«Τσουνάμι» οργής στις ΗΠΑ - Νέος κύκλος επεισοδίων, πρωτόγνωρες σκηνές στους δρόμους

«Τσουνάμι» οργής στις ΗΠΑ - Νέος κύκλος επεισοδίων, πρωτόγνωρες σκηνές στους δρόμους

Για πρώτη φορά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ενεργοποιείται στη Μινεσότα η Εθνοφρουρά - Από τη Μινεάπολη μέχρι τη Νέα Υόρκη και από την Ατλάντα μέχρι την Ουάσιγκτον, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία - Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε νωρίτερα με σκυλιά και όπλα τους διαδηλωτές 

mineapolis-1
Οι ΗΠΑ φλέγονται, με το «τσουνάμι» οργής να είναι φανερό και τα συνθήματα κατά των φυλετικών ανισοτήτων να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Η εξέγερση διαπιστώνεται σε τουλάχιστον 30 πολιτείες, με οργισμένο πλήθος να έχει συγκεντρωθεί κοντά στον Λευκό Οίκο. Βίντεο, από την κοινωνική αναταραχή που έχει ξεσπάσει, αποτυπώνουν το μέγεθος των επεισοδίων, ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πάρει «φωτιά» από τα σχόλια χρηστών. Το δημοφιλές χάσταγκ #BLACK_LIVES_MATTER (οι ζωές των μαύρων μετρούν) χρησιμοποιείται από χιλιάδες διαδικτυακούς χρήστες.



Κλείσιμο


Οι σκηνές είναι πρωτόγνωρες μετά τον φριχτό φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ...




Ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει, από την πλευρά του, λόγο για ακροαριστερούς διαδηλωτές ενώ η Εθνοφρουρά βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση στη Μινεσότα βρίσκεται για πρώτη φορά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο έπειτα από τέσσερις νύχτες ταραχών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε, ακόμη, στις αρχές των αμερικανικών πολιτειών και πόλεων να σκληρύνουν κατά πολύ την στάση τους κατά των διαμαρτυριών εναντίον της αστυνομίας, διαφορετικά θα επέμβει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας και τον στρατό και προχωρώντας σε συλλήψεις.

«Φιλελεύθεροι Κυβερνήτες και Δήμαρχοι πρέπει να τηρήσουν ΠΟΛΥ σκληρότερη στάση, διαφορετικά η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα επέμβει και θα κάνει ό,τι πρέπει να γίνει, και αυτό περιλαμβάνει την χρήση της απεριόριστης ισχύος του Στρατού μας και πολλές συλλήψεις», απείλησε ο Τραμπ με ένα ακόμη tweet.

Σε ετοιμότητα το Πεντάγωνο

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε, με τη σειρά του, ότι έχει θέσει στρατιωτικές μονάδες σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών, σε περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή τους από τον κυβερνήτη της Μινεσότα για την αντιμετώπιση των ταραχών που συνεχίζονται εδώ και τέσσερις ημέρες μετά την δολοφονία του άοπλου μαύρου Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη.

Σε ανακοίνωση του Πενταγώνου διευκρινίζεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα του κυβερνήτη της Μινεσότα για συνδρομή του στρατού προς την Εθνοφρουρά της πολιτείας.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ δήλωσε ότι «εξωτερικά ακραία στοιχεία και ταραξίες» έχουν οικειοποιηθεί τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στις πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Ομάδες εξωτερικών ακραίων στοιχείων και ταραξιών εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να υπηρετήσουν την δική τους χωριστή και βίαιη ατζέντα», δήλωσε μπροστά στις κάμερες ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Αποτελεί ομοσπονδιακό αδίκημα να διασχίζει κανείς τα σύνορα των πολιτειών ή να χρησιμοποιεί διαπολιτειακές υποδομές για να υποκινεί ή να συμμετέχει σε βίαιες εξεγέρσεις και θα εφαρμόσουμε τους σχετικούς νόμους», προειδοποίησε.

Ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτς δήλωσε ότι η ανάπτυξη της Εθνοφρουράς είναι αναγκαία διότι ξένα στοιχεία εκμεταλλεύονται τις διαδηλώσεις για να σπείρουν το χάος και ότι περιμένει πως οι αποψινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα είναι οι βιαιότερες μέχρι σήμερα.

Από την Μινεάπολις μέχρι την Νέα Υόρκη και από την Ατλάντα μέχρι την Ουάσιγκτον, διαδηλωτές συγκρούσθηκαν με την αστυνομία την χθεσινή νύκτα καθώς φουσκώνει το κύμα της οργής για την μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι αστυνομικές δυνάμεις στα μέλη των μειονοτήτων.




«Δεχόμαστε επίθεση. Πρέπει να επιβληθεί η τάξη...Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την δύναμη της καλωσύνης και της δικαιοσύνης για να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα τελειώσει», δήλωσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο κυβερνήτης, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως ξένα στοιχεία, ορισμένοι υπέρμαχοι της λευκής κυριαρχίας και μέλη καρτέλ ναρκωτικών ευθύνονται για ορισμένα από τα βίαια επεισόδια στην Μινεάπολις. Οταν του ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να δώσει διευκρινίσεις, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει την σκέψη του.

Τρεις ακόμη αστυνομικοί αποπέμφθηκαν από το σώμα και έρευνα διεξάγεται για το συμβάν.

Εάν καταδικασθεί ο αστυνομικός προβλέπεται ποινή 25 ετών κάθειρξης

Η εγγύηση για τον Ντέρεκ Σόβιν ορίσθηκε στις 500.000 δολάρια, ωστόσο δεν ήταν σαφές αν παραμένει υπό κράτηση. Το όνομά του πάντως δεν περιλαμβάνεται στους καταλόγους των φυλακισμένων της κομητείας του Χένεπιν. Εάν καταδικασθεί, προβλέπεται ποινή 25 ετών κάθειρξης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι στρατός μπορεί να αναπτύξει δυνάμεις στην Μινεάπολη «πολύ γρήγορα» για να αντιμετωπίσουν βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μετά την δολοφονία άοπλου μαύρου Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό.

Μη κατονομαζόμενος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο στρατός έχει δώσει εντολή σε δυνάμεις της Στρατιωτικής Αστυνομίας να είναι έτοιμες να επέμβουν αν οι τοπικές αρχές χρειασθούν την βοήθειά τους.

«Εχουμε την δυνατότητα να αναπτύξουμε εκεί τον στρατό μας εκεί πολύ γρήγορα», εάν ζητηθεί η βοήθειά του, προειδοποίησε το απόγευμα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακραίο παραλήρημα Μπαχτσελί: Τα παιδιά των Τούρκων μουσουλμάνων θα κάνουν κομματάκια τα παιδιά του Βυζαντίου

Δείτε live: Δεύτερη απόπειρα του Έλον Μασκ να γράψει διαστημική ιστορία

Ο ένας πάνω στον άλλον στα μπαρ των Αθηνών, της Μυκόνου και της Ρόδου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης