Κορωνοϊός - Ιράν: Ανεπάρκεια μέσων για την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας στις φυλακές

Κορωνοϊός - Ιράν: Ανεπάρκεια μέσων για την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας στις φυλακές

Καταγγελίες από τη Διεθνή Αμνηστία για αψήφιση αιτημάτων αξιωματούχων του σωφρονιστικού συστήματος από την κυβέρνηση

iran_fylaki
Η ιρανική κυβέρνηση αψήφησε πιεστικά αιτήματα αξιωματούχων του σωφρονιστικού συστήματος να διατεθούν περισσότερα μέσα για να προληφθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στις φυλακές, κατήγγειλε χθες Πέμπτη η Διεθνής Αμνηστία.

Το Ιράν είναι η χώρα της Μέσης Ανατολής η οποία υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία. Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη νέο ρεκόρ θανάτων — 235 σε 24 ώρες — εξαιτίας της COVID-19.

Η Διεθνής Αμνηστία εξηγεί ότι περιήλθαν στην κατοχή της «αντίγραφα τεσσάρων επιστολών που υπογράφονται από επικεφαλής οργανισμών φυλακών του Ιράν (...) προς το υπουργείο Υγείας», με τις οποίες «έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις πολύ σοβαρές ελλείψεις υλικού (ατομικής) προστασίας, απολυμαντικών, αντισηπτικών και απολύτως απαραίτητου ιατροφαρμακευτικού υλικού».

«Το υπουργείο δεν απάντησε» και οι ιρανικές φυλακές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν «καταστροφική» έλλειψη υλικού και εξοπλισμού για την αντιμετώπιση επιδημιών, συνεχίζει η ΜΚΟ.

«Οι λεπτομέρειες που περιέχονται στις επιστολές αυτές βρίσκονται σε διαμετρική αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις (...) του συμβούλου του επικεφαλής της Δικαιοσύνης Ασγάρ Τζαχανγκίρ, ο οποίος (...) διέψευσε πληροφορίες που έκαναν λόγο για αύξηση του δείκτη των μολύνσεων και των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στις φυλακές».

Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, χαρακτηρίζει «τις επίσημες επιστολές» αυτές ατράνταχτη όσο και «καταθλιπτική απόδειξη της τρομακτικής αποτυχίας της κυβέρνησης να προστατεύσει τους φυλακισμένους». Καταγγέλλει επίσης «τον υπερπληθυσμό, τον κακό εξαερισμό, την έλλειψη βασικών υγειονομικών εγκαταστάσεων και ιατρικού εξοπλισμού στις φυλακές και την εσκεμμένη παραμέληση των προβλημάτων των κρατουμένων από το υπουργείο Υγείας».

Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν πως οι ιρανικές φυλακές έχουν μετατραπεί στο «τέλειο περιβάλλον» για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, κρίνει η μη κυβερνητική οργάνωση. Παροτρύνει την Τεχεράνη να «πάψει να αρνείται την υγειονομική κρίση στις ιρανικές φυλακές και να λάβει επείγοντα μέτρα για να προστατεύσει τη ζωή των κρατουμένων».

Από τον Μάρτιο, πάνω από 100.000 φυλακισμένοι στο Ιράν ωφελήθηκαν από τις χορηγήσεις αδειών εξόδου και τις μειώσεις ποινών οι οποίες αποφασίστηκαν για να περιοριστεί η διασπορά του ιού στα σωφρονιστικά καταστήματα. Όμως, το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στηλίτευσε πρόσφατα το γεγονός ότι από τα μέτρα αυτά πρακτικά εξαιρέθηκαν οι πολιτικοί κρατούμενοι. Ακόμη, κατήγγειλε το ότι οι κρατούμενοι που είχαν λάβει άδειες καλούνται να επιστρέψουν στις φυλακές, ενώ η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει κακή, αν δεν έχει επιδεινωθεί.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στη Φυλή - Συναγερμός στην Πυροσβεστική


Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν με τα αναδρομικά - Δείτε παραδείγματα


Μητσοτάκης προς επιδημιολόγους: Πείτε μας να πάρουμε νέα μέτρα εάν το κρίνετε αναγκαίο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης