Μαρτυρία σοκ για σεξουαλική κακοποίηση από αξιωματούχο του FBI: «Μου έγλειφε το πρόσωπο»

Μαρτυρία σοκ για σεξουαλική κακοποίηση από αξιωματούχο του FBI: «Μου έγλειφε το πρόσωπο»

Τουλάχιστον έξι γυναίκες έχουν υποβάλει αγωγές κατά υψηλόβαθμων αξιωματούχων της υπηρεσίας καταγγέλλοντας σεξουαλική κακοποίηση - ακόμη και βιασμό

FBI
Toυλάχιστον έξι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του FBI εμπλέκονται σε σεξουαλικό σκάνδαλο εις βάρος γυναικών υφισταμένων τους, με τις ίδιες να καταγγέλλουν την υπηρεσία ότι προσπάθησε να «σκεπάσει» τις απάνθρωπες πράξεις τους επί πολλά χρόνια.
Η έρευνα του Associated Press που αμαυρώνει την εικόνα του FBI δείχνει ότι η υπηρεσία κατηγορείται για προσπάθεια συγκάλυψης και προστασίας των υψηλόβαθμων «σεξουαλικών αρπακτικών».

«Ανώτεροι αξιωματούχοι του FBI που κατηγορούνται για σεξουαλική παρενόχληση, ακόμη και βιασμό, έχουν αποφύγει συστηματικά τη δίωξη ή οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή,» αναφέρει το Associated Press, σε έκθεσή του δόθηκε χθες στην δημοσιότητα.
Η έκθεση επικεντρώνεται σε ανώτερους αξιωματούχους της υπηρεσίας, εκ των οποίων, ο ένας ήταν βοηθός διευθυντή και οι άλλοι επικεφαλής γραφείων. Κατηγορούνται για κάθε είδους σεξουαλική επίθεσης - από παρενόχληση, εκβιασμό έως και βιασμό .

Προχθές δύο γυναίκες υπέβαλαν αγωγή σε βάρος του FBI.

Μία πρώην πράκτορας του FBI, με το ψευδώνυμο «Jane Doe», ισχυρίστηκε ότι «φυλακίστηκε, βασανίστηκε, παρενοχλήθηκε, εκβιάστηκε, και χειραγωγήθηκε» σε πολλαπλές «μη-συναινετικές σεξουαλικές συναντήσεις» από έναν ειδικό, υπεύθυνο πράκτορα που αποσύρθηκε το 2016 χωρίς να έχει διωχθεί για τις εγκληματικές πράξεις του.»

«Είναι πολιτική και πρακτική του FBI… να επιτρέπει σε ανώτερα στελέχη που κατηγορούνται για σεξουαλική επίθεση να αποσύρονται ήσυχα με πλήρη οφέλη και χωρίς δίωξη», δήλωσε ο δικηγόρος της «Jane Doe», Ντέιβιντ Σάφερ.

Μια άλλη αγωγή έχει υποβληθεί από την «Μπέκι», πρώην αναλύτρια του FBI, η οποία ισχυρίζεται ότι, ένας αξιωματούχος του FBI άρχισε να της γλείφει το πρόσωπο της στη διάρκεια ενός αποχαιρετιστήριου πάρτι προς τιμήν ενός συναδέλφου και την απειλούσε επανειλημμένως ότι θα «αγγίξει τα οπίσθιά της».

Κλείσιμο
Ενώ η «Μπέκι» ενημέρωσε σχετικά την υπηρεσία με την υπόθεση να λαμβάνει το δρόμο της Δικαιοσύνης, ο πράκτορας τελικά αποσύρθηκε προτού το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή ασχοληθεί με την καταγγελία της. Η «Μπέκι» υποστήριξε ότι ήταν αυτή που «αντιμετώπισε αντίποινα» μετά την αναφορά της, ισχυριζόμενη ότι το περιστατικό της άφησε μετατραυματικό στρες και την ανάγκασε να φύγει από την υπηρεσία.

Μια άλλη γυναίκα κατήγγειλε τον περασμένο μήνα την εκπαιδευτική ακαδημία του FBI, ισχυριζόμενη ότι οι άρρενες εκπαιδευόμενοι έκαναν συχνά «σεξουαλικά φορτισμένα» σχόλια και εμφανίζονται προκλητικοί προσκαλώντας τις γυναίκες εκπαιδευόμενες στα σπίτια τους. Ακόμα και υπήρχαν αποδείξεις για σεξουαλικά παραπτώματα - έρευνα για σεξουαλικό παράπτωμα από το 2009 έως το 2012 είχε αποκαλύψει 343 «αδικήματα», συμπεριλαμβανομένων αρκετών περιπτώσεων «βιντεοσκόπησης γυναικών χωρίς την συγκατάθεση» - σε ελάχιστες περιπτώσεις είχαν αναληφθεί δράση.

Ο ειδικός πράκτορας Τζέιμς Χέντρικς είχε παρενοχλήσει οκτώ υφισταμένες του , ωστόσο το FBI είχε αρνηθεί να τον κατονομάσει λέγοντας ότι η ευθύνη αυτή ανήκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Το Κογκρέσο έχει επίγνωση του προβλήματος, αν και οι εκκλήσεις τους για προστασία από τους καταγγέλλοντες και την εξωτερική επανεξέταση των πειθαρχικών υποθέσεων πέφτουν στο κενό.

Η εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στη Καλιφόρνια Τζάκι Σπάιερ χαρακτήρισε την κουλτούρα της σεξουαλικής παρενόχλησης στο FBI ως «απογοητευτική» . «Το FBI πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπο με το κίνημα #MeToo», δηλώνει η ίδια στο Associated Press.

Το κίνημα #MeToo, το οποίο ξεκίνησε ως ένα hashtag που ενθάρρυνε τις γυναίκες να μοιράζονται τις ιστορίες τους για σεξουαλική κακοποίηση, έλαβε πλανητικές διαστάσεις το 2017 μετά την αποκάλυψη - βόμβα ότι ο μεγαλοσκηνοθέτης Χάρβι Γουάινσταιν ήταν ο πρωταγωνιστής ροζ σκανδάλου καθώς εκβίαζε ηθοποιούς πως, αν δεν τις έριχνε στο κρεβάτι, δεν θα είχαν μέλλον στο Χόλιγουντ.


Ειδήσεις σήμερα:

Αυτοκίνητο έπεσε σε πεζούς στο Λονδίνο - Συνελήφθη ο οδηγός

Με click away θα αγοράζουν και οι επαγγελματίες, πλην των τεχνιτών

Μηταράκης: Μειώθηκαν σε κάτω από 70.000 οι διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες στις δομές της χώρας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης