Γκιλέν Μάξγουελ: Η «μαστροπός» του Επστάιν - «Ψάρευε» ανήλικες και τις μετέτρεπε σε σκλάβες του σεξ

Γκιλέν Μάξγουελ: Η «μαστροπός» του Επστάιν - «Ψάρευε» ανήλικες και τις μετέτρεπε σε σκλάβες του σεξ

Την έλεγαν «μαντάμ» και όχι τυχαία - Η μικρότερη κόρη του αείμνηστου μεγιστάνα του Τύπου και μέγα καταχραστή, Ρόμπερτ Μάξγουελ, ήταν η «εξ απορρήτων» του διεστραμμένου Επστάιν και φρόντιζε να ικανοποιεί όλες τις ανώμαλες ορέξεις του, συμμετέχοντας πολλές φορές στα διαβόητα όργιά του

ghislaine-maxwell-epstein-0
Γκισλέν; Γκισλέιν; Γκιλέν; Μήπως Ζιλέν; Μπορεί όλοι να έχουν τις τελευταίες ώρες στην άκρη της γλώσσας τους το όνομα της εξ απορρήτων συνεργάτιδας, πάλαι ποτέ συντρόφου, κυρίως «αδελφής ψυχής» του Τζέφρι Επστάιν, όμως στην πραγματικότητα κανείς δεν είναι βέβαιος για την ορθή προφορά του ονόματός της. Ε, και; Αυτή η μικρή δυσκολία -συμβολικά για κάποιους ενδεικτική του τραχύ και κατά τι σκληρότερου από ακατέργαστο διαμάντι χαρακτήρα της- ήταν διαχρονικά μέρος της γοητείας της.

Ακόμα και στην προσφώνησή της τον Μάρτιο του 2014 σε σύνοδο του ΟΗΕ για την προστασία των θαλασσών, ο ομιλητής -και κατά δήλωσή του, φίλος της- αστειεύτηκε με το σπάνιο μικρό όνομά της. Η Μάξγουελ, ιδρύτρια του TerraMar Project, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης για την προστασία των θαλασσών που διέκοψε άρον άρον τις εργασίες της στις 12 Ιουλίου 2019, μια εβδομάδα ακριβώς μετά από την προφυλάκιση του Επστάιν, καλούνταν αδιαλείπτως σε διεθνή fora, λαοσυνάξεις επιδραστικών τύπου TED, αλλά και στα Ηνωμένα Έθνη.

ghislaine-GettyImages-51043131
πηγή photo: Getty Images
ghislaine-GettyImages-1540841
πηγή photo: Getty Images


Η βιωματική ιστορία της, που την ήθελε να ασχολείται με τη σωτηρία και τη βιωσιμότητα των ωκεανών από τη μέρα που σε μια κατάδυση αντίκρισε μια πλαστική κρεμάστρα στον βυθό, πάντα συγκινούσε τα πλήθη. Άλλωστε, τι πιο σαγηνευτικό από μια γυναίκα που βρίσκεται στον «αφρό» της καλής κοινωνίας να μοιράζει πλεόνασμα ευαισθησίας στον πάτο (της θάλασσας); Και μάλιστα, παρουσιάζοντας τον εαυτό της ως τίποτα περισσότερο από ανήσυχο μέλος της κοινωνίας των πολιτών.

Στην πραγματικότητα, όλοι γνώριζαν ότι η μικρότερη κόρη του αείμνηστου μεγιστάνα του Τύπου και μέγα καταχραστή, Ρόμπερτ Μάξγουελ, ήταν πολλά περισσότερα. Το γεγονός ότι γεννήθηκε ανήμερα Χριστουγέννων του 1961 θα οδηγούσε πολλούς στην υπόθεση ότι η Γκιλέν ήταν ένα παιδί ευλογημένο, ένας άνθρωπος που ήρθε να προσφέρει χαρά στους άλλους, μια γυναίκα που θα έφτανε ακόμα και στο σημείο της αυτοθυσίας γι' αυτούς τους οποίους θα πίστευε και θα αγαπούσε. Εν πολλοίς, θα είχαν δίκιο, αφού ήρθε στον κόσμο λίγες ημέρες έπειτα από ένα αυτοκινητικό δυστύχημα, που βύθισε τον μεγαλύτερο αδελφό της σε κώμα. Από τα σπάργανα ενσάρκωσε μια αναλαμπή χαράς. Ο πατέρας της την ξεχώρισε από τα οκτώ αδέλφια της και ανέπτυξε μια παθολογική, καθοριστική για τον χαρακτήρα της, λατρεία για εκείνην.

Κλείσιμο
ghislaine-GettyImages-3155028
πηγή photo: Getty Images


Η Γκιλέν, που γαλουχήθηκε με τους καλύτερους δασκάλους στα κορυφαία ιδιωτικά σχολεία της Μεγάλης Βρετανίας και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έγινε το «δεξί χέρι» του τότε ιδιοκτήτη του εκδοτικού συγκροτήματος Mirror και αργότερα συνιδιοκτήτη του ευρωπαϊκού ομίλου του μουσικού δικτύου MTV. Και μπορεί ο Μάξγουελ να μην επέτρεπε στην κόρη του να φέρνει τα νεανικά φλερτ της στο σπίτι, ωστόσο προς τιμήν της βάπτισε το αγαπημένο του σκάφος. Ο Μάξγουελ περνούσε απειράριθμες ώρες με το σκαρί του, «Lady Gishlaine». Κατά τραγική ειρωνεία πέθανε, πέφτοντας από το σκάφος του στα νερά των Καναρίων Νήσων τον Νοέμβριο του 1991. Κάποιοι απέδωσαν τον θάνατό του σε ατύχημα, άλλοι σε αυτοκτονία. Η Μάξγουελ ποτέ δεν έπαψε να πιστεύει ότι ο πατριάρχης της οικογένειάς της δολοφονήθηκε.

Λίγους μήνες μετά την απώλεια που η ίδια δεν ξεπέρασε ποτέ και υπό το βάρος των χρεών και της κατακραυγής της κοινής γνώμης, αφού αποδείχτηκε ότι ο Μάξγουελ είχε καταχραστεί τις συνταξιοδοτικές εισφορές 32.000 εργαζομένων του για να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις του, η 31χρονη τότε κληρονόμος πήρε τον ομματιών της, επιβιβάστηκε στο Κονκόρντ και σε τρεις ώρες ήταν έτοιμη να διεκδικήσει μια νέα ζωή στη Νέα Υόρκη. Δε δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα. Άλλωστε, στην πατρίδα της είχε κολλήσει μπόλικα ένσημα ως περιζήτητο «it girl» και είχε συνάψει φιλίες με ισχυρούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, όπως με τον δευτερότοκο γιο της βασίλισσας Ελισάβετ, τον Πρίγκιπα Ανδρέα ή με τον Σαουδάραβα έμπορο όπλων Αντνάν Κασόγκι.

ghislaine-maxwell-1


Επαγγελματικά ασχολήθηκε με το real estate, όμως στην πραγματικότητα δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να σφυρηλατεί ισχυρές φιλίες με ακόμα ισχυρότερους ανθρώπους -κολλητή της για ένα φεγγάρι υπήρξε η Ιβάνα Τραμπ, άρτι διαζευγμένη τότε από τον δεύτερο σύζυγό της και ομοτράπεζο του Επστάιν, Ντόναλντ. Το χάρισμά της να ανελίσσεται κοινωνικά δεν πέρασε απαρατήρητο από τον ανερχόμενο τότε χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν, ο οποίος κατά ομολογία του ήταν συλλέκτης μυαλών, ανθρώπων με ισχύ και παραγόντων με επιρροή.

ghislaine-GettyImages-3234802
πηγή photo: Getty Images


Συναντήθηκαν πρώτη φορά σε ένα πάρτι στο Άπερ Ιστ Σάιντ του Μανχάταν και από τα πρώτα λεπτά της γνωριμίας τους γνώριζαν ότι ήταν φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο: εκείνη αναζητούσε μια νέα εξαρτητική σχέση, εκείνος ήθελε δικτύωση με την ελίτ. Ο ερωτικός δεσμός τους υπήρξε βραχύς, άλλωστε μια 31χρονη μόνο εξαίρεση θα μπορούσε να αποτελεί για έναν άνδρα που υπενθύμιζε σε κάθε ευκαιρία την έξη του σε νεαρές, πολύ νεαρές γυναίκες. Ωστόσο, η σχέση τους έβγαλε βαθιές ρίζες, περιβλήθηκε με μια διεστραμμένη ιερότητα, έγινε κατά πως φαίνεται ολέθρια.

Αν πιστέψει κανείς τις αφηγήσεις μελών του προσωπικού που εργαζόταν στα σπίτια του Επστάιν στη Νέα Υόρκη, στο Νέο Μεξικό, στο Παλμ Μπιτς και φυσικά στο Λιτλ Σεντ Τζέιμς στις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους, η Γκιλέν Μάξγουελ ήταν ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Κυρίως τις βρώμικες. Το παρατσούκλι της ήταν “κυρία του σπιτιού” ή “μαντάμ” -οι συνειρμοί με την ταξική διαστρωμάτωση ενός πορνείου είναι εύλογοι- και η δουλειά της ήταν να έχει τα πάντα υπό έλεγχο. Εκείνη οργάνωνε το πρόγραμμα του, κανόνιζε τα ταξίδια του, προνοούσε ώστε η Νάντια Μαρτσίνκο, πιλότος του περίφημου αεροπλάνου Lolita Express και φερόμενη σεξουαλική σκλάβα του Επστάιν να είναι πάντα στο πόστο της, φρόντιζε να είναι στην ώρα του ο καθηγητής γιόγκα με τον οποίο ο χρηματιστής γυμναζόταν για μία ώρα κι ένα τέταρτο καθημερινά, διαχειριζόταν τα ραντεβού του με τους σημαίνοντες φίλους του: τον Μπιλ Κλίντον, τον ιδρυτή της Google Σεργκέι Μπριν, τον ιδιοκτήτη της Victoria’s Secret Λεξ Γουέξνερ, τον Δούκα του Γιορκ και άλλα μεγάλα κεφάλια.

ghislaine-maxwell-2
Η Γκιλέν μπορούσε να κάνει τα πάντα για τον Τζέφρι. Και το αποδείκνυε κάθε φορά που με περίσσια προθυμία και ενάργεια -σύμφωνα με τις καταγγελίες των φερόμενων ως θυμάτων του χρηματιστή- επιδείκνυε στις νεαρές γυναίκες τους ενδεδειγμένους τρόπους για να ευχαριστήσουν σεξουαλικά τον Επστάιν. Αν μια γυναίκα ήξερε καλύτερα από κάθε άλλη τις ιεροτελεστίες που ικανοποιούσαν τον ακόρεστο για σεξ χρηματιστή, όπως το μασάζ στο μόριό του, αλλά και στα πόδια του, αυτή ήταν το δίχως άλλο η Μάξγουελ, η οποία πολλές φορές συμμετείχε στα όργια. Με το αζημίωτο. Το 2000 ο δικηγόρος του Επστάιν αγόρασε για λογαριασμό της ένα σπίτι αξίας πέντε εκατ. δολαρίων στο Μανχάταν -μόλις λίγα τετράγωνα από εκείνο του χρηματιστή- ενώ φαίνεται ότι η εταιρεία του Επστάιν χρηματοδοτούσε την περιβαλλοντική δράση της Μάξγουελ.

Κάποιες από τις καταγγέλλουσες θυμούνται τη γυναίκα με το επιβλητικό παρουσιαστικό και την ακόμα πιο στιβαρή αύρα να τις προσεγγίζει σε κάποιο κλαμπ, έξω από το σχολείο τους ή ακόμα και στον δρόμο και να τους υπόσχεται χρήματα, αυτοκίνητα, ταξίδια, μέχρι και καριέρα στο μόντελινγκ. Η Γκιλέν κατείχε την τέχνη της πειθούς. Ελάχιστες μπορούσαν να της αντισταθούν. Όμως, μέσα σε λίγες ημέρες ή ακόμα και ώρες έβλεπαν το άλλο πρόσωπό της. Εκείνο της ψυχρής, στυγνής αφέντρας που πολλές φορές μαγνητοσκοπούσε τις σεξουαλικές συνευρέσεις τους με τον Επστάιν, αποσπούσε πάντα τα διαβατήριά τους και απειλούσε ότι θα καταστρέψει τις ζωές τους, αν διέρρεαν το παραμικρό στην αστυνομία ή στον Τύπο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία από τις καταγγελίες αναφέρεται ότι, όταν ένα από τα θύματα προσπάθησε να το σκάσει κολυμπώντας από το ιδιωτικό νησί του Επστάιν στην Καραϊβική, εμφανίστηκε η Μάξγουελ μαζί με μια δράκα σωματοφύλακες πάνω σε ένα φουσκωτό σκάφος και με απαξία απηύθυνε στην απεγνωσμένη γυναίκα πως κανείς δεν μπορεί να φύγει, εάν δεν το αποφασίσει η ίδια. Μάλιστα, φαίνεται ότι είχε επινοήσει μια κωδικοποιημένη γλώσσα, μέσω της οποίας επικοινωνούσε γραπτώς με τον Επστάιν και τους φίλους τους για να τους ενημερώνει για υποψήφια θύματα. Ένα μήνυμα -με άγνωστο παραλήπτη- που εντοπίστηκε το 2015 αναφέρει: «Έχει για σένα μια δασκάλα ρωσικών. Είναι 2Χ8 ετών, όχι ξανθιά. Τα μαθήματα είναι δωρεάν και μπορείς να κάνεις το πρώτο σου μάθημα σήμερα, αν τηλεφωνήσεις».

ghislaine-GettyImages-450159382
πηγή photo: Getty Images


Από την ίδια χρονιά οι κοσμικές εμφανίσεις της Μάγξουελ, η οποία παρεμπιπτόντως είχε αρκετά στενή σχέση με τους Κλίντον, ώστε να παραστεί στον γάμο της κόρης τους Τσέλσι τον Ιούλιο του 2010, άρχισαν να αραιώνουν και τα ίχνη της να χάνονται. Όχι τυχαία, αφού τότε έγινε η πρώτη καταγγελία από θύμα του Επστάιν σε βάρος της. Ωστόσο η αμερικανική Δικαιοσύνη μέχρι σήμερα δεν έχει απαγγείλει κατηγορίες στην «αδελφή ψυχή» του χρηματιστή. Εικάζεται ότι η άλλοτε πανίσχυρη γυναίκα ζούσε στο Μάντσεστερ «by the sea» της Μασαχουσέτης, άλλοι διέδιδαν ότι είχε πολιτογραφηθεί κάτοικος Παρισιού.

Πριν από λίγες μήνες τα αμερικανικά μέσα αναπαρήγαγαν μια φωτογραφία της Μάξγουελ από ένα ταχυφαγείο στο Λος Άντζελες, η γνησιότητα της οποίας όμως αμφισβητείται. Πάντως, η απόφασή της να τερματίσει τις εργασίες της μη κερδοσκοπικής οργάνωσής της σχεδόν ταυτόχρονα με τη σύλληψη του Επστάιν πέρσι το καλοκαίρι μαρτυρά σπουδή, αν όχι πανικό. Και μια έμπειρη Βρετανή κοσμική κυρία από ατσάλι θα έπρεπε να γνωρίζει από πρώτο χέρι ότι ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος.

Ειδήσεις σήμερα:

Αγία Σοφία: Μόλις 17' κράτησε η συνεδρίαση του τουρκικού δικαστηρίου - Το «μπαλάκι» στον Ερντογάν

Ροζάκης: Διορίστηκε με απόφαση Κοτζιά - Εκτός ΥΠΕΞ πλέον, ποιοι άλλοι ήταν μέλη της επιτροπής

Για διακοπές στην Ελλάδα παρά την απαγόρευση ο πατέρας του Μπόρις Τζόνσον
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης