Κηδεία Τζορτζ Φλόιντ: «Μην γυρίζετε την πλάτη στον ρατσισμό», «θέλουμε δικαιοσύνη»

Κηδεία Τζορτζ Φλόιντ: «Μην γυρίζετε την πλάτη στον ρατσισμό», «θέλουμε δικαιοσύνη»

Παραφωνία ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος ρίχνει ξανά «λάδι στη φωτιά» με θεωρίες συνωμοσίας

george-floyd-funeral
Την ώρα που στις ΗΠΑ, ο Τζορτζ Φλόιντ οδηγήθηκε στην τελευταία κατοικία του, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στο Παρίσι, εκατοντάδες διαδηλωτές γονάτισαν και τήρησαν οκτώ λεπτών σιγή στη μνήμη του. Αυτό αποτυπώνει την τεράστια επίδραση που συνεχίζει να έχει η δολοφονία του. Αυτή είναι που επανέφερε το διαχρονικό πρόβλημα της ρατσιστικής βίας αστυνομικών απέναντι σε Αφροαμερικανούς.

Η δυναμική της εξέγερσης μοιάζει όχι μόνο ικανή να επηρεάσει καθοριστικά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, αλλά και να επιφέρει πραγματική αλλαγή. «Έφτασε η ώρα της φυλετικής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ», διακήρυξε ο Τζο Μπάϊντεν, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος που προβλήθηκε στην κηδεία του Τζορτζ Φλόϊντ. «Δεν μπορούμε πλέον να γυρίζουμε την πλάτη στον ρατσισμό που πληγώνει την ψυχή μας».

Joe Biden eulogizes George Floyd, calls for changes to address racial injustice | ABC News


Ως επιβεβαίωση των λεγομένων του λειτούργησαν και οι χιλιάδες άνθρωποι που συγκεντρώθηκαν στο Χιούστον του Τέξας για να τιμήσουν τον Φλόιντ, παρά τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Μέχρι και το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τήρησε σιγή 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων για να τιμήσει τη μνήμη του 46χρονου Αφροαμερικανού.

George Floyd funeral: Family and friends pay their last respects


Δείτε όλο το τελευταίο αντίο στον Τζορτζ Φλόιντ

Funeral Service for George Floyd in Houston, TX | LIVE | NowThis


Κλείσιμο
Στη Νέα Υόρκη πέντε δρόμοι θα μετονομαστούν σε Black Lives Matter (Οι Ζωές των Μαύρων Μετρούν). Κατά τη διάρκεια της κηδείας, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα στο Διαδίκτυο, τα μέλη της οικογένειάς του ντυμένα στα λευκά μίλησαν με συγκίνηση για τον χαμό του δικού τους ανθρώπου, ζητώντας δικαιοσύνη και αλλαγή.

Παράλληλα με τις μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που συνεχίζουν να μαίνονται σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ, αλλά και της Ευρώπης, καταγράφεται μία αξιοσημείωτη αύξηση της εγκληματικότητας. Η κλιμάκωση της βίας παρατηρήθηκε αμέσως μετά τον θάνατο του Φλόιντ σε πόλεις όπως το Σικάγο. Εκεί, μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο δολοφονήθηκαν 24 άτομα, σύμφωνα με το Crime Lab του τοπικού πανεπιστημίου. «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο διευθυντής έρευνας Μαξ Καπούστιν, προσθέτοντας ότι είναι η μεγαλύτερη έκρηξη εγκληματικότητας που έχει γνωρίσει ποτέ η πόλη.

Το ίδιο, όμως, συμβαίνει και σε άλλες αμερικανικές πόλεις. Μία πιθανή ερμηνεία είναι ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν πραγματοποιούν τις καθημερινές περιπολίες τους, εξαιτίας των διαδηλώσεων. Τις διαδηλώσεις, όμως, εκτός από τον φόρο αίματος, συνεχίζουν να αμαυρώνουν και μέλη της ακροδεξιάς, ειδικά της ακροδεξιάς ομάδας Boogaloo. Τα τελευταία 24ωρα έχουν σημειωθεί διάφορα περιστατικά, μεταξύ αυτών πρόκληση υλικών ζημιών με τη χρήση εκρηκτικών, παράνομη οπλοκατοχή και τραυματισμός ειρηνικών διαδηλωτών με αυτοκίνητο.

Για μία ακόμα φορά, ο πρόεδρος Τραμπ έριξε λάδι στη φωτιά. Χθες δήλωσε ότι ο ηλικιωμένος διαδηλωτής που τραυματίστηκε αναίτια από αστυνομικούς στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης «μπορεί να είναι ένας προβοκάτορας των Antifa»! Κι αυτό, παρ’ ότι οι αστυνομικοί που τον έσπρωξαν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.


GRAPHIC CONTENT: Trump claims 75-year-old injured by cops may be 'Antifa'


Οι «αστοχίες» αυτές του Ντόναλντ Τραμπ δεν μοιάζουν τυχαίες. Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος απευθύνεται στην εκλογική του βάση, η οποία περιλαμβάνει κυρίως συντηρητικούς λευκούς ευαγγελιστές του νότου και της «βαθιάς Αμερικής».

Η οργή για τη δολοφονία του Φλόιντ, πάντως, έχει λειτουργήσει σαν φωτιά που εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα. Στη Γαλλία πραγματοποιούνται αντιρατσιστικές διαδηλώσεις. Πολλοί θυμήθηκαν το νεαρό έγχρωμο Γάλλο Ανταμά Τραορέ, ο οποίος το 2016 είχε χάσει τη ζωή του κάτω από παρόμοιες συνθήκες με εκείνες του Τζορτζ Φλόιντ. Η οικογένειά του πλέον πρωτοστατεί στις μαζικές αντιρατσιστικές διαδηλώσεις.

Obsèques de George Floyd : à Paris, une foule genou à terre rend hommage


Ειδήσεις σήμερα

Δένδιας: Αναμενόμενος ο εκνευρισμός του Ερντογάν - Μετά από 40 χρόνια η Ελλάδα απέκτησε ΑΟΖ

Μήνυση Χαρδαλιά στην Θεσσαλονικιά «παρουσιάστρια» που του πέταξε νερό

Τα ελληνικά ονόματα της ατζέντας Έπσταϊν

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης