Σεούλ: Ο 61χρονος που ζει εδώ και ένα χρόνο στον «αέρα» ως ένδειξη διαμαρτυρίας

Σεούλ: Ο 61χρονος που ζει εδώ και ένα χρόνο στον «αέρα» ως ένδειξη διαμαρτυρίας

Ο Kim Yong-hee  ζει σε στύλο ύψους 20 μέτρων προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τα εργασιακά δικαιώματα των πρώην συναδέλφων του στη Samsung

korea
Ζει εδώ και περίπου ένα χρόνο σε στύλο ύψους 20 μέτρων στο κέντρο της Σεούλ.

Ο λόγος για τον 61χρονο Kim Yong-hee, ο οποίος επέλεξε αυτόν τον τρόπο για να διαμαρτυρηθεί για τα εργασιακά δικαιώματα των πρώην συναδέλφων του στη Samsung.

The South Korean protester living in the sky


Ο Kim Yong-hee αναφέρει ότι απολύθηκε από τον παγκόσμιο τεχνολογικό κολοσσό πριν από περίπου 30 χρόνια, όταν προσπάθησε να σχηματίσει ένα εργατικό σωματείο. Από τότε διαμαρτύρεται και ορκίζεται να μην κατεβεί έως ότου η εταιρεία βελτιώσει τους όρους και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων της.

«Την ημέρα της πρώτης μας συνδικαλιστικής συνάντησης, η αστυνομία έκανε έφοδο στο κτήριο, συνελήφθην και λίγο αργότερα απολύθηκα. Έχασα τη δουλειά μου όταν ήμουν 32 χρόνων και τώρα είμαι 61. Είναι άδικο. Αφιέρωσα όλη μου τη ζωή στη Samsung. Στην αρχή δεν μπορούσα να κοιμηθώ για περίπου μια εβδομάδα. Δεν ήμουν σίγουρος πως μπορούσα να τα βάλω με την εταιρεία και να κερδίσω. Όμως, δεν έχω σκοπό να σταματήσω. Καλύτερα να πεθάνω παρά να τα παρατήσω» παραδέχεται ο ίδιος.

Κλείσιμο
Κάτω από το σημείο όπου βρίσκεται, πραγματοποιούνται κατά καιρούς συγκεντρώσεις ανθρώπων -μεταξύ αυτών και πρώην εργαζομένων της νοτιοκορεατικής εταιρείας που καταγγέλλουν ακόμα και παρακολούθηση- που υποστηρίζουν την προσπάθειά του. Μόλις πέρυσι, νοτιοκορεατικό δικαστήριο καταδίκασε σε 18 μήνες φυλάκιση τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, Lee Sang-hoon για «υπονόμευση δραστηριοτήτων των εργατικών σωματείων».

Ο ίδιος και περίπου 25 άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ομίλου καταδικάστηκαν για παραβίαση του νόμου περί εργατικού δικαίου.

«Η επιφάνεια εδώ είναι πλάτους 1,5 μέτρου, εγώ είμαι 1.80 οπότε κουλουριάζομαι όλη την ημέρα για να χωρέσω» λέει ο ίδιος για τη νέα του «στέγη» και παραδέχεται πως όλο αυτό «δεν είναι για λιγόψυχους».

Ο ίδιος παραμένει εκεί πεισματικά διαμαρτυρόμενος, όπως υποστηρίζει, για την απόλυσή του από τη Samsung, αλλά και την πάγια στρατηγική της κατά των εργατικών σωματείων. «Είμαι ανήμπορος να σκεφτώ κανονικά. Οι απεργίες πείνας επιβράδυναν τη σκέψη μου. Ήμουν έξυπνος και εύστροφος. Τώρα το μυαλό μου είναι μια θολούρα» λέει ο 61χρονος.

Η Samsung, ο μεγαλύτερος όμιλος της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με το BBC διατηρεί αρνητική στάση απέναντι στα συνδικάτα και τη δράση τους, εδώ και δεκαετίες.

«Η ασφάλεια του κ.Κιμ είναι ψηλά στις προτεραιότητές μας και είμαστε σε διαβουλεύσεις. Σε αντίθεση με τις αιτιάσεις του, ο κ. Κιμ απολύθηκε σύμφωνα με τους κανόνες της εταιρείας. Η Samsung εκφράζει τη λύπη της για την κατάσταση και προσπαθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα», αναφέρει από την πλευρά της σε ανακοίνωση η Samsung.

Ειδήσεις σήμερα:

Σοβαρό τροχαίο με δύο τραυματίες στο Χαλάνδρι


Ο Πάσσαρης μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα: Οι Ρουμάνοι «άναψαν το πράσινο φως»

Μακραίνει ο κατάλογος των νεκρών από την πανδημία στις ΗΠΑ: 638 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης