Δίκη Χρυσής Αυγής: Με... πρόβατα και παιδιά προσπαθούν να γλιτώσουν τη φυλακή οι Χρυσαυγίτες

Δίκη Χρυσής Αυγής: Με... πρόβατα και παιδιά προσπαθούν να γλιτώσουν τη φυλακή οι Χρυσαυγίτες

Στις 10:30 ξεκινά εκ νέου η διαδικασία - Μετά από 5,5 χρόνια δίκης παρουσιάστηκε ο Μπαρμπαρούσης - Εμφανίστηκαν και οι Ματθαιόπουλος, Ηλιόπουλος - Άγνωστο αν σήμερα θα τοποθετηθεί επί των αναστολών η εισαγγελέας

dikastirio-xa
Αγώνα για να μην οδηγηθούν στη φυλακή δίνουν οι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου συνεχίζεται η δίκη για την εγκληματική οργάνωση και η όλη διαδικασία βρίσκεται μια «ανάσα» πριν κριθεί το ζήτημα των αναστολών στην εκτέλεση των ποινών που επιβλήθηκαν.

Οι δικαστές πριν λάβουν την τόσο σημαντική αυτή απόφαση από την οποία θα εξαρτηθεί αν οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που καταδικάσθηκαν θα οδηγηθούν ή όχι στη φυλακή, θα πρέπει να ακούσουν τις καταθέσεις μαρτύρων που καλεί η πλευρά της υπεράσπισης, τους δικηγόρους υπεράσπισης αλλά και την εισαγγελέα της έδρας. Μάλιστα, μετά την πρόταση της εισαγγελέως επί των αναστολών οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν δικαίωμα να δευτερολογήσουν. Στην συνέχεια, το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη για να ανακοινώσει την τελική απόφασή του επί των αναστολών των ποινών, κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως την Πέμπτη στη δίκη η υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά έκανε γνωστό ότι ο καθ’ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, ο οποίος καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και σε 14 έτη κάθειρξη για το αδίκημα της συμμετοχής και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, δεν πρόκειται να ζητήσει από το δικαστήριο να αναστείλει την ποινή του.

Αντίθετα, «μάχη» για να πείσουν το δικαστήριο ότι πρέπει να τους χορηγήσει αναστολή και να μην οδηγηθούν στη φυλακή έδωσαν ο Κων. Μπαρμπαρούσης, καθώς και άλλοι συγκατηγορούμενοί του. Μάλιστα χθες στη δικαστική αίθουσα ένας – ένας οι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές άρχισαν να δίνουν το «παρών».

Για πρώτη φορά στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου της Αθήνας, όπου διεξάγεται η διαδικασία, εκτός από τον Μπαρμπαρούση εμφανίστηκαν ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος ο οποίος έχει καταδικασθεί σε κάθειρξη δέκα ετών για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος που καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 7 ετών για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Η παρουσία, πάντως, των καταδικασθέντων πρώην βουλευτών χθες στο δικαστήριο έπειτα από τόσα χρόνια που διαρκεί η δίκη μάλλον προκάλεσε την ενόχληση της προέδρου του δικαστηρίου Μαρίας Λεπενιώτη, η οποία είπε στον Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση όταν εκείνος την ρώτησε αν μπορεί να αποχωρήσει από το δικαστήριο: «Ε, τι να σας πω; Είστε κατηγορούμενος και 5,5 χρόνια σας βλέπουμε σήμερα…».

Κλείσιμο
Στην κατάθεσή του, ο πατέρας του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, άνδρας ηλικιωμένος με αναπηρία στα μάτια, είπε: «Ασχολείται με τα πρόβατα, τα χωράφια, τα καλλιεργεί, βοηθάει εμένα και τη μητέρα του, μένει μαζί μας» ενώ ο ανιψιός του Νίκου Κούζηλου είπε ότι «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραμείνει εκτός φυλακής, έχει ανήλικο παιδί».

Σήμερα, στο δικαστήριο αναμένεται να συνεχιστεί η εξέταση μαρτύρων που προτείνει η πλευρά της υπεράσπισης στην προσπάθειά της να πείσει την έδρα να χορηγήσει αναστολές στις ποινές που επέβαλλε μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. Στο δικαστήριο αναμένεται δε να τοποθετηθούν και να καταθέσουν μάρτυρες και συνήγοροι για τον Ν. Μιχαλολιάκο, Γιάννη Λαγό, Ηλία Κασιδιάρη, κ.ά.

Παραμένει πάντως άγνωστο τι θα γίνει όταν η διαδικασία των καταθέσεων και των αγορεύσεων επί των αναστολών ολοκληρωθεί. Και αυτό καθώς ουδείς γνωρίζει αν η εισαγγελέας της έδρας θα αναπτύξει την πρότασή της επί των αναστολών κατά την σημερινή συνεδρίαση ή θα ζητήσει διακοπή της δίκης για την ερχόμενη Δεύτερα ενδεχομένως ώστε να έχει τον χρόνο για να προετοιμαστεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Politico: Πώς η Τουρκία στρατικοποίησε την εξωτερική της πολιτική

Οι «κοινοί θνητοί» που έζησαν το παραμύθι και παντρεύτηκαν «γαλαζοαίματους»

Στους δρόμους οπαδοί του Άρη για βιντεοκλίπ!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης