Ο καπνός από τις καταστροφικές πυρκαγιές στις ΗΠΑ έφθασε μέχρι την Ευρώπη

Ο καπνός από τις καταστροφικές πυρκαγιές στις ΗΠΑ έφθασε μέχρι την Ευρώπη

Οι πυρκαγιές της Καλιφόρνια και του Όρεγκον απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα «πολύ μεγαλύτερες ποσότητες άνθρακα το 2020 απ΄ό,τι οποιοδήποτε άλλο έτος»

23147933
Οι πυρκαγιές που μαίνονται στις δυτικές ΗΠΑ είναι «δεκάδες έως εκατοντάδες φορές» πιο έντονες σε σχέση με τον μέσο όρο των 15 τελευταίων ετών, με έναν ιδιαίτερα πυκνό καπνό που έχει φθάσει ακόμη και στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την κλιματική αλλαγή.

Χάρη στις δορυφορικές παρατηρήσεις, «παρακολουθούμε το εύρος των πυρκαγιών και τη μόλυνση του καπνού που μεταφέρεται διά μέσου των Ηνωμένων Πολιτειών και πέρα από αυτές», σχολίασε σήμερα σε μια ανακοίνωση ο Μαρκ Πάρινγκτον, επιστήμονας της υπηρεσίας επιτήρησης της ατμόσφαιρας Copernicus (CAMS).

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως φέτος αυτές οι «χωρίς προηγούμενο» πυρκαγιές είναι «δεκάδες έως εκατοντάδες φορές πιο έντονες από τον μέσο όρο της περιόδου 2003-2019 στο σύνολο των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και σε πολλές πληττόμενες χώρες», διευκρίνισε η υπηρεσία.

Οι πυρκαγιές προκαλούν επίσης πολύ καπνό και εκείνες της Καλιφόρνια και του Όρεγκον απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα «πολύ μεγαλύτερες ποσότητες άνθρακα το 2020 απ΄ό,τι οποιοδήποτε άλλο έτος αφότου ξεκίνησαν οι μετρήσεις της CAMS το 2003»: 21,7 μεγατόνους στην Καλιφόρνια και 7,3 μεγατόνους στο Όρεγκον.
Κλείσιμο

Ο ιδιαίτερα πυκνός καπνός ταξίδεψε μέχρι και την Ευρώπη.

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν πως ο καπνός παρέμεινε ανοικτά των ακτών του Ειρηνικού στις Ηνωμένες Πολιτείες επί πολλές ημέρες λόγω των ατμοσφαιρικών συνθηκών, αλλά κατευθύνεται εκ νέου προς τη Βόρεια Αμερική τις τελευταίες ημέρες.

Η CAMS εκτιμά πως «ο καπνός ξαναρχίζει να διασχίζει τον Ατλαντικό και θα φθάσει στη βόρεια Ευρώπη αργότερα μέσα στην εβδομάδα, όπως είχε γίνει στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας».

«Το γεγονός ότι οι πυρκαγιές αυτές προκαλούν τέτοια μόλυνση της ατμόσφαιρας ώστε μπορούμε να δούμε πυκνό καπνό ακόμη και 8.000 χλμ. μακρύτερα αντανακλά τον βαθμό στον οποίο είναι καταστροφικές, σε εύρος και διάρκεια», επέμεινε ο Μαρκ Πάρινγκτον.
23147922

Συνολικά, περισσότερα από 20 εκατομμύρια στρέμματα βλάστησης έχουν ήδη καεί από τα μέσα Αυγούστου από τα σύνορα του Καναδά έως εκείνα του Μεξικού.

Οι επιστήμονες συμφωνούν πως η ασυνήθιστη έκταση αυτών των δασικών πυρκαγιών συνδέεται με την απορρύθμιση του κλίματος, που επιδεινώνει τη χρόνια ξηρασία και προκαλεί ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες.

Όμως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε και πάλι πολεμική μοιάζοντας να αρνείται τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε αυτές τις πέρα από τα συνηθισμένα δασικές πυρκαγιές.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Apple παρουσίασε τα νέα της προϊόντα - Καμία κουβέντα για το iPhone 12

Παγκόσμιο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης στην Καλαμάτα (βίντεο)

Αποδείξεις για δεύτερη Γη στο Σύμπαν: Μετεωρίτης με απολίθωμα βακτηρίου παλαιότερο από το ηλιακό μας σύστημα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης