Με απόφαση Κοτζιά διορίστηκε ο Ροζάκης πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου στο ΥΠΕΞ

Με απόφαση Κοτζιά διορίστηκε ο Ροζάκης πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου στο ΥΠΕΞ

Δείτε το έγγραφο - Η τριετής θητεία του έληξε στις 7 Ιουνίου του 2020

kotzias-rozakis
«Εκφράζει προσωπικές του απόψεις», σχολίαζαν από το υπουργείο των Εξωτερικών σχετικά με τις δηλώσεις του καθηγητή Χρήστου Ροζάκη για το Καστελόριζο που δήθεν... είναι απομονωμένο και κείται μακράν της ηπειρωτικής χώρας, ακόμη και της Ρόδου, όπως είπε ο καθηγητής σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

«Από τις 7 Ιουνίου του 2020 έληξε η τριετής θητεία του κ. Ροζάκη στο Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών και δεν πρόκειται να ανανεωθεί», τονίζουν οι ίδιες πηγές μεταφέροντας τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Άλλωστε, με το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΕΞ καταργείται η αυτοτελής διεύθυνση του Επιστημονικού Συμβουλίου και μαζί με το Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού συγχωνεύονται στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΚΕΣΕΠ).

Πράγματι, όπως φαίνεται από έγγραφο που δημοσιεύει το «protothema.gr», στις 7 Ιουνίου του 2017, με απόφαση του τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο καθηγητής Χρήστος Ροζάκης τοποθετήθηκε πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου που συστήθηκε με σκοπό να «γνωμοδοτεί για ερωτήματα νομικής φύσης μείζονος σημασίας που υποβάλλονται προς αυτό από τον υπουργό Εξωτερικών». Εκτός του κ. Ροζάκη που κατείχε τη θέση του προέδρου, μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου που είχε συστήσει ο Νίκος Κοτζιάς στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν οι καθηγητές Αντώνης Μπρεδήμας, Παρούλα Νάσκου-Περράκη, Φωτεινή Παζαρτζή, Χάρης Παμπούκης, Πέτρος Λιάκουρας και ο Αντώνης Τζανακόπουλος, αδελφός του Δημήτρη Τζανακόπουλου πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε το έγγραφο του διορισμού του Χρήστου Ροζάκη από τον Νίκο Κοτζιά στο Επιστημονικό Συμβούλιο του υπουργείου Εξωτερικών.

Ορισμος_μελων_Επιστημονικου_Συμβουλιου_Υπουργειου_Εξωτερικων-2
Ορισμος_μελων_Επιστημονικου_Συμβουλιου_Υπουργειου_Εξωτερικων-1

Προφανώς ως εκ της θέσεως που κατείχε από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι πριν από λίγες ημέρες, ο Χρήστος Ροζάκης, ομότιμος καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών γνωμοδοτούσε για ερωτήματα μείζονος σημασίας σχετικά με την νομική αντιμετώπιση θεμάτων όπως η επήρεια του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες.

Τον Μάρτιο του 2019, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Νίκος Κοτζιάς είχε μιλήσει για το Καστελόριζο εκφράζοντας παρόμοιες απόψεις με αυτές του Χρήστου Ροζάκη. Πρέπει να βάλεις τον «άλλο στο παιγνίδι για να τον κατευνάζεις» είχε πει τότε o πρώην υπουργός Εξωτερικών και σχετικά με τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο είχε υποστηρίξει ότι «δεν πρέπει να φαίνεσαι μοναχοφάης και να λες είναι όλα δικά μου, γιατί τότε γίνεσαι μέρος του προβλήματος».

Κλείσιμο
Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς -όπως και ο κ. Ροζάκης προσφάτως- είχε φανεί να υιοθετεί την άποψη που εκφράζεται κεντρικά από την Άγκυρα περί μειωμένης επήρειας του Καστελλόριζου σε θαλάσσιες ζώνες. Ο Νίκος Κοτζιάς τότε είχε μιλήσει για λάθος όσων «πιστεύουν ότι η Τουρκία με τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα (σσ μάλλον εννοούσε ακτογραμμής) δεν έχει ΑΟΖ και το Καστελλόριζο έχει όλη την ΑΟΖ στην περιοχή».

Τι είπε ο Ροζάκης

«Το Καστελλόριζο είναι απομακρυσμένο απ' τη Ρόδο αλλά είναι κοντά στις ακτές της Τουρκίας», είπε σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο Χρήστος Ροζάκης υποστηρίζοντας ότι «εμείς έχουμε αναπτύξει μια μαξιμαλιστική θέση, ή μια σειρά μαξιμαλιστικών θέσεων. Είναι διαπραγματευτικές θέσεις αυτές, ένα κράτος ξεκινάει πάντα μια διαπραγμάτευση με μαξιμαλισμούς και από κει και πέρα υποχωρεί σε δεύτερες θέσεις» και συνέχισε λέγοντας ότι «το μήκος των ακτών της Τουρκίας απέναντι στο μήκος των ακτών της Κύπρου είναι πολύ μεγαλύτερο».

Αντιθέσεις: αποκαλυπτική συνέντευξη του προέδρου του επιστημονικού συμβουλίου του ΥΠ.ΕΞ


Ειδήσεις σήμερα: 

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 15χρονου ύστερα από καταδίωξη κλεμμένου αυτοκίνητου

Αγωνία για τα 4.500 τεστ στα αεροδρόμια - Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα «εισαγόμενα» κρούσματα

Λάρισα: Νεκρός σε τροχαίο με τη μηχανή του ένας 32χρονος μουσικός

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης