Έρευνα: Μύθος ή όχι το «γκέι» γονίδιο;

Έρευνα: Μύθος ή όχι το «γκέι» γονίδιο;

Η μεγαλύτερη μέχρι τώρα έρευνα ρίχνει φως στη γονιδιακή βάση της σεξουαλικότητας

gay76
Είναι ή δεν είναι μύθος το «γονίδιο της ομοφυλοφιλίας»;

Το θέμα αυτό απασχολεί την ιατρική κοινότητα από το 1993, όταν ένας επιστήμονας στο αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου εξέτασε το οικογενειακό ιστορικό πάνω από 100 γκέι ανδρών διαπιστώνοντας ότι η ομοφυλοφιλία τους, έτεινε να είναι κληρονομική.

Ο ερευνητής Ντιν Χάμερ διαπίστωσε πως πάνω από το 10% των αδελφών των ομοφυλόφιλων ανδρών ήταν γκέι και αυτοί - το ποσοστό του γενικού πληθυσμού που παρουσιάζει αυτή την σεξουαλική τάση είναι 3% . Παράλληλα, θείοι και ξαδέλφια από την πλευρά της μητέρας, είχαν επίσης πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες από το μέσο όρο να είναι ομοφυλόφιλοι.Υπάρχουν, πράγματι, ενδείξεις ότι μια περιοχή του χρωμοσώματος Χ (το οποίο οι άνδρες κληρονομούν από τις μητέρες τους και ονομάζεται Xq28), επιδρά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.

Την ίδια ώρα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science» και θεωρείται ως η πιο ολοκληρωμένη μέχρι, τώρα δίνει κάποιες σημαντικές πληροφορίες για το θέμα, όπως επισημαίνει το BBC.

Μετά τη μελέτη του DNA περίπου μισού εκατομμυρίου ανθρώπων (ευρωπαικής καταγωγής ) με διάφορες σεξουαλικές εμπειρίες, οι ερευνητές δεν βρήκαν στοιχεία για ένα συγκεκριμένο «gay γονίδιο».

Κλείσιμο
Οι ερευνητές βρήκαν τουλάχιστον πέντε γονιδιακές παραλλαγές που σχετίζονται με τη ομοφυλοφιλική δραστηριότητα, αν και η καθεμία ξεχωριστά μπορεί να επηρεάσει ελάχιστα τη σεξουαλικότητα ενός ατόμου. Η μελέτη, ωστόσο, έδωσε κάποιες ενδείξεις για το πώς η γενετική θα μπορούσε να σχετίζεται με την ομοφυλοφιλία. Μια παραλλαγή, για παράδειγμα, εντοπίστηκε σε μια περιοχή DNA που είναι επίσης η «οικία» των γονιδίων που σχετίζονται με την αίσθηση της όσφρησης, η οποία σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα μπορεί να συνδέεται με τις σεξουαλικές προτιμήσεις.

«Η gay σεξουαλική συμπεριφορά έχει να κάνει με πολλά γονίδια, που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές παραλλαγές που συμβάλλουν σ΄αυτή», υποστηρίζει η Αντρέα Γκάνα, ερευνήτρια στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και στην Ιατρική σχολή του Χάρβαρντ.

«Αυτή η μελέτη παρέχει περαιτέρω στοιχεία ότι η διαφορετικότητα στη σεξουαλική συμπεριφορά αποτελεί φυσικό μέρος της συνολικής ανθρώπινης ποικιλομορφίας».

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η μελέτη τους αφορούσε κυρίως σε σεξουαλικές εμπειρίες και όχι σε σεξουαλικό προσανατολισμό ή ταυτότητα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης