Ιστορική «συμφωνία»: Η Adidas κάνει retweet στο μήνυμα της Nike για τον Φλόιντ

Ιστορική «συμφωνία»: Η Adidas κάνει retweet στο μήνυμα της Nike για τον Φλόιντ

Στην άκρη τον ανταγωνισμό αφήνουν οι δυο εταιρείες αθλητικής ένδυσης, Nike και Adidas, για να στείλουν κοινωνικό μήνυμα κατά του ρατσισμού

nike_dont
«Για μια φορά, ‘Don't Do It’ (...). Μην παριστάνεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην Αμερική»: Την έκκληση απευθύνει η κατασκευάστρια αθλητικών ειδών Nike με διαφημιστικό σποτ που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό της στο Twitter κι αντιστρέφει τη φράση-σήμα κατατεθέν της, «Just Do It» («Απλώς κάνε το»), αναφερόμενη στον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, 46χρονου Αφροαμερικανού, κατά τη διάρκεια βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς, γεγονός που πυροδότησε κύμα διαδηλώσεων και ταραχών στις ΗΠΑ.



Αφήνοντας κατά μέρος τον σκληρό ανταγωνισμό της με τη Nike, η Adidas επέλεξε να αναμεταδώσει το μήνυμα αυτό, προσθέτοντας στο retweet της τη λεζάντα «Όλοι μαζί θα προχωρήσουμε μπροστά. Όλοι μαζί θα αλλάξουμε τα πράγματα».



Σε πολλές αμερικανικές πόλεις γίνονται εδώ και αρκετές ημέρες διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα δικαιοσύνη για τον Φλόιντ, ο θάνατος του οποίου κατά την προσαγωγή του απαθανατίστηκε σε βίντεο το οποίο γνώρισε ευρεία διάδοση.

Σε αυτό εικονίζεται ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν καθώς πιέζει το γόνατό του, για αρκετά  λεπτά, στον σβέρκο του μαύρου Φλόιντ, αγνοώντας τον καθώς λέει πως δεν μπορεί να πάρει ανάσα.

«Μην αγνοείς τον ρατσισμό. Μην ανέχεσαι να μας παίρνουν ζωές αθώων. Μη βρίσκεις δικαιολογίες. Μην παριστάνεις ότι αυτό δεν σε αφορά», αναφέρει το διαφημιστικό σποτ της Nike — απλό κείμενο, λευκή γραμματοσειρά σε μαύρο φόντο, με υπόκρουση μια πιανιστική σύνθεση —, διάρκειας ενός λεπτού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Nike κάνει διαφημιστική εκστρατεία θίγοντας κοινωνικά ζητήματα.

Κλείσιμο

Το 2018, σε μία από αυτές δέσποζε η μορφή του παίκτη του αμερικάνικου φούτμπολ Κόλιν Κάπερνικ, που μπήκε στη μαύρη λίστα εξαιτίας της διαμαρτυρίας του για τη ρατσιστική βία της αστυνομίας. Ο Κάπερνικ γονάτιζε κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου πριν από τους αγώνες, μορφή διαμαρτυρίας την οποία είχαν μιμηθεί αρκετοί αθλητές.

Ειδήσεις σήμερα

«Τσουνάμι» οργής στις ΗΠΑ - Νέος κύκλος επεισοδίων, πρωτόγνωρες σκηνές στους δρόμους

Ακραίο παραλήρημα Μπαχτσελί: Τα παιδιά των Τούρκων μουσουλμάνων θα κάνουν κομματάκια τα παιδιά του Βυζαντίου

Ο ένας πάνω στον άλλον στα μπαρ των Αθηνών, της Μυκόνου και της Ρόδου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης