Βραζιλία: Fake τίτλους είχε δηλώσει στο βιογραφικό του ο... παραλίγο «νέος» υπουργός Παιδείας

Βραζιλία: Fake τίτλους είχε δηλώσει στο βιογραφικό του ο... παραλίγο «νέος» υπουργός Παιδείας

Παρατυπίες στους τίτλους σπουδών, υποχρέωσαν σε πρόωρη παραίτηση τον εκλεκτό του Μπολοσονάρου για την κεφαλή στο υπουργείο Παιδείας της χώρας

decoteli
Πέντε μέρες πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ο τελευταίος εκλεκτός του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου για νέος υπουργός Παιδείας υπέβαλε την παραίτησή του εξαιτίας σωρείας παρατυπιών στους τίτλους σπουδών του.

Ο Κάρλος Ντεκοτέλι υπέβαλε την παραίτησή του στον αρχηγό του κράτους της Βραζιλίας, πέντε μέρες πριν την ορκωμοσία του, δήλωσε ένας από τους προεδρικούς συμβούλους, Πάολο Ρομπέρτο. Ο ίδιος ο υπουργός δήλωσε χθες στην εφημερίδα Folha de S.Paulo ότι δεν θα αναλάβει το αξίωμα και ότι η τελετή της ορκωμοσίας του, που είχε προγραμματιστεί για χθες, δεν πραγματοποιήθηκε.

Ο πρώτος μαύρος υπουργός που επιλέχθηκε στο υπουργικό συμβούλιο Μπολσονάρου, ο Ντεκοτέλι, ήταν καθηγητής στη ναυτική ακαδημία της Βραζιλίας, μια στρατιωτική σύνδεση που τον οδήγησε να υποστηρίξει την εκλογική εκστρατεία του ακροδεξιού προέδρου το 2018. Αναμενόταν να αντικαταστήσει στο χαρτοφυλάκιο της Παιδείας τον Άμπραχαμ Βάιντραουμπ, ο οποίος παραιτήθηκε στις 18 Ιουνίου μετά από μια σειρά αντιπαραθέσεων.

«Ο πρώην μέλλοντας υπουργός», όπως τον αποκάλεσαν πολλά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες, είχε συμπεριλάβει στο βιογραφικό του «ένα μεταπτυχιακό στο Ίδρυμα Getulio Vargas, ένα διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Ροσάριο της Αργεντινής και ένα μεταδιδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Βούπερταλ της Γερμανίας».

Αυτοί οι ακαδημαϊκοί τίτλοι, που επαίνεσε ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρου στο Twitter κατά το διορισμό του υπουργού, τέθηκαν όλοι υπό αμφισβήτηση τις ημέρες που ακολούθησαν.

Με αρχή την Παρασκευή, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Ροσάριο διαβεβαίωσε με ανάρτηση στο Twitter ότι ο κ. Ντεκοτέλι «δεν απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα» που επικαλέστηκε στο tweet του ο Μπολσονάρου, καθώς δεν υπερασπίστηκε τη διδακτορική του διατριβή.

Την Δευτέρα, ο προοριζόμενος για υπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε τον εαυτό του εξηγώντας ότι η κριτική επιτροπή του είχε ζητήσει να κάνει «προσαρμογές» στη διατριβή, αλλά ότι έπρεπε να πάει στη Βραζιλία λόγω «οικονομικών δυσκολιών» χωρίς να είναι σε θέση να επιστρέψει στην Αργεντινή για υπερασπιστεί τη διατριβή του.

Κλείσιμο
Νωρίτερα τη Δευτέρα, το γερμανικό πανεπιστήμιο του Βούπερταλ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο κ. Ντετοτέλι «δεν απέκτησε τίτλο» σε αυτό.

Μια άλλη υποψία για τους τίτλους πανεπιστημιακών σπουδών του υπουργού προήλθε από τη Βραζιλία, με κατηγορίες λογοκλοπής σε αποσπάσματα από τη διατριβή του στο Getulio Vargas (FGV), στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Αλλά το τελειωτικό χτύπημα δόθηκε χθες Τρίτη, σε μια άλλη διάψευση από το FGV: Δεν ήταν ποτέ καθηγητής αυτού του ιδρύματος από το 2016 έως το 2018, όπως έγραφε στο βιογραφικό του.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπολσονάρου είπε στο facebook ότι ο Ντετοτέλι «γνώριζει το λάθος του», επαινώντας ταυτόχρονα την ποιότητά του για αυτό το χαρτοφυλάκιο.

Η κυβέρνηση Μπολσονάρου από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας τον Ιανουάριο του 2019 έχει δώδεκα παραιτήσεις ή καθαιρέσεις υπουργών, λόγω διαμάχης ή λόγω ασυμβατότητας με τον πρόεδρο. Οι πρόσφατες δύο περιπτώσεις αφορούσαν τους υπουργούς Υγείας, μεσούσης της πανδημίας Covid-19.

Ο Ντετοτέλι ήταν ο τρίτος υπουργός Παιδείας του Μπολσονάρου από την έναρξη της θητείας του τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Ο πρώτος διετέλεσε υπουργός για μόλις τρεις μήνες και ο δεύτερος, ο Βάιντραουμπ, για 14 μήνες.

Σε βάρος του Βάιντραουμπ, ενός από τους πιο προβεβλημένους ακροδεξιούς ιδεολόγους της κυβέρνησης της Βραζιλίας, διενεργείται έρευνα από το Ανώτατο Δικαστήριο, αφότου πήρε διαστάσεις το γεγονός ότι σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποκάλεσε τα μέλη του «αλήτες», προσθέτοντας πως αν είχε τη δυνατότητα θα τα έριχνε στη φυλακή, σχόλιο που καταγράφηκε σε βίντεο και γνώρισε ευρεία διάδοση το τελευταίο διάστημα.

Οι συντηρητικοί υποστηρικτές του Μπολσονάρου θεωρούν ότι το υπουργείο Παιδείας είναι το κλειδί για τις προσπάθειές τους να ενισχύσουν τις χριστιανικές οικογενειακές αξίες και να αντιστρέψουν αυτό που αποκαλούν χρόνια μαρξιστικής επιρροής στην εκπαίδευση στη Βραζιλία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Κόλαφος του CNN για τον Τραμπ: «Θύμα» του Πούτιν και του Ερντογάν - Έκανε «bullying» σε Μέρκελ και Μέι

Κωνσταντόπουλος: Υβριστής των αγώνων της Αριστεράς ο Αλέξης Τσίπρας

Μπαϊράκι από τους Σκοπιανούς: Απαιτούν η Ελλάδα να τους αποκαλεί «Μακεδονία»!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης