Ο Φίλιππος, η Ελισάβετ και οι... δώδεκα σχέσεις μέσα σε επτά δεκαετίες γάμου

Ο Φίλιππος, η Ελισάβετ και οι... δώδεκα σχέσεις μέσα σε επτά δεκαετίες γάμου

Αυτός είναι ο φημολογούμενος (;) ερωτικός απολογισμός  του Δούκα του Εδιμβούργου σε μία νέα βιογραφία που φέρει τον τίτλο «Prince Philip Revealed», την υπογραφή της Ίνγκριντ Σιούερντ και αναμένεται  να κυκλοφορήσει την 1η Οκτωβρίου του 2020

maketa
Όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος ανακάλυψε ότι η νεαρή τότε γυναίκα του είχε γίνει βασίλισσα, η αντίδρασή του ήταν τέτοια, που κανείς από τους κοντινούς του ανθρώπους δεν θα ξεχάσει ποτέ. «Έμοιαζε απολύτως διαλυμένος, σαν να είχε καταρρεύσει ολόκληρος ο κόσμος μέσα του», θυμάται ο φίλος του Μάικ Πάρκερ, ο οποίος βρισκόταν στην Κένυα παρέα με το βασιλικό ζεύγος, όταν έφτασε η είδηση του απροσδόκητου θανάτου του Βασιλιά Γεωργίου VI, πατέρα της Ελισάβετ ενώ η κυρία των τιμών, Πάμελα Μάουντμπάτεν, λέει χαρακτηριστικά: «Το σοκ της είδησης τον αποσυντόνισε. Κατάλαβε αμέσως πως οι ειδυλλιακές μέρες της κοινής ζωής του με την Ελισάβετ είχαν λάβει τέλος… Έβαλε μια εφημερίδα στο πρόσωπό του και παρέμεινε έτσι για περίπου πέντε λεπτά…».

Η νέα βασίλισσα και ο Φίλιππος πέταξαν πίσω στο Λονδίνο για να βρουν ένα έθνος βουτηγμένο στο πένθος. Οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα ήταν κλειστά και οι αθλητικοί αγώνες είχαν ακυρωθεί. «Υπήρχε μια συγκινητική εικόνα της Βασίλισσας που κατέβαινε τα σκαλιά του αεροσκάφους με το Συμβούλιο του Παλατιού να παρατάσσεται για να τη συναντήσει», θυμάται ο πρώην διπλωμάτης Σερ Έβελιν Σάκμπεργκ και συνεχίζει: «Ο Φίλιππος περίμενε τη σειρά του για να βγει από το αεροπλάνο. Ήξερε ότι ο ρόλος του ως επικεφαλής  της οικογένειας είχε αλλάξει μια για πάντα... Σε αυτή τη σύντομη στιγμή στην Κένυα, είχε χάσει την πολύτιμη ανεξαρτησία του, την ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή με τη σύζυγό του και τα δύο μικρά παιδιά του, τον Κάρολο και την Άννα, καθώς και τις ελπίδες του να συνεχίσει την επιτυχημένη καριέρα του στο Ναυτικό.  Κάποιος άλλος άνθρωπος μπορεί να είχε καταρρεύσει. Ο Φίλιππος δεν θα άφηνε ποτέ να συμβεί αυτό. Πέρασε ωστόσο τους πρώτους μήνες της βασιλείας της συζύγου του σε κακή διάθεση, βιώνοντας αυτό που οι ψυχολόγοι ονομάζουν «καθυστερημένο συναισθηματικό σοκ».
philip

Κλείσιμο
Πέρα από τη μεγάλη είδηση, υπήρχαν πολλά μικρά πράγματα της νέας ζωής στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ που ενοχλούσαν τον Φίλιππο: δεν μπορούσε να αντέξει τον ήχο της γκάιντας, που ηχούσε κάθε πρωί κάτω από το παράθυρο της Βασίλισσας και μισούσε το γεγονός ότι κανείς δεν μπορούσε να κλείσει απευθείας ραντεβού μαζί του, παρά μόνον μέσω του προσωπικού! Ως νέος μονάρχης, η Βασίλισσα είχε πλέον πολλά καθήκοντα από τα οποία ο Φίλιππος ήταν αποκλεισμένος. Είχε εβδομαδιαίες συναντήσεις με τον πρωθυπουργό ενώ λάμβανε καθημερινά κουτιά γεμάτα κρατικά έγγραφα: πρακτικά συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, τηλεγραφήματα του γραφείου εξωτερικών, εκθέσεις,  ενημερώσεις και διάφορα σχέδια, κανένα από τα οποία δεν επιτρεπόταν να παρουσιαστεί στον άντρα της. «Ήταν πολύ δύσκολο γι’ αυτόν», δήλωσε ο Mάικ Πάρκερ. «Στο Ναυτικό, ήταν κυριολεκτικά ο κυρίαρχος του δικού του πλοίου. Στο Clarence House, ήταν δική του υπόθεση. Όταν όμως εγκαταστάθηκε στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, όλα αυτά άλλαξαν». Σύμφωνα με τον Πάρκερ τον ενοχλούσε που οι αυλικοί έδιναν λόγο μόνο στην βασίλισσα: «Ο Φίλιππος  ήταν συνεχώς πιεσμένος,  σνομπαρισμένος, αγνοημένος. Λοιδορήθηκε, δέχτηκε πολλές επιθέσεις και συνεχή κριτική… Όλα αυτά ήταν απαράδεκτα».

Ένα άλλο μεγάλο χτύπημα ήρθε όταν αποφασίστηκε από αξιωματούχους ότι τα παιδιά τους θα έπρεπε να φέρουν το όνομα Ουίδνσορ,  από το όνομα της οικογένειας της Βασίλισσας, και όχι το όνομά του, Μάουντμπάτεν. Ο Φίλιππος ήταν εξοργισμένος και τραυματισμένος βαθιά. «Είμαι ο μόνος άνθρωπος που δεν επιτρέπεται να δώσει το όνομά του στα παιδιά του», έλεγε εκείνη την εποχή. «Πληγώθηκε πραγματικά», θυμάται η Κόμισα Μάουντμπάτεν. «Είχε εγκαταλείψει τα πάντα, και τώρα αυτή ήταν η τελική προσβολή. Τον έκανε  να αισθάνεται νευρικός και δυσαρεστημένος για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Οι πρώτοι ψίθυροι μιας εξωσυζυγικής σχέσης…

Μια πρόσκληση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1956 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, ήταν ακριβώς το τονωτικό που χρειαζόταν ο Φίλιππος. Με την υποστήριξη της Βασίλισσας, ξεκίνησε μια περιοδεία 40.000 μιλίων στην Κοινοπολιτεία με το νεοαποκτηθέν βασιλικό σκάφος  Britannia. Το μεγάλο αυτό  ταξίδι, το οποίο περιελάμβανε τη Νέα Ζηλανδία και τα νησιά Φόκλαντ, σήμαινε ότι ο Φίλιππος θα βρισκόταν μακριά από το σπίτι του από τα μέσα Οκτωβρίου του 1956 έως τα μέσα Φεβρουαρίου του 1957.

Η Βασίλισσα μπορεί να μην ήταν και πολύ ευχαριστημένη με την ιδέα, αλλά ήταν ο τρόπος της να αναγνωρίσει τη θυσία του συζύγου της να εγκαταλείψει την καριέρα του στο Ναυτικό για να την στηρίξει. Ήταν μια ευκαιρία για εκείνον να κάνει ό, τι αγαπούσε περισσότερο: να είναι στη θάλασσα και να έχει τον έλεγχο της ζωής του. Καθώς η βασίλισσα τον αποχαιρετούσε, κανείς τους δεν είχε ιδέα για τα προσωπικά προβλήματα που θα ξεσπούσαν. Ο παλιός του φίλος από το Ναυτικό, Μάικ Πάρκερ που τον συνόδευε καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού, ήταν η πρώτη… φουρτούνα της περιοδείας.

Ο Πάρκερ περνούσε πολύ χρόνο μακριά από τη σύζυγό του Αϊλίν και τελικά ξεκίνησε μια εξωσυζυγική σχέση, την οποία εκείνη ανακάλυψε. Συμφώνησαν ότι το θέμα δεν θα έπρεπε να δημοσιοποιηθεί, αλλά πολύ σύντομα, διαρκούντος του ταξιδιού,  οι δικηγόροι της Αϊλίν επέλεξαν να ανακοινώσουν το χωρισμό τους σε δημοσιογράφο.

Πολύ σύντομα, άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες - και μάλιστα να αναφέρονται στον αμερικανικό τύπο - ότι και ο Δούκας του Εδιμβούργου  είχε εξωσυζυγική σχέση με μια γυναίκα, την οποία συναντούσε τακτικά στο διαμέρισμα ενός δικαστικού υπαλλήλου. Αυτό ήταν μία καταστροφή. Η ιστορία του Πάρκερ μπορεί να είχε εκλείψει από τα πρωτοσέλιδα, του Φίλιππου όμως όχι. Όταν ο γραμματέας Τύπου της Βασίλισσας Ρίτσαρντ Κολβίλ αρνήθηκε δημοσίως φήμες για ρήγμα των σχέσεων στο Βασιλικό ζεύγος, η δήλωση χρησίμευσε μόνο για να πυροδοτήσει περαιτέρω ιστορίες. Στο τέλος της περιοδείας, η Βασίλισσα πέταξε στην Πορτογαλία για να συναντήσει τον σύζυγό της, όπως είχε προγραμματίσει. Κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού, ο Φίλιππος είχε αφήσει μούσι, που ξύρισε πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο της Βασίλισσας. Εκεί, βρήκε να τον περιμένει ολόκληρο πάρτι, όπου όλοι -συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του- φορούσαν ψεύτικα μουστάκια από τζίντζερ.
mousi

Όταν το βασιλικό ζεύγος εμφανίστηκε για να συναντήσει δημοσιογράφους στη Βρετανία, αμφότεροι χαμογελούσαν ευτυχισμένοι. Το αμερικανικό περιοδικό Time ανέφερε ότι αυτό ήταν ένα «σήμα προς όλους,  που εξαπλώθηκε στις τέσσερις γωνίες της Γης». Αλλά ο Πάρκερ παραδέχτηκε αργότερα ότι ο Δούκας ήταν «πυρ και μανία» από τις φήμες και τη δημοσιότητα. Δεν ήταν η τελευταία φορά που ο Φίλιππος θα αισθανόταν έτσι. Με τα χρόνια, κυκλοφόρησαν αμέτρητες  φήμες για σχέσεις με άλλες γυναίκες. Αριστοκράτισσες, ηθοποιοί, ακόμη και μακρινά μέλη της οικογένειας συνδέθηκαν με το όνομά του. Παρότι όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξαν απτές αποδείξεις για τις φημολογούμενες σχέσεις του Φίλιππου, όταν οι ιστορίες επαναλαμβάνονται πολύ, οι άνθρωποι τείνουν να τις πιστέψουν…
 
Μισός αιώνας έρωτα και αμέτρητες φήμες…

Ένα χαρακτηριστικό  παράδειγμα  είναι η φερόμενη σχέση του Φίλιππου με την ηθοποιό Πατ Κίρκγουντ,  την κάποτε υψηλότερα αμειβόμενη θεατρική ηθοποιό του Λονδίνου. Το 1948, η  Πατ έβγαινε  με τον φίλο του Φίλιππου, τον φωτογράφο Στέρλινγκ Νάχαμ , γνωστό με το επαγγελματικό όνομα, Bαρώνος. Ένα βράδυ, ο Βαρώνος με τον Φίλιππο και έναν άλλον φίλο συνάντησαν την Πατ στο καμαρίνι της, ύστερα από μια παράσταση στο London Palladium. Αργότερα, πήγαν όλοι μαζί σε ένα κλαμπ, όπου ο Φίλιππος φάνηκε να μονοπωλεί την Πατ στην πίστα. Το πάρτι έληξε τα χαράματα με τον Βαρώνο να ετοιμάζει ομελέτα για όλους στο διαμέρισμά του.
 
παττ
Η Πατ Κίρκγουντ
Με βάση αυτή τη συγκεκριμένη βραδιά, δημιουργήθηκε  ένας μύθος για περισσότερα από 50 χρόνια ότι η Πατ ήταν η ερωμένη του Φίλιππου. Κι όχι αδίκως, αν λάβει κανείς υπόψη του τα λόγια της Πατ, χρόνια αργότερα, σε κάποιον δημοσιογράφο: «Θα είχα μια πιο ευτυχισμένη και ευκολότερη ζωή αν εκείνη τη νύχτα ο Πρίγκιπας Φίλιππος, αντί να έρθει απρόσκλητος στο καμαρίνι μου, είχε πάει σπίτι στην έγκυο σύζυγό του».
 
Χωρίς οποιαδήποτε  απόδειξη, πολλές από τις ιστορίες που περιβάλλουν την υποτιθέμενη ερωτική ζωή του Φίλιππου δεν αποτελούν ωστόσο τίποτα παραπάνω από μία καθαρή «εφεύρεση»- όπως συνέβη και με το στόρι της σειράς του Netflix «The Crown». Ο συγγραφέας και οι παραγωγοί της σειράς πρόσθεσαν στην ιστορία τους μια υπόθεση του 1957 μεταξύ του Φίλιππου και της Γκαλίνα Ουλάνοβα, μιας από τις μεγαλύτερες μπαλαρίνες του 20ού αιώνα. Ο Φίλιππος δεν είναι γνωστός για την αγάπη του για το μπαλέτο και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι συναντήθηκε ποτέ με τη Γκαλίνα. Ωστόσο, στο The Crown αναφέρεται ότι εκείνη του έδωσε μια φωτογραφία της και πως εκείνος ήταν αρκετά ανόητος  ώστε να την κουβαλά πάνω του έως ότου η γυναίκα του  την ανακάλυψε- ένα από τα πιο απίθανα σενάρια.
 
Η  σειρά «The Crown»  συνδέει επίσης τον Φίλιππο με τα άγρια πάρτι που διοργάνωνε ο Στέφεν Γουάρντ,  ένα από τα πρόσωπα – κλειδιά του σεξουαλικού σκάνδαλου Profumo του 1963. Μετά την αυτοκτονία του Γουάρντ, σε μια σειρά σκίτσων που ο ίδιος είχε σχεδιάσει, βρέθηκαν πορτραίτα πολλών προσωπικοτήτων, συμπεριλαμβανομένου και του Φίλιππου. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε κάτι που να συνδέει τον Δούκα με τον Γουάρντ ή να υποδεικνύει ότι ο Φίλιππος παρευρέθηκε ποτέ σε κάποιο από τα πάρτι του.
 
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Φίλιππος έχει ζήσει μια καλογερική ζωή.  Όλοι οι βιογράφοι του συμφωνούν ότι ανεξάρτητα από την αλήθεια ή όχι των διαφόρων φημών, σίγουρα απολάμβανε  τη συντροφιά όμορφων γυναικών. Τα κορίτσια στο γραφείο του ήταν πάντα ελκυστικά, με ωραία σώματα ενώ κάθε φορά που έμπαινε σε κάποιον χώρο με κόσμο φρόντιζε να πιάσει κουβέντα με την πιο ελκυστική γυναίκα που βρισκόταν εκεί.

Υπάρχουν πολλές γυναίκες με τις οποίες ο Φίλιππος είχε πολύ καλές φιλικές σχέσεις για πολλά χρόνια. Όλες ήταν νεότερες από αυτόν, πολύ όμορφες και μέλη της αριστοκρατίας. Ο Φίλιππος πάντα μεριμνούσε ώστε  οι λίστες  καλεσμένων στο Sandringham και το Balmoral  να περιλαμβάνουν τουλάχιστον μία γυναίκα που έβρισκε (το λιγότερο) ελκυστική.
phil

«Λοιπόν, οι άντρες θα είναι πάντα άντρες»

Η Βασίλισσα ήταν ανεκτική ως προς αυτό. Είναι πιθανό ότι απλώς αδιαφορούσε ηθελημένα για τις φήμες αναφορικά με τον άντρα της. Ήταν σίγουρη για την αγάπη του και λίγο πολύ έλεγε: «Λοιπόν, οι άντρες θα είναι πάντα άντρες». Αυτή ήταν η στάση της. Δεν σημαίνει ότι δεν την ενοχλούσε, αλλά δεν θα το έδειχνε ποτέ.

Η ξαδέλφη της Βασίλισσας, πριγκίπισσα Αλεξάνδρα, δεκαπέντε χρόνια μικρότερή του από τον Φίλιππο και παράνυμφος στο γάμο του, ήταν μία από τους πρώτες στενές φίλες του… Σε αντίθεση με τη βασίλισσα, λίγο την ένοιαζε η ιστιοπλοΐα, η Αλεξάνδρα απολάμβανε το άθλημα. Όταν ο Φίλιππος την κάλεσε κάποτε  στο βασιλικό γιοτ «Μπριτάνια» για την Εβδομάδα Cowes,  είχε δεχθεί με χαρά, μέχρι που εν συνεχεία έπαιζε τακτικά το ρόλο της οικοδέσποινας, για λογαριασμό της Βασίλισσας.  Ο Φίλιππος και η Αλεξάνδρα ανέπτυξαν μια στενή φιλία και σύντομα άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες ότι είχαν ερωτική σχέση. Οι φήμες ήταν μάλιστα τόσο έντονες που όπως λέγεται προκάλεσαν ρωγμές στη σχέση της με τον σύζυγό της, Άνγκους Ότζιλβι.  Αλλά όπως όλες οι άλλες ιστορίες, αυτές η αλήθεια, δεν τεκμηριώθηκε ποτέ.
alexandra
Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα

Η Σάσα, η Δούκισσα του Άμπερκορν, 25 χρόνια νεότερη από τον Φίλιππο, υπήρξε μία ακόμη στενή του φίλη. Οι φήμες για εξωσυζυγική σχέση άρχισαν να φουντώνουν το 1987, όταν μια εφημερίδα δημοσίευσε μια φωτογραφία του Φίλιππου στην οποία φορούσε μόνο μια πετσέτα γύρω από τη μέση και άγγιζε με το χέρι του την Δούκισσα η οποία φορούσε μαγιό. Η Σάσα εξήγησε κάποτε: «Η Βασίλισσα δίνει στον Φίλιππο  πολλή ελευθερία και ευελιξία… Είχα μια ένθερμη φιλία με τον Φίλιππο  για περισσότερα από 20 χρόνια, αλλά σίγουρα δεν ήταν μια πλήρης σχέση. Δεν κοιμήθηκα μαζί του. Μάλλον φαινόταν έτσι στον κόσμο. Είναι περίπλοκο και ταυτόχρονα, πολύ απλό. Όλοι χρειάζονται μια φίλη για να μοιραστούν τις πνευματικές τους αναζητήσεις… Αμφιβάλλω πολύ αν ο Φίλιππος κοιμήθηκε με κάποια από τις φίλες του. Αλλά είναι άνθρωπος. Ποιός ξέρει; Εγώ πάντως δεν ξέρω. Εκτός κι αν εσείς τον παρακολουθείτε κρυμμένοι στο δωμάτιό του…».

Ωστόσο η διάσημη βιογράφος Σάρα Μπράντφορντ είπε αργότερα: «Ο Δούκας του Εδιμβούργου είχε εξωσυζυγικές, ολοκληρωμένες και κανονικότατες σχέσεις και  μάλιστα περισσότερες από μία. Η Βασίλισσα το αποδέχτηκε γιατί θεωρεί  ότι  έτσι είναι οι άνδρες. Ο Φίλιππος και η Σάσα Άμπερκορν  είχαν σίγουρα σχέση. Χωρίς αμφιβολία». Η γνώμη της κ. Μπράντφορντ είναι ακριβώς αυτό: μια άποψη, την οποία επέλεξε να υποστηρίξει με κανένα αποδεικτικό στοιχείο.

Η πιο πρόσφατη στενή φίλη του Φίλιππου ήταν η Πένυ, πρώην Ρόμσεϊ, τώρα Κόμισσα Μαουντμπάτεν  της Βιρμανίας. Ξανθιά, λεπτή και ακόμα εντυπωσιακά όμορφη, η Πένυ, η οποία είναι 32 χρόνια νεότερη από τον Φίλιππο, γνωρίζει τον Δούκα εδώ και δεκαετίες και ήταν η συνοδηγός του  σε αγώνες οδήγησης από το 1994. Όταν ο Δούκας οδηγούσε ακόμα ανταγωνιστικά, ταξίδεψαν τη χώρα μαζί για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς. Την υποστήριξε όταν ο σύζυγός της και βαφτισιμιός του, Nόρτον, την άφησε το 2010 για  ένα ειδύλλιο με τη σχεδιάστρια μόδας Γιουτζέιν Νάτταλ.  Ο Νόρτον  γύρισε στην Πένυ αλλά εκείνη επέμεινε να μετακομίσει εκείνος σε έναν πολυτελή ανακαινισμένο πρώην αχυρώνα ενώ εκείνη παρέμεινε στο συζυγικό τους σπίτι, στο Μπρόντλαντς, και διοικούσε το κτήμα του Χάμπσαϊρ. Πλέον, εδώ και κάποιο καιρό περνά χρόνο με τον Φίλιππο στο Wood Farm στο κτήμα Sandringham, όπου τώρα ζει ως επί το πλείστον, και της πιστώνουν ότι τον έπεισε να παραιτηθεί από την άδεια οδήγησης μετά το ατύχημα του 2019. Παρά τη μεγάλη του ηλικία, εκείνη εξακολουθεί να είναι η έμπιστη φίλη του και να μοιράζεται μαζί του μια γεμάτη και ζωηρή… αίσθηση  του χιούμορ. «Όταν είδα τον Φίλιππο και την Πένυ να γλιστρούν στην πίστα  του χορού στο Royal Yacht Squadron Ball κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Cowes, κανείς τους δεν έδινε δεκάρα για το ποιος τους έβλεπε  ή τι θα μπορούσε  να σχολιάσει κάποιος. Παρατήρησα ότι ο Φίλιππος ήταν σε απόλυτη αρμονία και ρυθμό με την όμορφη Πένυ. Αναμφίβολα είναι κοντά της και είναι ένας υποστηρικτικός φίλος και μέντορας», γράφει χαρακτηριστικά η συγγραφέας του "Prince Phillip Revealed".
sasa
Ο Φίλιππος με την Πένι

Ο Φίλιππος πάντα  εκτιμούσε τη διακριτικότητα από τους φίλους και το προσωπικό του, και παρότι χρόνια τώρα τον περιβάλλουν επίμονοι ψίθυροι για ρομαντικές επαφές,  η πολιτική του πάντα ήταν να τους αγνοεί.

Το 1988, μετά από μια ακόμη αναζωπύρωση από τα Μέσα της ιστορίας με την Πατ Κίρκγουντ, ο Φίλιππος της έγραψε από το Balmoral: «Λυπάμαι πραγματικά που έχετε ενοχληθεί από αυτήν την γελοία φήμη. Όσο κι αν  θα ήθελα να σταματήσω αυτή και πολλές άλλες παρόμοιες ιστορίες , έχουμε διαπιστώσει ότι εκτός από την έναρξη δικαστικής διαδικασίας  για δυσφήμιση, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα  άλλο να κάνουμε».

Και το 2006, σε ηλικία 85 ετών, είπε στον τηλεοπτικό παρουσιαστή Τζέρεμι Πάξμαν: «Όσον αφορά σε εμένα, κάθε φορά που μιλάω σε μια γυναίκα, λένε ότι έχω κοιμηθεί μαζί της - σαν να μην έχει εκείνη λόγο για το όλο θέμα. Λοιπόν, είμαι πραγματικά κολακευμένος  να σκέφτεται κάποιος πως στην ηλικία μου κάποιο κορίτσι ενδιαφέρεται για μένα. Είναι όμως εντελώς παράλογο…». Παράλογο ή όχι, οι φήμες παραμένουν και θα παραμένουν για πάντα…

Η Ελισάβετ και οι άλλες….

Ο κατάλογος των φημολογούμενων σχέσεών του είναι ατέλειωτος: Η  όμορφη ηθοποιός Σάλι Αν Χόουες, εννέα χρόνια νεότερη από τον Φίλιππο, φημολογείται ότι ήταν μεταξύ των κατακτήσεών  του, καθώς επίσης και οι ηθοποιοί Μέρλ Όμπερον και Άννα Μάσεϊ  -και πριν από το γάμο του, η συγγραφέας Δάφνη Ντε Μωριέ.

Μια φίλη από την παιδική του ηλικία ήταν η Ελέν Κορντέτ η οποία παντρεύτηκε όταν ήταν 17 ετών. Μερικά χρόνια αργότερα, μετά από διαζύγιο, η Ελέν είχε δύο παιδιά εκτός γάμου. Επειδή ο Φίλιππος ήταν νονός των παιδιών και αρωγός στα σχολικά  έξοδα του γιου της Ελέν, φημολογήθηκε ότι ήταν ο πατέρας των δύο παιδιών. Η Ελέν χαρακτήρισε το κουτσομπολιό γελοίο και είπε ότι τα παιδιά της γεννήθηκαν από τη σχέση της με έναν Γάλλο πιλότο μαχητικών αεροσκαφών.

Όταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα βρισκόταν στο αποκορύφωμα του μίσους της για τον Πρίγκιπα Φίλιππο, λίγο πριν από το θάνατό της, ισχυρίστηκε ότι ο Φίλιππος είχε πολλά παράνομα παιδιά και πως ήταν αποφασισμένη να ανακαλύψει την ταυτότητά τους. Κι όταν το 1995 η βιογράφος του Φίλιππου πήρε συνέντευξη από την Αϊλίν  Πάρκερ , η τελευταία της αφηγήθηκε μια ιστορία για το πώς ο Φίλιππος έκλεινε τα ραντεβού του με ένα συγκεκριμένο κορίτσι, παραδίδοντάς του μηνύματα σε κάποια λέσχη του Λονδίνου.

Πώς νιώθει η Βασίλισσα για όλα αυτά, δεν θα μάθουμε ποτέ με σιγουριά. Πιθανότατα, ίσως έχει από καιρό καταφύγει στο συνηθισμένο κόλπο της: τον στρουθοκαμηλισμό. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο ότι η  προσωπική σχέση τους ήταν χωρίς δράματα και καβγάδες. Σε μια βασιλική περιοδεία στην Αυστραλία το 1954,  κάποιοι εικονολήπτες και φωτογράφοι που περίμεναν έξω από το σαλέ τους εξεπλάγησαν  όταν άκουσαν φωνές και τσακωμό από μέσα.  Λίγο αργότερα, όταν ο Φίλιππος βγήκε στο αίθριο, τον… ακολούθησαν στον αέρα ένα ζευγάρι παπούτσια του τένις και μια ρακέτα ενώ στη συνέχεια μια πολύ θυμωμένη βασίλισσα του φώναξε να επιστρέψει μέσα. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Λόχ Τάουνσεντ, ο οποίος είχε κάνει ένα ντοκιμαντέρ για το συγκεκριμένο ταξίδι, ο γραμματέας Τύπου του Παλατιού βγήκε έξω και ζήτησε από τους φωτογράφους να κλείσουν τις κάμερες τους και να παραδώσουν τα φιλμ τους. Η Βασίλισσα, πάντα ευγενική, ήρθε έξω για να  τους συναντήσει και να τους ευχαριστήσει για τη συνεργασία τους. «Λυπάμαι για αυτό το μικρό διάλειμμα»,  θυμάται ο Τάουνσεντ να τους είπε,  «αλλά όπως γνωρίζετε, συμβαίνει σε κάθε γάμο…».

Η φημισμένη «απόλαυση της ελκυστικής γυναικείας συντροφιάς» του Φίλιππου δεν εμπόδισε το γάμο του με την Βασίλισσα να εξελιχθεί με τα χρόνια σε ένα σταθερό και γεμάτο κατανόηση τοπίο. Το βασιλικό ζεύγος μπορεί να είχε τις δυσκολίες του, αλλά  ένα είναι σίγουρο: ποτέ δεν έλειπε ο αλληλοσεβασμός. «Είναι χάσιμο χρόνου να προσπαθούμε  να αλλάξουμε τον χαρακτήρα ενός άνδρα», είχε πει κάποτε η Βασίλισσα σε έναν φίλο της. «Πρέπει να τον δεχτείς όπως είναι». Κι αυτό ακριβώς έπραξε…

Ειδήσεις σήμερα: 

Συνάντηση Σακελλαροπούλου – Μητσοτάκη: Η Τουρκία να αντιληφθεί ότι οι προκλήσεις και οι απειλές δεν οδηγούν πουθενά

Διάλογο «α λα Τούρκα» ζητά ο Τσαβούσογλου για το Καστελόριζο

«Εκτός ελέγχου ο κορωνοϊός στην Ευρώπη» προειδοποιεί κορυφαίος Γερμανός ιολόγος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης