ΗΠΑ: Εικόνες απόλυτης καταστροφής από τις πυρκαγιές - 25 νεκροί, 16 αγνοούμενοι

ΗΠΑ: Εικόνες απόλυτης καταστροφής από τις πυρκαγιές - 25 νεκροί, 16 αγνοούμενοι

Πάνω από 16.000 πυροσβέστες δίνουν μάχη σε 25 μεγάλα μέτωπα στην Καλιφόρνια

california_main1
Κάτω από τον σκεπασμένο με καπνό και στάχτες ουρανό, χιλιάδες άνθρωποι, οικογένειες με μικρά παιδιά που τράπηκαν σε φυγή, εγκαταλείποντας τις εστίες τους εξαιτίας των φονικών πυρκαγιών σε όλο το Ορεγκον, ζουν για δεύτερη εβδομάδα σε καταφύγια και στα αυτοκίνητά τους, καθώς πυροσβεστικές δυνάμεις παλεύουν με την πύρινη λαίλαπα και ομάδες διάσωσης αναζητούν αγνοούμενους σε χαλάσματα κατεστραμμένων κοινοτήτων.

Με τους πόρους της Πολιτείας να αγγίζουν τα όριά τους, η κυβερνήτης του Ορεγκον Κέιτ Μπράουν ζήτησε από τον Λευκό Οίκο την υπογραφή ομοσπονδιακής διακήρυξης καταστροφών, για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης. Αργότερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε τη διακήρυξη αυτή.

Από τον Αύγουστο, δεκάδες πυρκαγιές έχουν μετατρέψει σε στάχτη σχεδόν 4,5 εκατομμύρια στρέμματα γης στο Ορεγκον, την Καλιφόρνια και την Πολιτεία της Ουάσιγκτον, ρημάζοντας μικρές πόλεις, χιλιάδες σπίτια και σκοτώνοντας τουλάχιστον 34 άτομα.

Drone video shows Oregon city nearly wiped out by wildfire


Οκτώ θάνατοι καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στο Ορεγκον, το πιο πρόσφατο επίκεντρο του καλοκαιρινού ξεσπάσματος πυρκαγιών σε ολόκληρες τις Δυτικές Πολιτείες.

Κλείσιμο
Η πύρινη λαίλαπα, που αξιωματούχοι και επιστήμονες περιγράφουν ως άνευ προηγουμένου σε έκταση και ένταση, σκέπασε τον ουρανό της περιοχής με καπνό και στάχτη, επιδεινώνοντας την κρίση δημόσιας υγείας που έχει ήδη προκληθεί από την πανδημία του κοροναϊού.

Οι πυρκαγιές φούντωσαν στην Καλιφόρνια στα μέσα Αυγούστου και ξέσπασαν σε όλο το Ορεγκον και την Ουάσιγκτον λίγο πριν την αργία της Ημέρας της Εργασίας, την περασμένη εβδομάδα.

Πολλές από τις πυρκαγιές προκλήθηκαν από καταστροφικές καταιγίδες με κεραυνούς και τροφοδοτήθηκαν από υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ σε εποχή θυελλωδών ανέμων.

Οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν στις αρχές αυτής της εβδομάδας, επιτρέποντας στους πυροσβέστες να εντείνουν τις επιχειρήσεις περιορισμού των πυρκαγιών.

california_in2
california_in1
california_main


Η Υπηρεσία Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης της Καλιφόρνιας (CalFire) ανέφερε πως 16.600 πυροσβέστες εξακολουθούσαν χθες να δίνουν μάχη με 25 μεγάλες πυρκαγιές.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις πυρκαγιές της Καλιφόρνιας τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ενώ περισσότερα από 4.200 σπίτια και άλλα κτίρια κάηκαν, σύμφωνα με την CalFire.

Σχεδόν 3 εκατομμύρια στρέμματα μόνο στην Καλιφόρνια έχουν γίνει στάχτη μέχρι σήμερα – περισσότερα από όσα έχει καταγράψει στην Ιστορία της η Πολιτεία σε διάρκεια ενός έτους.

Πέντε από τις 20 μεγαλύτερες πυρκαγιές στην Ιστορία της Πολιτείας έχουν ξεσπάσει το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ενας θάνατος από τις πυρκαγιές επιβεβαιώθηκε στην Πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπου έχουν καταστραφεί περίπου 400 κτίρια. Περίπου 1 εκατομμύριο στρέμματα έχουν γίνει στάχτη στο Ορεγκον, διπλασιάζοντας τον ετήσιο μέσο όρο της Πολιτείας την τελευταία δεκαετία.

Στο αποκορύφωμα της κρίσης εκεί, περίπου 500.000 κάτοικοι – τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού της Πολιτείας – είχαν τεθεί σε κάποια μορφή επιφυλακής εκκένωσης, ενώ πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς οι φλόγες εξαπλώνονταν ταχέως φτάνοντας στις γειτονιές τους. Πάνω από 1.700 κτίρια, τα περισσότερα κατοικίες, αποτεφρώθηκαν.

Στην τελευταία καταμέτρηση, περίπου 16 άνθρωποι αγνοούνται σύμφωνα με αξιωματούχους της υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων αναγκών.

Στην πληττόμενη νοτιοδυτική πόλη του Ορεγκον, Φοίνιξ, ξεριζωμένες οικογένειες, πολλές με μικρά παιδιά, κοιμόνταν στα αυτοκίνητά τους ή έβρισκαν καταφύγιο στο δημοτικό κέντρο και εκκλησίες.

california_in3
california_in4
california_in5


Ειδήσεις σήμερα

NBA, Χιτ - Σέλτικς 117-114: Ματς θρίλερ ο πρώτος τελικός στην Ανατολή

Αποδείξεις για δεύτερη Γη στο Σύμπαν: Μετεωρίτης με απολίθωμα βακτηρίου παλαιότερο από το ηλιακό μας σύστημα

Ασθενής σεισμική δόνηση 3,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης