Τουρκία: Μεροληπτική, άδικη και δυσανάλογη η έκθεση της Κομισιόν εις βάρος μας

Τουρκία: Μεροληπτική, άδικη και δυσανάλογη η έκθεση της Κομισιόν εις βάρος μας

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σχολιάζει την «Έκθεση 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία» - Κάνει λόγο για μεροληψία, γιατί προτάσσονται τα επιχειρήματα Αθήνας και Λευκωσίας 

Τουρκία: Μεροληπτική, άδικη και δυσανάλογη η έκθεση της Κομισιόν εις βάρος μας
Μεροληπτική, εμφανώς μη εποικοδομητική και με βάση διπλά πρότυπα χαρακτηρίζει την Έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία για το 2020 το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του. Μάλιστα, ειδικά όσον αφορά στα σημεία της έκθεσης για την Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και το Αιγαίο, το υπουργείο τονίζει ότι «βασίζονται εξ ολοκλήρου σε επιχειρήματα, που προτάχθηκαν από την Ελλάδα και τους ‘Ε/Κ’. Αυτή η κατάσταση αμαυρώνει την αμεροληψία της Επιτροπής», ενώ σημειώνει ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε ομηρία τις σχέσεις Βρυξελλών - Άγκυρας. 

Αφήνοντας αιχμές κατά της ΕΕ, που «δεν αναφέρει τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις, τις οποίες η ίδια δεν έχει εκπληρώσει», η Άγκυρα κάνει λόγο για «μεροληπτικές, άδικες και δυσανάλογες επικρίσεις για το σύστημα διακυβέρνησής μας, τις εκλογές, τα θεμελιώδη δικαιώματα, ορισμένες δικαστικές αποφάσεις και διοικητικές αποφάσεις ειδικότερα, καθώς και νόμιμα μέτρα, που λαμβάνονται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στην εξωτερική πολιτική μας και στις πολιτικές ασφάλειας και στην οικονομία, καταδεικνύουν πόσο μακριά από την αντικειμενικότητα βρίσκεται η έκθεση».

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, η ενταξιακή πορεία της χώρας έχει εμποδιστεί «εξαιτίας της στενόμυαλης στάσης, που υιοθέτησαν ορισμένοι κύκλοι της ΕΕ». Ωστόσο η Άγκυρα υπερασπίζεται τις διαδικασίες και «αντί να απομακρυνθεί από την ΕΕ, έχει παραμείνει δεσμευμένη στη διαδικασία ένταξης της ΕΕ, παρά τις προσπάθειες ορισμένων ομάδων να την κρατήσουν σε απόσταση». Παράλληλα, η τουρκική πλευρά επικρίνει την διάκριση μεταξύ «Δυτικών Βαλκανίων» και Τουρκίας.

«Βασίζονται σε επιχειρήματα από την Ελλάδα και τους Ελληνοκυπρίους»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σχολιάζει τα σημεία που αφορούν στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και το Αιγαίο, που όπως λέει «βασίζονται εξ ολοκλήρου σε επιχειρήματα, που προτάχθηκαν από την Ελλάδα και τους ‘Ε/Κ’. Αυτή η κατάσταση αμαυρώνει την αμεροληψία της Επιτροπής».

«Απορρίπτουμε αυτήν την προκατειλημμένη και παράνομη άποψη, η οποία δεν συμβάλλει ούτε στην επίλυση του Κυπριακού ούτε στη διασφάλιση της σταθερότητας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, το δίδυμο Ελλάδας και ‘Ε/Κ’, έχοντας τη δυνατότητα να θέσει σε ομηρία τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε τέτοιο βαθμό, απομακρύνει την Ένωση από την κοινή λογική και το στρατηγικό όραμα και βλάπτει τα συμφέροντα της ΕΕ. Η Τουρκία, η οποία δεν έχει βλέψεις εναντίον κανενός, είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικά της δικαιώματα και των ‘Τ/Κ’», διαμηνύει.

«Ελπίζουμε ειλικρινά ότι η ΕΕ θα προσεγγίσει την υποψήφια χώρα Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη τα μεγαλύτερα συμφέροντα της ηπείρου μας και το κοινό όραμα, αντί για τα εγωκεντρικά και στενά συμφέροντα ορισμένων κύκλων, και θα επιτρέψει στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ να αναπτυχθούν σε όλες τις πτυχές τους, σύμφωνα με την προοπτική ένταξης στην ΕΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κοινοποίησε σήμερα [6/10] το Έγγραφο Στρατηγικής Διεύρυνσης και τις Εκθέσεις Χωρών 2020 για όλα τα υποψήφια και πιθανά υποψήφια κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Και φέτος, η Έκθεση για την Τουρκία για το 2020 αντικατοπτρίζει μια προσέγγιση της ΕΕ που είναι μεροληπτική, εμφανώς μη εποικοδομητική και βασίζεται σε διπλά πρότυπα. Η έκθεση επικρίνει τη χώρα μας, με αβάσιμα επιχειρήματα, ενώ δεν αναφέρει τις ευθύνες και τις δεσμεύσεις, τις οποίες η ΕΕ δεν έχει εκπληρώσει. Οι μεροληπτικές, άδικες και δυσανάλογες επικρίσεις για το σύστημα διακυβέρνησής μας, τις εκλογές, τα θεμελιώδη δικαιώματα, ορισμένες δικαστικές αποφάσεις και διοικητικές αποφάσεις ειδικότερα, καθώς και νόμιμα μέτρα, που λαμβάνονται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, στην εξωτερική πολιτική μας και στις πολιτικές ασφάλειας και στην οικονομία, καταδεικνύουν πόσο μακριά από την αντικειμενικότητα βρίσκεται η έκθεση.

Πρώτα απ' όλα, η Τουρκία είναι μια υποψήφια χώρα, η ενταξιακή πορεία της οποίας έχει εμποδιστεί, εξαιτίας της στενόμυαλης στάσης, που υιοθέτησαν ορισμένοι κύκλοι της ΕΕ, εντούτοις, έχει υπερασπιστεί τη διαδικασία ανεξάρτητα από αυτές τις προκλήσεις. Αντί να απομακρυνθεί από την ΕΕ, έχει παραμείνει δεσμευμένη στη διαδικασία ένταξης της ΕΕ, παρά τις προσπάθειες ορισμένων ομάδων να την κρατήσουν σε απόσταση. Αναμενόταν ότι η Επιτροπή θα τόνιζε έντονα αυτό το γεγονός και δε θα προέβαινε σε διάκριση μεταξύ των ‘Δυτικών Βαλκανίων’ και της Τουρκίας στη στρατηγική διεύρυνσης.

Τα τμήματα της έκθεσης, που επικεντρώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και το Κυπριακό, βασίζονται εξ ολοκλήρου σε επιχειρήματα, που προτάχθηκαν από την Ελλάδα και τους ‘Ε/Κ’. Αυτή η κατάσταση αμαυρώνει την αμεροληψία της Επιτροπής. Απορρίπτουμε αυτήν την προκατειλημμένη και παράνομη άποψη, η οποία δεν συμβάλλει ούτε στην επίλυση του Κυπριακού ούτε στη διασφάλιση της σταθερότητας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, το δίδυμο Ελλάδας και ‘Ε/Κ’, έχοντας τη δυνατότητα να θέσει σε ομηρία τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας σε τέτοιο βαθμό, απομακρύνει την Ένωση από την κοινή λογική και το στρατηγικό όραμα και βλάπτει τα συμφέροντα της ΕΕ. Η Τουρκία, η οποία δεν έχει βλέψεις εναντίον κανενός, είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικά της δικαιώματα και των ‘Τ/Κ’.

Ειδικότερα, στο τμήμα της έκθεσης που αφορά τα πολιτικά κριτήρια και το Κεφάλαιο για τη Δικαστική Εξουσία και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, δε λαμβάνονται υπόψη οι προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζει η Τουρκία, και η απειλή από τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως το PKK/PYD/YPG, η FETO και το DAESH. Η γλώσσα, που χρησιμοποιείται σε αυτές τις ενότητες, δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό, παρά να ικανοποιήσει ριζοσπαστικούς κύκλους στην Ευρώπη, οι οποίοι είναι εναντίον της ΕΕ και της Τουρκίας. Στο πλαίσιο των καθολικών αξιών, οι δράσεις της Τουρκίας αποσκοπούν στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ ασφάλειας και θεμελιωδών δικαιωμάτων, δημοκρατίας και κράτους δικαίου.

Επιπλέον, αποτελεί σοβαρή αντίφαση το ότι η ΕΕ, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι μια δύναμη, που βασίζεται σε κοινές αξίες, δεν έχει ανοίξει ακόμα σε διαπραγματεύσεις τα Κεφάλαια 23 για τη Δικαστική Εξουσία και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και 24 για τη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια. Η Τουρκία δεν αναμένει επαίνους από την ΕΕ για την ανθρωπιστική πολιτική της στην διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης, αλλά διαμοιρασμό του βάρους και εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεών της, βάσει του Μνημονίου της 18ης Μαρτίου.

Αν και η έκθεση υποστηρίζει ότι η Τουρκία έχει επιτύχει ένα καλό επίπεδο ικανότητας στην αντιμετώπιση των ανταγωνιστικών πιέσεων και των δυνάμεων της αγοράς εντός της Ένωσης, επικρίνει ορισμένες οικονομικές πολιτικές του έθνους μας για το πώς αντιτίθενται με τα κριτήρια για μια λειτουργική οικονομία της αγοράς. Η χώρα μας έχει ενσωματωθεί σε μεγάλο βαθμό με την αγορά της ΕΕ, τόσο ως προς το εμπόριο όσο και ως προς τις επενδύσεις, και επηρεάζεται άμεσα από τις οικονομικές δυσχέρειες της ΕΕ και τις διακυμάνσεις στις παγκόσμιες αγορές. Ωστόσο, η Τουρκία έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, στην προσπάθεια να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη περίοδο με την ελάχιστη δυνατή ζημία, η οποία έχει επηρεάσει σε βάθος ακόμα και τα κράτη μέλη της ΕΕ. Επιπλέον, παρόλο που ΕΕ δεν έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, είναι σημαντικό το ότι καταγράφεται οπισθοδρόμηση σε σχετικούς με αυτό το θέμα τομείς.

Η έκθεση αναφέρει ότι η χώρα μας έχει επιτύχει ένα καλό επίπεδο ευθυγράμμισης σε 21 Κεφάλαια και επιβεβαιώνει την επίτευξη διαφορετικού βαθμού προόδου σε 17 Κεφάλαια κατά το τελευταίο έτος. Αυτό αποτελεί σαφή ένδειξη της βούλησης της Τουρκίας να συνεχίσει την προσπάθεια ευθυγράμμισης σε σχέση με το κεκτημένο της ΕΕ, παρά τα πολιτικά εμπόδια, που αντιμετώπισε, κατά την ενταξιακή διαδικασία.

Ελπίζουμε ειλικρινά ότι η ΕΕ θα προσεγγίσει την υποψήφια χώρα Τουρκία, λαμβάνοντας υπόψη τα μεγαλύτερα συμφέροντα της ηπείρου μας και το κοινό όραμα, αντί για τα εγωκεντρικά και στενά συμφέροντα ορισμένων κύκλων, και θα επιτρέψει στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ να αναπτυχθούν σε όλες τις πτυχές τους, σύμφωνα με την προοπτική ένταξης στην ΕΕ».

Ειδήσεις σήμερα:

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ένοχοι όλοι για τη δολοφονία Φύσσα

Καιρός: Κακοκαιρία εξπρές - Δείτε χάρτες με τις περιοχές

Δίκη Χρυσής Αυγής - Μάγδα Φύσσα: «Ο Παύλος τα κατάφερε... Γιε μου!»


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης