Καλιφόρνια: Στροφή στην υγιεινή διατροφή κάνουν σούπερ μάρκετ - Απαγορεύουν τσιπς και καραμέλες από τα ταμεία

Καλιφόρνια: Στροφή στην υγιεινή διατροφή κάνουν σούπερ μάρκετ - Απαγορεύουν τσιπς και καραμέλες από τα ταμεία

Η απαγόρευση θα ισχύσει επίσης για όλα τα ποτά που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή τεχνητά γλυκαντικά

supermarket
Η πόλη του Μπέρκλεϊ, προοδευτικό προπύργιο στη βόρεια Καλιφόρνια, θα απαγορεύσει την πώληση ζαχαρωτών ή αλμυρών προϊόντων τα οποία ο καταναλωτής βρίσκει στα ράφια μπροστά στα ταμεία των σούπερ μάρκετ, προκειμένου οι αρχές να προωθήσουν την υγιεινή διατροφή, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.

Το δημοτικό συμβούλιο του Μπέρκλεϊ, μιας πανεπιστημιούπολης 120.000 κατοίκων κοντά στο Σαν Φρανσίσκο, υιοθέτησε ομόφωνα αυτή την εβδομάδα διάταξη που θα απαγορεύσει προϊόντα που περιέχουν περισσότερα από 5 γραμμάρια πρόσθετων σακχάρων ή περισσότερα από 250 χιλιοστόγραμμα (mg) νατρίου ανά μερίδα.

Η απαγόρευση θα ισχύσει επίσης για όλα τα ποτά που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ή τεχνητά γλυκαντικά.

Η διάταξη σημειώνει ότι "φθηνές τροφές πλούσιες σε αλάτι, κορεσμένα λίπη και πρόσθετα σάκχαρα κυριαρχούν στα ράφια δίπλα στα ταμεία". Οι πελάτες εκεί "τείνουν περισσότερο να κάνουν παρορμητικές αγορές και οι γονείς δίνουν μάχη με τα παιδιά τους που ζητούν γλυκό στο τέλος των αγορών".

Η απαγόρευση, η οποία θα εφαρμοστεί σε 25 σούπερ μάρκετ της πόλης, θα τεθεί σε ισχύ τον προσεχή Μάρτιο και οι πρώτες επισκέψεις των επιθεωρητών υγείας έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2022.

"Αυτό που είναι καλό για τους πελάτες στο Μπέρκλεϊ είναι και καλό για τα καταστήματά τας", δήλωσε η Κέιτ Χάρισον, μια από τις αιρετές που επεξεργάστηκε το μέτρο.

Το 2014, το Μπέρκλεϊ ήταν η πρώτη πόλη που επέβαλε φόρο στα αναψυκτικά, πρωτοβουλία που υιοθέτησαν στη συνέχεια αρκετές μεγάλες αμερικανικές πόλεις.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές του 2019, οι κάτοικοι του Μπέρκλεϊ είχαν μειώσει την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών κατά 21% την επομένη χρονιά της "φορολόγησης των αναψυκτικών". Η μείωση έφθανε το 52% το 2017.

Ειδήσεις σήμερα: 

Εκπρόσωπος Ερντογάν: Σε τρία επίπεδα οι διερευνητικές με την Ελλάδα

Λουκέτο σε πέντε παιδικoύς σταθμούς στο Ίλιον - Θετικά κρούσματα σε εργαζόμενους

Ο «ασθενής του Βερολίνου»: Ο πρώτος άνθρωπος που θεραπεύτηκε από το AIDS, πεθαίνει από καρκίνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης