Τραμπ vs Fox: Πώς μια παραδοσιακή συμμαχία... πήρε την κάτω βόλτα

Τραμπ vs Fox: Πώς μια παραδοσιακή συμμαχία... πήρε την κάτω βόλτα

Τραμπ - Fox: Τα αυξανόμενα επικριτικά σχόλια του Αμερικανού προέδρου και οι πληροφορίες ότι η οικογένεια Τραμπ επιχειρεί να αποκτήσει ένα άλλο δίκτυο, με στόχο να το μεταμορφώσει σε Τραμπ Channel, δείχνουν ότι κάτι έχει αλλάξει σε αυτή τη σχέση

trumper
Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox, με τη σκληροπυρηνική δεξιά-συντηρητική κατεύθυνση, ανέκαθεν αποτελούσε για τον Αμερικανό πρόεδρο ένα αποκούμπι. Πολύτιμο, αν αναλογιστεί κανείς τον πόλεμο που έχει κηρύξει ο Τραμπ στα μίντια και τα μίντια στον Τραμπ. Εξαιτίας του χαρακτήρα του, όμως, ο οποίος στερείται των απαραίτητων αποχρώσεων του λόγου του, απεχθάνεται τις μεσοβέζικες καταστάσεις. Συνήθως διαχωρίζει τους ανθρώπους σε φίλους και εχθρούς, τίποτα το ενδιάμεσο. Κάπως έτσι το κανάλι βρέθηκε στη δεύτερη κατηγορία και μία παραδοσιακή συμμαχία εξέπνευσε τα λοίσθια. Αυτό κατέστη σαφές όταν αποκαλύφθηκε ότι η οικογένεια Τραμπ επιχειρεί να αποκτήσει ένα άλλο τηλεοπτικό δίκτυο, με στόχο να το μεταμορφώσει σε Τραμπ Channel.

Trump torches the press: 'I'm the president and you're fake news'


Ο Τραμπ λατρεύει ότι πολλοί από τους δημοσιογράφους του Fox λειτουργούν ως προσωπικές του μαζορέτες. Οποιαδήποτε, όμως, απόκλιση από τα λεγόμενά του αντιμετωπίζεται ως προδοσία. Είναι, άλλωστε, εμφανές ότι αντιμετωπίζει το κανάλι ως ιδιοκτησία του. Πόσο μάλλον όταν θεωρεί ότι η επιτυχία του δικτύου είναι δική του κατάκτηση. Επιπλέον, δεν ξέχασε ποτέ ότι προεκλογικά, το δίκτυο δεν στήριξε εξαρχής την υποψηφιότητά του ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους. Η πανδημία ενέτεινε την υποφώσκουσα ένταση. Όσο ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας του COVID-19 αυξανόταν και οι δημοσκοπήσεις του Τραμπ έπαιρναν την κατιούσα, τα στελέχη του Fox παρέκαμψαν κάποιους από τους κραυγαλέους συνωμοσιολόγους που όλως τυχαίως ήταν και τα «αγαπημένα παιδιά» του προέδρου.

Ενδεικτικό παράδειγμα οι αδελφές Ντάιμοντ και Σιλ. Ένα τηλεοπτικό ντουέτο που προώθησε παράξενες θεωρίες σχετικά με την πανδημία, συμπεριλαμβανομένης της εικασίας ότι ο ιός είναι προϊόν εργαστηρίου, φτιαγμένο για να βλάψει πολιτικά τον Τραμπ.

Η απομάκρυνσή τους σχολιάστηκε καυστικά από τον Αμερικάνο πρόεδρο. Δεν ήταν το πρώτο τέτοιο σχόλιο. Στις 26 Απριλίου έγραψε στο Twitter: «Οι άνθρωποι που παρακολουθούν το @FoxNews, σε αριθμούς ρεκόρ (ευχαριστώ Πρόεδρε Τραμπ), είναι θυμωμένοι. Θέλουν μια εναλλακτική τώρα. Κι εγώ το ίδιο!». Με μια σειρά tweets, επιτέθηκε και στον Κρις Ουάλας έναν από τους βασικούς παρουσιαστές του δικτύου λέγοντας ότι «τρώει ό,τι του δίνουν οι Δημοκρατικοί. Ας βρούμε άλλη λύση». Η οικογένεια Τραμπ μοιάζει να είναι κοντά σε αυτή την εναλλακτική. Σύμφωνα με πηγές, μια ομάδα επενδυτών υπό τις οδηγίες του υιού Τραμπ, Ντον Τζούνιορ και την οικογένεια Χικς με έδρα το Ντάλας και στενούς φιλικούς δεσμούς με την «πρώτη αμερικανική οικογένεια» απέκτησαν σημαντικό μερίδιο στο One America News Network, το νέο συντηρητικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Ο Τομι Χικς και ο Ντον τζούνιορ ψάχνουν να αγοράσουν έναν σταθμό για το Trump TV», δήλωσε μια πηγή. «Όλα έχουν να κάνουν με την ανάδειξη ενός σκληρού ανταγωνιστή του Fox. Ο Τραμπ έχει ως στόχο να εξοντώσει το Fox», σχολίασε στα αμερικανικά μέσα άτομο που ενεπλάκη στις διαπραγματεύσεις.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποπομπής του Τραμπ, το ΟΑΝΝ ξεχώρισε εν μέρη εξαιτίας της λυσσαλέας υποστήριξής προς τον πρόεδρο. Πρόβαλε μία σειρά ντοκιμαντέρ, στο οποίο φιλοξένησε τον Ρούντι Τζουλιάνι, ο οποίος προώθησε την πεποίθηση του Τραμπ ότι η Ουκρανία και όχι η Ρωσία, παρενέβη στις εκλογές του 2016. Ο πρώην βοηθός της εκστρατείας Τραμπ Μάικλ Καπούτο και σημερινός εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, ήταν ο τηλεοπτικός οικοδεσπότης μίας εκπομπής με τίτλο: The Ukraine Hoax: Impeachment, Biden Cash, Mass Murder.

Πηγές ανέφεραν ότι η συμφωνία μεταξύ του δικτύου και της οικογένειας Τραμπ δεν έχει ακόμη κλειδώσει. Τον Ιανουάριο, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Hicks Equity Partners ήταν σε συνομιλίες για να επενδύσει 250 εκατομμύρια δολάρια εκ μέρους της οικογένειας Τραμπ για την απόκτηση του OANN από τη μητρική του εταιρεία Herring Networks Inc. Ο σημερινός πρόεδρος του δικτύου OANN ζητούσε 300 εκατομμύρια δολάρια για το κανάλι, μια τιμή την οποία ο όμιλος Τραμπ απέρριψε ως πολύ υψηλή. Δεν είναι σαφές εάν ο Ντον Τζούνιορ επένδυσε τα οικογενειακά κεφάλαια του Τραμπ στη συμφωνία ή δικά του, μέσω δανεισμού.

Στο μεταξύ, ο Τραμπ προωθεί το ΟΑΝΝ, καλώντας τους δημοσιογράφους του συγκεκριμένου δικτύου στις καθημερινές ενημερώσεις του Λευκού Οίκου. Δεν έχει, μάλιστα, σταματήσει να δηλώνει την υποστήριξή του και μέσω Twitter. Μόλις το προηγούμενο Σάββατο έγραψε: «Μισώ να προωθώ αλλά το @OANN έχει σπουδαία νέα, όχι Fake News».

Κλείσιμο


Όσο για το Fox που παραμένει η η ναυαρχίδα των συντηρητικών δικτύων στις ΗΠΑ, δημιουργήθηκε από τον Αυστραλό-Αμερικανό μεγιστάνα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ. Η αυτοκρατορία του εκτείνεται από την Ασία και την Αυστραλία μέχρι τη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Ελέγχει τρεις δορυφορικούς, 150 τηλεοπτικούς σταθμούς και 175 εφημερίδες. Ήταν στενός φίλος της Μάργκαρετ Θάτσερ και του Ρόναλντ Ρέηγκαν και φανατικός υποστηρικτής του πρώην προέδρου Μπούς. Το κανάλι έκανε την παρθενική του εμφάνιση στους τηλεοπτικούς δέκτες στις 7 Οκτωβρίου του 1996 με 17 εκατομμύρια συνδρομητές των δορυφορικών καναλιών. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 διεύρυνε την επιρροή του και μεταμορφώθηκε σε ένα από τα πιο μεγάλα αμερικανικά κανάλια. Από τον Απρίλιο του 2009 το κανάλι έγινε διαθέσιμο σε 102 εκατομμύρια νοικοκυριά στις ΗΠΑ και σε πολλά ακόμη παγκοσμίως. Το 2010, με κέρδη που ξεπερνούσαν τα 800 εκατομμύρια δολάρια, κατάφερε να ανεβεί στην 10η θέση στις προτιμήσεις του κοινού μεταξύ 25 με 54 ετών.

Ειδήσεις σήμερα:

Σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα από τα τεστ των κινητών ομάδων - Θα αποκαλύψουν κρυφές εστίες;

Για την ερωμένη του έσπασε την καραντίνα και παραιτήθηκε ο «Τσιόδρας» της Βρετανίας

Μπορεί ένα εμβόλιο της πρωτοποριακής τεχνικής mRNA να είναι η λύση στον εφιάλτη;


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης