Γουατεμάλα: Οικογένειες αυτοχθόνων ξεριζώθηκαν - Ομάδα ενόπλων πυρπόλησε τις εστίες τους

Γουατεμάλα: Οικογένειες αυτοχθόνων ξεριζώθηκαν - Ομάδα ενόπλων πυρπόλησε τις εστίες τους

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιοι διέπραξαν την επίθεση

guatemala
Σαράντα οικογένειες αυτοχθόνων, που είχαν καταλάβει καλλιεργήσιμη έκταση, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στη βόρεια Γουατεμάλα όταν ομάδα ενόπλων έβαλε φωτιά σε σπίτια, ανακοίνωσε οργάνωση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ακτημόνων αγροτών χθες Κυριακή.

Οι οικογένειες, που ανήκουν στη φυλή Κετσί, εργάζονταν στο παρελθόν στη φυτεία καφέ Κουμπιλγουίτς και απολύθηκαν πριν από 15 χρόνια χωρίς ποτέ να τους καταβληθεί πλήρης αποζημίωση, κατήγγειλε η Επιτροπή Ενότητας των Αγροτών (CUC) της Γουατεμάλας.

Έκτοτε, ζητούν να τους δοθούν γαίες ως αποζημίωση και κατέλαβαν τμήμα αγροκτήματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας, εξήγησε η Μαρία Χοσέφα Μας, εκπρόσωπος της CUC.

«Την περασμένη νύχτα, 40 οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και τα υπάρχοντά τους και τα σπίτια τους λεηλατήθηκαν, όπως συνέβαινε τη δεκαετία του 1980», τόνισε η CUC σε ανακοίνωσή της, αναφερόμενη στα πέτρινα χρόνια του εμφυλίου πολέμου στη Γουατεμάλα, όταν ολόκληρα χωριά καίγονταν ολοσχερώς.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιοι διέπραξαν την επίθεση. Ωστόσο, πριν από περίπου έναν χρόνο, μια άλλη ομάδα ανθρώπων άρχισε να καταλαμβάνει τμήματα των ίδιων γαιών και να εκφοβίζει τους πρώην εργάτες γης, κατά την CUC.

Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Γιαματέι ανέφερε μέσω Twitter ότι ανησυχεί για το συμβάν και πρόσθεσε πως οι αρχές διενεργούν έρευνα.

Κλείσιμο
Οι οικογένειες των αυτοχθόνων ζουν σε εδάφη που ανήκουν στη Ντόροτε Ντίσελντορφ, η οικογένεια της οποίας έχει ιδρύσει την εταιρεία Dieseldorff Kaffee.

«Το φαινόμενο που βιώνουμε επί του παρόντος αποτελεί διένεξη μεταξύ διαφορετικών ομάδων εισβολέων στα αγροκτήματά μας που συγκρούονται ανάμεσά τους», ανέφερε η οικογένεια Ντίσελντορφ σε ανακοίνωσή της.

Στην ανακοίνωση τονίστηκε επίσης ότι ο τρόπος που περιγράφει η CUC την κατάσταση είναι ψευδής και δυσφημιστικός και ότι το αγρόκτημα δεν έχει ανάμιξη σε καμία διαφορά για εργασιακά ζητήματα το τρέχον διάστημα.

Πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της οικογένειας Ντίσελντορφ, η συγκεκριμένη έκταση και άλλα τρία κτήματά της είχαν καταληφθεί ήδη τον Μάρτιο του 2019 και ως και τον Απρίλιο του 2020.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των δολοφονιών υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γουατεμάλα, κυρίως αυτοχθόνων. Σε έκθεσή της πέρυσι, είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον 39 δολοφονίες το 2017 και το 2018.

Έγγραφο της αστυνομίας ανέφερε ότι η ομάδα των ενόπλων απείλησε στελέχη των υπηρεσιών επιβολής της τάξης όταν προσπάθησαν να μπουν στις γαίες που έχουν καταληφθεί το βράδυ του Σαββάτου. Αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι τουλάχιστον έξι οικήματα «κάηκαν ολοσχερώς», προστίθεται στο έγγραφο.

Ειδήσεις σήμερα: 

197 κρούσματα κορωνοϊού στη Νότια Κορέα μέσα σε 24 ώρες

Μακελειό στην Κολομβία: Εννέα νέοι άνθρωποι νεκροί από επίθεση ενόπλων

Ανελέητη η προέλαση του κορωνοϊού στην Ινδία - Πάνω από 50.000 οι νεκροί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης