχει τη μαροκινή υπηκοότητα και διαγνώστηκε πως είναι φορέας του μεταλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 στο λιμάνι της Ταγγέρης, όπου επέστρεψε από την Ιρλανδία μέσω Μασσαλίας, διευκρίνισε το υπουργείο.

Το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα επιτρέπεται μέχρι νεοτέρας η είσοδος στη χώρα σε ταξιδιώτες από την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Ιρλανδία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ανασταλεί από τα τέλη του Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η Ραμπάτ για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Το Μαρόκο έχει εξαγγείλει εκστρατεία μαζικής και δωρεάν ανοσοποίησης του πληθυσμού, με σκοπό τον εμβολιασμό 25 εκατομμυρίων υπηκόων του βασιλείου, ή περίπου του 80% του πληθυσμού. Έχει παραγγείλει 66 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από την AstraZeneca Plc (Βρετανία/Σουηδία), που ανέπτυξε το προϊόν της σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και από την Sinopharm (Κίνα). Ωστόσο δεν έχει παραλάβει ακόμη καμία από τις δόσεις αυτές.

Την 23η Δεκεμβρίου η Ραμπάτ επέβαλε για τέσσερις εβδομάδες απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας (21:00-06:00) σε όλη την επικράτεια για να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Ως χθες Δευτέρα ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στο Μαρόκο είχε φθάσει τους 7.977 νεκρούς επί συνόλου 460.144 μολύνσεων. Τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 16.481, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ειδικοί εκφράζουν έντονη ανησυχία για τα μεταλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, ιδίως αυτά που ταυτοποιήθηκαν στη Βρετανία, στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, που θεωρούνται πολύ πιο μολυσματικά και πλέον εντοπίζονται σε διάφορες χώρες.


Ειδήσεις σήμερα

Νέο βίντεο - ντοκουμέντο με τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη στο μετρό Ομονοίας

Σοφία Μπεκατώρου: Δεν είμαι η μόνη αθλήτρια που κακοποιήθηκε

Survivor: Με το...δεξί η μπλε ομάδα-Υποψήφια προς αποχώρηση η Ανθή Σαλαγκούδη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης