Είστε έτοιμοι για μια γόνιμη συζήτηση;

Είστε έτοιμοι για μια γόνιμη συζήτηση;

Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μεθόδων υποβοήθησης, μπορεί η επιτυχία ενός κύκλου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής να μην είναι πάντα δεδομένη, ωστόσο με βάση την εξέλιξη των μεθόδων αυτών και ανάλογα με τα ιατρικά και ηλικιακά δεδομένα τα ποσοστά επιτυχίας μπορoύν να οδηγήσουν  μία στις 3 γυναίκες σε τοκετό.

Είστε έτοιμοι για μια γόνιμη συζήτηση;
Η 15η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Γονιμότητας και αποτελεί μέρα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και πρόληψης για τη σωστή διαχείριση της γονιμότητάς μας.

Παγκόσμια, 1 στα 6 ζευγάρια αντιμετωπίζουν δυσκολία σύλληψης. Στην Ελλάδα, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περίπου 300.000 ζευγάρια, αριθμός μεγάλος για το μικρό πληθυσμιακό μέγεθος της χώρας μας, αν μάλιστα συνδυαστεί με την υπογεννητικότητα και το σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα.
Είστε έτοιμοι για μια γόνιμη συζήτηση;

Επιστήμη βασισμένη σε αποδείξεις!

Η εξέλιξη της επιστήμης της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, εδώ και τέσσερις δεκαετίες παράλληλα με τη φαρμακολογία, την εμβρυολογία, την κρυοβιολογία, αλλά και τη γενετική επιστήμη, προσφέρει σημαντικές λύσεις στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολία σύλληψης.

Ένα από τα συχνότερα ερωτήματα που προκύπτουν στην προσπάθεια για κύηση, είναι πότε πρέπει ένα ζευγάρι να αναζητήσει ιατρική βοήθεια όταν καθυστερεί να πετύχει εγκυμοσύνη. Η σύσταση που δίνεται είναι μετά από ένα χρόνο συστηματικών και ελεύθερων επαφών, να ξεκινά ένας βασικός γυναικολογικός και ανδρολογικός έλεγχος. Σε γυναίκες πάνω από 35 ετών, η διερεύνηση ξεκινά στους έξι μήνες άκαρπων προσπαθειών. Τα βασικά στοιχεία που ελέγχονται είναι η ωοθυλακιορρηξία, η κατάσταση των σαλπίγγων και οι βασικές αριθμητικές παράμετροι του σπέρματος.

- Μεγάλη εξέλιξη έχει σημειώσει και η αντιμετώπιση των πιο συχνών παθήσεων που ενοχοποιούνται για τη γυναικεία υπογονιμότητα, όπως η ενδομητρίωση, η πρόωρη εμμηνόπαυση, οι πολυκυστικές ωοθήκες και οι υδροσάλπιγγες. Επιπλέον, στο πλαίσιο της εξατομικευμένης αντιμετώπισης εφαρμόζονται τόσο τα πιο σύγχρονα διαγνωστικά εργαλεία, όπως η χρήση υπερήχου 4D και η ανώδυνη σαλπιγγογραφία, όσο και νεότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα για εξωσωματική γονιμοποίηση, ενδομήτρια σπερματέγχυση, όπως και δωρεά ωαρίου.

· Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μεθόδων υποβοήθησης, μπορεί η επιτυχία ενός κύκλου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με βάση την εξέλιξη των μεθόδων αυτών και ανάλογα με τα ιατρικά και ηλικιακά δεδομένα οδηγεί μία στις 3 γυναίκες σε τοκετό.

- Σχετικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή πρέπει να τονιστεί πως αυτή είναι γενικά ασφαλής, τόσο για τη μητέρα όσο και για τα παιδιά που γεννιούνται από αυτή, μετά από πλήθος ερευνών που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια.

Κλείσιμο
- Έχουν περάσει 41 χρόνια από τότε που γεννήθηκε στη Βρετανία το πρώτο παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση, η Λουίζ Μπράουν. Από εκείνη τη στιγμή ως σήμερα, έχουν γεννηθεί πάνω από 8.500.000 παιδιά σ' όλο τον κόσμο, χάρη στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Μπορεί η προσπάθεια για τεκνοποίηση να σκοντάφτει πιο εύκολα σήμερα στη φυσική της διαδικασία, ωστόσο η εξέλιξη των επιστημών, η καταγεγραμμένη εμπειρία και η αφοσίωση των επιστημόνων της αναπαραγωγικής ιατρικής φέρει ένα ξεκάθαρα ελπιδοφόρο μήνυμα, η υπογονιμότητα είναι διαχειρίσιμη.
Είστε έτοιμοι για μια γόνιμη συζήτηση;


Νίκος Χριστοφορίδης MD, FRCOG, DFFP, Χειρούργος Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Επιστημονικός & Κλινικός Διευθυντής Embryolab, Συνιδρυτής Embryolab Academy, n.christoforidis@embryolab.eu
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης