Πρίγκιπας Φίλιππος: Η «στενή φιλία» με τη Δάφνη ντι Μωριέ και οι... αμφιβολίες πριν παντρευτεί την Ελισάβετ!

Πρίγκιπας Φίλιππος: Η «στενή φιλία» με τη Δάφνη ντι Μωριέ και οι... αμφιβολίες πριν παντρευτεί την Ελισάβετ!

Νέο βιβλίο φέρνει στο φως άγνωστες πτυχές της ζωής του μακροβιότερου μέλους της βρετανικής βασιλικής οικογένειας - Οι φήμες για  παράνομους δεσμούς και οι περιβόητες... γκάφες

Phillip-ekso_2
Άγνωστες πτυχές της ζωής του μακροβιότερου μέλους της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, δηλαδή του πρίγκιπα Φίλιππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ, φέρνει στο φως ένα νέο βιβλίο της συγγραφέως Ινγκριντ Σιούαρντ.

Στο βιβλίο της, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύει η Daily Mail, η Σιούαρντ διερευνά τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του 99χρονου γαλαζοαίματου που, από τη μία πλευρά στέκεται ως «βράχος» στο πλευρό της Ελισάβετ όλα αυτά τα χρόνια, και από την άλλη δείχνει να... μη δίνει δεκάρα για τα συναισθήματα ορισμένων ανθρώπων, υιοθετώντας πολλές φορές προσβλητικό τόνο και διαπράττοντας κοινωνικές «γκάφες».

Το βιβλίο «Prince Philip: Revealed» ακολουθεί τον πρίγκιπα Φίλιππο από τα παιδικά του χρόνια μέχρι σήμερα, ρίχνει φως στην στενή φιλία που τον συνέδεε με τη Βρετανίδα συγγραφέα Δάφνη ντι Μωριέ και αποκαλύπτει τις αμφιβολίες που αισθανόταν πριν από τον γάμο του με την Ελισάβετ. Η συγγραφέας πάντως παρουσιάζει τον έγγαμο βίο του Δούκα του Εδιμβούργου με τη Βασίλισσα της Βρετανίας ως γενικά ευτυχισμένο και με έντονο το στοιχείο της συντροφικότητας και της αλληλοϋποστήριξης.

philip


Ο Πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στην Ελλάδα όντας μέλος της ελληνικής και της δανικής Βασιλικής Οικογένειας, όμως η οικογένειά του εξορίστηκε από τη χώρα όταν εκείνος ήταν ακόμη βρέφος. Από την εποχή που ήταν έξι ετών, η μητέρα του Φιλίππου έπασχε από σοβαρή ψυχική ασθένεια. Στα εννέα του χρόνια, τον έστειλαν εσωτερικό σε σχολείο της Αγγλίας και έκτοτε έβλεπε σπάνια τους γονείς του.

Ο θείος του Φιλίππου, Λόρδος Μαουντμπάτεν, είχε μεγάλα σχέδια για τον γοητευτικό ανιψιό του. Το 1939, όταν ο Φίλιππος ήταν δόκιμος στο Royal Naval College, ο Μαουντμπάτεν πρότεινε με πονηριά να κρατήσει ο νεαρός συγγενής του συντροφιά στις νεαρές πριγκίπισσες ενώ οι γονείς τους επιθεωρούσαν τον στόλο. Η Ελισάβετ ήταν 13, ο Φίλιππος 18.

Σύμφωνα με την νταντά της Ελισάβετ, η νεαρή πριγκίπισσα κατάλαβε σχεδόν κατευθείαν ότι η Φίλιππος θα ήταν ο σωστός άνδρας για εκείνη. Τελικά, κάποια χρόνια μετά και έχοντας κερδίσει διακρίσεις για τη συμμετοχή του στον πόλεμο, ο Φίλιπ της έκανε πρόταση γάμου και εκείνη δέχθηκε με χαρά.

Παρόλο που παντρευόταν την πιο περιζήτητη κληρονόμο του κόσμου, η Σιούαρντ ισχυρίζεται ότι ο Φίλιππος ήταν γεμάτος αμφιβολίες για το πού πήγαινε να μπλέξει. Λίγο καιρό πριν τον γάμο, ο Φίλιππος πήγε να μείνει στην Κορνουάλη με την όμορφη συγγραφέα Δάφνη ντι Μωριέ, δημιουργό του αριστουργήματος της λογοτεχνίας «Ρεβέκκα». Οι δυο τους είχαν έρθει συναισθηματικά κοντά, εξηγεί η συγγραφέας, παρά το γεγονός ότι η σχέση τους δεν έγινε ποτέ σεξουαλική. Στο τέλος όμως εκείνου του σαββατοκύριακου, ο Φίλιππος φέρεται να της είπε: «Δεν θέλω να γυρίσω πίσω, θέλω να μείνω εδώ, κοντά σου».

Κλείσιμο
Η Μωριέ του απάντησε να σταματήσει τις χαζομάρες: «Η χώρα σου σε χρειάζεται», είπε χαρακτηριστικά η συγγραφέας.

phillip_2


Τα χρόνια του γάμου του, η σχέση με τα παιδιά του και οι περιβόητες «γκάφες

Τα πρώτα χρόνια του γάμου του με την Ελισάβετ ήταν ξέγνοιαστα και πολύ ευτυχισμένα σύμφωνα με τη συγγραφέα. Αργότερα πάντως, όταν ο Φίλιππος εγκατέλειψε την καριέρα του στο Ναυτικό ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στα καθήκοντά του ως βασιλικός σύζυγος, συχνά τον εξόργιζαν οι απαρχαιωμένοι κανόνες του παλατιού.

Ως πατέρας, ο Δούκας του Εδιμβούργου φαίνεται να είχε δύο πρόσωπα, σύμφωνα με πηγές της Σιούαρντ. Όταν τα παιδιά του ήταν μικρά, ήταν πολύ τρυφερός μαζί τους και είχαν άψογη σχέση. Όταν όμως τα παιδιά του μεγάλωναν και ανέπτυσσαν τις δικές τους προσωπικότητες, έδειχνε να χάνει το ενδιαφέρον του.

Ο Φίλιππος ήταν αποφασισμένος να σκληραγωγήσει τον ευαίσθητο Κάρολο και επέμεινε να τον στείλουν στο ίδιο αυστηρό σχολείο στη Σκωτία που φοίτησε και εκείνος. Ο Κάρολος το απεχθανόταν. Σιγά σιγά, έμαθε να δείχνει γενναίος όμως για καιρό κρυβόταν μέσα του ένα μικρό παιδί που έτρεμε όταν ο πατέρας του ύψωνε τη φωνή του, σημειώνει η συγγραφέας. Σήμερα πάντως, οι δυο τους έχουν πολύ πιο στενή σχέση και ο Φίλιππος εγκρίνει 100% την Καμίλα.

phillip_3


Από τα παιδιά του, η κόρη του Αν ήταν σίγουρα η αγαπημένη του, καθώς ήταν σκληρή και άφοβη σαν κι εκείνον, προσθέτει η Σιούαρντ.

Πάντα πιστός στο καθήκον, ο Φίλιππος μέχρι το 2017 (όταν αποσύρθηκε από τις βασιλικές υποχρεώσεις) είχε κάνει 22.000 «σόλο» δημόσιες εμφανίσεις και 637 ταξίδια στο εξωτερικό. Η Βασίλισσα τον έχει αποκαλέσει «τη δύναμη της» και ο γάμος τους γενικά είναι αρκετά ευτυχισμένος, με την Ελισάβετ να δίνει χώρο στον σύζυγό της να ξεσπάσει όταν έχει νεύρα.

Σήμα κατατεθέν του Δούκα του Εδιμβούργου, σύμφωνα με την συγγραφέα, είναι οι περιβόητες γκάφες του και οι κοινωνικές αστοχίες τις οποίες διαπράττει κατά καιρούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ευρέως γνωστή αντιπάθειά του για τον ουαλό τραγουδιστή Τομ Τζόουνς. «Με τι κάνεις γαργάρες, με βότσαλα;» είχε ρωτήσει κάποτε, ενώ τον είχε αποκαλέσει και φρικτό τραγουδιστή.

Αναφορικά με τις σχέσεις του με τις γυναίκες, η Σιούαρντ αναφέρει ότι κατά καιρούς υπήρξαν φήμες για παράνομους δεσμούς με ηθοποιούς ή αριστοκράτισσες. Όμως, παρά το γεγονός ότι μπορεί να... παίζει το μάτι του, δεν υπήρχε ποτέ η παραμικρή απόδειξη ότι απάτησε την Ελισάβετ, σημειώνει η συγγραφέας.

Phillip_4


Το γενικό συμπέρασμά της πάντως για τον χαρακτήρα του Πρίγκιπα Φίλιππού, είναι ότι παραμένει μυστήριο. Όταν ο ίδιος ρωτήθηκε από τη Φιόνα Μπρους στα 90ου γενέθλια εάν υπήρξε επιτυχημένος στον ρόλο του, ο ίδιος απάντησε με το χαρακτηριστικό του ύφος: «Δεν δίνω δεκάρα γι' αυτό».



Ειδήσεις σήμερα:

H Άιρλαντ Μπάλντουιν ποζάρει στην κουζίνα της με καυτά κόκκινα εσώρουχα

Βρυξέλλες, η «φωλιά» των κατασκόπων του 21ου αιώνα

Με... πρόβατα και παιδιά προσπαθούν να γλιτώσουν τη φυλακή οι Χρυσαυγίτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης