Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιδιώκει τη σύμπηξη συμμαχίας μεταξύ δέκα δημοκρατιών για να δημιουργηθεί εναλλακτικό σύνολο προμηθευτών εξοπλισμού για την κατασκευή δικτύων κινητής τηλεφωνίας και μεταφοράς δεδομένων πέμπτης γενιάς (5G), ώστε να αποφευχθεί η εξάρτηση από την τεχνολογία της Κίνας, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα The Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση του αρχηγού των Συντηρητικών και πρωθυπουργού του ΗΒ Μπόρις Τζόνσον έχει προσεγγίσει ήδη την Ουάσινγκτον και της έχει προτείνει τη δημιουργία αυτού του ομίλου, που έχει βαφτίσει «D10». Εισηγείται να αποτελείται από τα κράτη-μέλη της Ομάδας των Επτά (G7), συν την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία.
Την περασμένη εβδομάδα, η εφημερίδα The Telegraph έγραψε ότι ο Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να μειώσει την ανάμιξη της κινεζικής κατασκευάστριας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei Technologies Co Ltd στην ανάπτυξη δικτύου 5G στη Βρετανία.
Στο ηφαιστειακό κόσμημα του Αιγαίου, συνεχίστηκε το τριήμερο 29-31 Μαΐου το φετινό (2026) πρόγραμμα Plastic Free Greece, καταγράφοντας μια εντυπωσιακή συγκομιδή απορριμμάτων που ξεπέρασε τα 420 κιλά.
Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα που απαιτεί διαφορετική προετοιμασία. Η πρόληψη, η σωστή ενημέρωση και η ασφαλιστική προστασία συνθέτουν σήμερα μια νέα κουλτούρα ανθεκτικότητας.