Εμβόλιο κορωνοϊού της Pfizer: Η Κομισιόν εξασφάλισε επιπλέον 300 εκατ. δόσεις

Εμβόλιο κορωνοϊού της Pfizer: Η Κομισιόν εξασφάλισε επιπλέον 300 εκατ. δόσεις

Το ανακοίνωσε πριν λίγο η πρόεδρος της Κομισιόν - Η συμφωνία έρχεται πέντε ημέρες μετά τις καταγγελίες ότι  η Κομισιόν είναι υπεύθυνη για την καθυστέρηση των εμβολιασμών στα κράτη - μέλη

embolio-koronoios-pfizer-dosi
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεκτείνει το συμβόλαιο που έχει με την Pfizer/ΒiοΝtech, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η πρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Κομισιόν εξασφάλισε 300.000.000 επιπλέον δόσεις από την Pfizer/ ΒioNtech.

Μιλώντας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η ΕΕ «έχει πολλά και σχέδια για 2021, όπως να ξαναχτίσουμε την οικονομία μας, αλλά όλα αυτά απαιτούν να ξεπεράσουμε και να νικήσουμε την πανδημία κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερο Ευρωπαίοι, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα».

Σε αυτό το πλαίσιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε σε συμφωνία με τις εταιρείες Pfizer/BioNtech για την προμήθεια επιπλέον 300 εκατ. δόσεων, από τις οποίες 75 εκατ. θα είναι διαθέσιμες εντός του δεύτερου τριμήνου και οι υπόλοιπες λίγο αργότερα, τονίζοντας ότι πρόκειται για τελική συμφωνία και όχι απλώς για διαπραγματεύσεις.

Ουσιαστικά με αυτήν τη συμφωνία ο αριθμός των δόσεων του εμβολίου των Pfizer/BioNtech διπλασιάζεται και θα φτάσει τις 600 εκατ. δόσεις. «Η Κομισιόν ενέκρινε και το εμβόλιο της Moderna και πλέον με τα δύο αυτά εμβόλια έχουμε δόσεις ώστε να εμβολιαστούν 380 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες, δηλαδή ποσοστό περίπου 80% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ. Τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν και άλλα εμβόλια», ανέφερε η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν.

Ουσιαστικά με τη σημερινή συμφωνία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει τη δυνατότητα στα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ να αγοράσουν επιπλέον 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου που παράγεται από την BioNTech και την Pfizer, με την επιλογή να αποκτήσουν άλλες 100 εκατ. δόσεις.

Κλείσιμο
Η συμφωνία κατέστη δυνατή μετά την χθεσινή απόφαση της BioNTech να ξεκινήσει την παραγωγή εμβολίων και στις νέες εγκαταστάσεις της στο Μαρβούργο, στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης.

Η Κομισιόν κατηγορήθηκε ότι ευθύνεται για την καθυστέρηση των εμβολιασμών στα κράτη - μέλη

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των πολιτών κατά του κορωνοϊούη ΕΕ τρώει τη... σκόνη του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και του Ισραήλ , ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο πλήθαιναν  οι «φωνές» που επέκριναν δριμύτατα την Κομισιόν για την καθυστέρηση αυτή.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, ο ισχυρός άνδρας της Βαυαρίας και ηγέτης της Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Μάρκους Ζέντερ όπως και ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν κατηγόρησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν προμηθεύτηκε αρκετές δόσεις του εμβολίου των BioNTech και Pfizer, του πρώτου ενέσιμου σκευάσματος που έλαβε έγκριση από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Η Κομισιόν απέρριψε τις κατηγορίες λέγοντας ότι έχει διασφαλίσει πάνω από δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων από επτά συνολικά φαρμακευτικές εταιρείες με τη συμμετοχή των κρατών μελών καθ 'όλη τη διάρκεια της διαδικασίας.

«Δεν νομίζω ότι το ζήτημα είναι πραγματικά ο αριθμός των εμβολίων, αλλά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην αρχή της διανομής τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μαμέρ«Κρίνουμε όλοι τα πράγματα σαν να έχει τελειώσει αυτή η εκστρατεία. Στην πραγματικότητα, η εκστρατεία αυτή μόλις ξεκίνησε», πρόσθεσε.

Σίγουρα ήταν μια αργή αρχή. Οι χώρες της ΕΕ έχουν εμβολιάσει εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, ωστόσο, οι αριθμοί από χώρα σε χώρα διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους.

Ακόμη και η Γερμανία, που έχει εμβολιάσει 265.000 άτομα - περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ από τις 4 Ιανουαρίου, απέχει πολύ από τον στόχο της καθώς έχει ήδη προμηθευτεί 1,3 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Στο μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη εμβολιαστεί περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες και στις ΗΠΑ πάνω από τέσσερα εκατομμύρια.

Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις (για παράδειγμα, οι ΗΠΑ διαθέτουν 13,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων), όμως το γεγονός ότι η διανομή των εμβολίων στην ΕΕ γίνεται με ρυθμούς χελώνας οφείλεται σε καθυστερήσεις στην παραγωγή των εμβολίων, στην πιο ουσιαστική αλλά γραφειοκρατική διαδικασία έγκρισής τους και τον κακό προγραμματισμό σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Γιατί η Κομισιόν δεν αγόρασε αρκετέ δόσεις του εμβολίου των BioNTech / Pfizer για να εμβολιάσει όλους τους Ευρωπαίους πολίτες;

Τον Ιούνιο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισε να προμηθεύεται εμβόλια, κανείς δεν ήξερε με βεβαιότητα ποιο θα ήταν αποτελεσματικό, πόσο μάλλον, ποιο θα ήταν πρώτο σε διαθεσιμότητα.

Οι BioNTech / Pfizer, Moderna, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca και οι Johnson & Johnson, ήταν μεταξύ των εταιρειών που είχαν ξεκινήσει δοκιμές μεγάλης κλίμακας σε εθελοντές και επαίρονταν για τα φιλόδοξα χρονοδιαγράμματά που είχαν προγραμματίσει. Αλλά καθένα από αυτά τα εμβόλια, είχε να υπερπηδήσει διαφορετικά εμπόδια, και κανείς δεν περίμενε ότι κάποιο από αυτά θα ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό - σίγουρα όχι αυτά που βασίζονται στην τεχνολογία mRNA, η οποία δεν είχε εγκριθεί ποτέ από τις ευρωπαικές ρυθμιστικές αρχές.

Κατά συνέπεια, η Κομισιόν διαφοροποίησε το «χαρτοφυλάκιο« των εμβολίων, εξασφαλίζοντας περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων από έξι φαρμακευτικές εταιρείες. Επιπλέον, είναι κοντά σε μια συμφωνία για την αγορά επιπλέον 200 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίοθυ της Novavax.

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεβοκατεβαίνουν τα κρούσματα- Ανησυχία των ειδικών για τα αποτελέσματα των γιορτών

Επίθεση Μπάιντεν στον Τραμπ για την εισβολή στο Καπιτώλιο: «Ήταν ένα χάος από εγχώριους τρομοκράτες»

Το σκληρό παιχνίδι της μοίρας για τον 25χρονο από την Αμάρυνθο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης