Τι πραγματικά σημαίνει να είσαι νονός;

Τι πραγματικά σημαίνει να είσαι νονός;

Η αξία του νονού και της νονάς στην οικογένεια και την αντροφή του παιδιού -

PLAMOBIL_play_give4
Αποκαλούνται «πνευματικός πατέρας» ή «πνευματική μητέρα» του μωρού που βάπτισαν. Και αυτό γιατί ο νονός και η νονά είναι κάτι παραπάνω από απλά πρόσωπα που δίνουν όνομα σε ένα παιδί. Η πραγματικότητα είναι ότι η ανάληψη του ρόλου του νονού είναι πολύ μεγάλη τιμή, που έρχεται όμως με σημαντικές ευθύνες. Ουσιαστικά οι νονοί είναι άνθρωποι που επιλέγονται από τους γονείς για το ήθος τους και την αγάπη που μπορούν να δώσουν στο παιδί τους. Θέλουν να είναι κοντά στο βαφτιστήρι τους σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Να λειτουργούν ως μέντορες και να δημιουργούν μνήμες στο παιδί. Να το νοιάζονται και να του συμπαραστέκονται. Να ξέρουν ότι μπορεί να τους εμπιστευθεί όποτε τους χρειαστεί.

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα που πραγματοποίησε τον Οκτώβριο η PLAYMOBIL Hellas σε συνεργασία με την aboutpeople, σε άτομα ηλικίας 20 έως 50 ετών, δείχνει τη στενή σχέση των Ελλήνων με τους νονούς και τις νονές τους και τον ρόλο που έπαιξε η συμβολή τους στην ανατροφή του παιδιού.

Μόνο 4 στους 10 Έλληνες που ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ 20-50 είναι νονοί. Από αυτούς, μόνο το 30% έχει βαφτίσει πάνω από ένα παιδί. Και η απάντηση στην ερώτηση: Ποιος ζητάει να βαφτίσει το παιδί; Οι γονείς ή οι ενδιαφερόμενοι νονοί; Το 60% θεωρεί ότι οι γονείς ζητάνε στους νονούς να βαφτίσουν το παιδί τους και μάλιστα με βασικό κριτήριο (74%) τη στενή φιλία.

70333_play_give


Ακόμα μερικά ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας:

Κλείσιμο
-6 στους 10 νονούς βλέπουν το βαφτιστήρι τους κάθε μήνα!

-7 στους 10 είναι κατηγορηματικοί: η κυριότερη υποχρέωση των νονών είναι προσφορά συμβουλών στα πνευματικά τους παιδιά.

-Μόνο 25% των νονών θεωρούν την αγορά δώρων βασική υποχρέωση προς τα βαφτιστήρια τους

-7 στους 10 πιστεύουν ότι η σχέση νονών και πνευματικών παιδιών διαρκεί μία ζωή, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την απάντηση που δίνει το 43,9%, που παραδέχεται ότι είναι «πολύ» συναισθηματικά δεμένο με το βαφτιστήρι του. Σε ποσοστό, δε, 73%, οι ερωτώμενοι νονοί αισθάνονται από αρκετά έως πολύ υπεύθυνοι για την καθοδήγηση και τη φροντίδα του βαφτιστηριού τους.

Οι ίδιοι, ωστόσο, αναφέρουν ότι «σχεδόν ποτέ» δεν λαμβάνουν δώρο από τους δικούς τους νονούς -όσων φυσικά ζουν ακόμα- (64%).

Τέλος, στην ερώτηση «Με ποια κριτήρια έχετε επιλέξει/ή θα επιλέγατε τους νονούς για το δικό σας παιδί, όταν έρθει η ώρα;» το 74,4% απαντά «Να είναι στενοί φίλοι και η σχέση μου μαζί τους να κρατάει στο χρόνο».

PLAYMOBIL_Νονος



Το κοινωνικό πρόγραμμα PLAYMOBIL play & give

Με βάση τα παραπάνω και έχοντας φτάσει επιτυχώς στον 8ο χρόνο του, το κοινωνικό πρόγραμμα PLAYMOBIL play & give αποτελεί πλέον έναν θεσμό για την οικογένεια της PLAYMOBIL Hellas, ο οποίος συνεχίζει να προσφέρει το πολύτιμο του έργο στα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Τη φετινή χρονιά παρουσιάζει 2 νέες συλλεκτικές φιγούρες, οι οποίες έχουν ως στόχο να υπενθυμίσουν και να αναδείξουν τον σημαντικό ρόλο του νονού και της νονάς στην ανατροφή του παιδιού μέσα στον κύκλο της ελληνικής οικογένειας.

Η PLAYMOBIL Hellas, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη θέση που κατέχει ο νονός και η νονά στην οικογενειακή παράδοση του τόπου μας, δημιούργησε τις νέες φιγούρες για να υπογραμμίσει την αξία και τη συνεισφορά τους στα παιδιά σε ολόκληρη τη ζωή τους.

Οι φιγούρες PLAYMOBIL play & give κυκλοφορούν αποκλειστικά για την ελληνική αγορά, σε όλα τα καταστήματα παιχνιδιών, μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων. Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα και το παραμύθι PLAYMOBIL play & give μπορείτε να βρείτε στο www.playmobil.gr και στην κοινότητα της PLAYMOBIL στο Facebook . Όπως κάθε χρόνο, μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση των σκοπών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».

Και βέβαια κάθε νονός που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να διαβάσει και το αντίστοιχο παραμύθι στο βαφτιστήρι του. Το 6ο παραμύθι PLAYMOBIL play & give "Τι είναι νονά; Και τι νονός;", αφιερωμένο στους σκοπούς του συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, προσφορά του συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου με τη φροντίδα των Εκδόσεων ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.

Το παραμύθι είναι κατάλληλο για παιδιά 4-8 ετών και διανέμεται δωρεάν σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, ΣΓΚ (Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων) και στο PLAYMOBIL FunPark.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης