Άμεσο τεστ για AIDS στο Δημοτικό Ιατρείο της Κυψέλης

Άμεσο τεστ για AIDS στο Δημοτικό Ιατρείο της Κυψέλης

Το Δημοτικό Ιατρείο είναι η πρώτη δημόσια δομή που γίνεται το συγκεκριμένο τεστ για τον ιό HIV 

rapid
Το δημοτικό Ιατρείο Κυψέλης είναι η πρώτη δημόσια δομή της χώρας στην οποία γίνεται η εξέταση rapid test για AIDS. Πρόκειται για μία από τις δράσεις του δήμου Αθηναίων για την εξάλειψη του ιού HIV στο πλαίσιο της συμμετοχής της Αθήνας στη Διακήρυξη για τις fast-track cities, δηλαδή στη Διακήρυξη για τη μέγιστη δυνατή επιτάχυνση στην εξάλειψη του ιού.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα AIDS, στη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε το 2017 με το AHF (AIDS Healthcare Foundation), τον μεγαλύτερο διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρέχει σε παγκόσμιο επίπεδο υπηρεσίες πρόληψης του HIV, διάγνωσης του ιού και ιατρικής φροντίδας σε ασθενείς. Στη βάση αυτού του Μνημονίου εφαρμόζεται το rapidtest, ένα καινοτόμο μοντέλο γρήγορης, ανώνυμης και δωρεάν εξέτασης HIV. Το rapid test πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 10:00-15:00, χωρίς ραντεβού, διαρκεί ένα μόλις λεπτό και διεξάγεται από εξειδικευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου Κοινωνικής Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ). Στη περίπτωση θετικού αποτελέσματος γίνεται άμεση παραπομπή σε εξειδικευμένη ιατρική κρατική δομή. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το AHF περιλαμβάνονται επίσης η δωρεάν διανομή προφυλακτικών και ενημερωτικών φυλλαδίων και η καμπάνια ενημέρωσης που ξεκίνησε πρόσφατα, με τη ευγενική χορηγία της Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ (ΣΤΑΣΥ) στις οθόνες των αθηναϊκών μέσων μαζικής μεταφοράς (Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ).


Στη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης, η Υπεύθυνη Ευρωπαϊκού Προγράμματος του AIDS Healthcare Foundation, κυρία Μαριάννα Φωτιάδου, ευχαρίστησε το δήμο Αθηναίων για τη συμβολή του στην καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον ιό, μετρώντας ήδη 30.000 προφυλακτικά που έχουν διανεμηθεί μέσω των δομών και των υπηρεσιών του δήμου.

Ο πρόεδρος της Θετικής Φωνής, κ. Νίκος Δέδες ανέδειξε τη σημασία των checkpoints, που λειτουργεί η Θετική Φωνή σε συνεργασία με τον AHF, ως πυρήνες προαγωγής της πρόληψης του ιού σε βέλτιστες συνθήκες αξιοπρέπειας, καταφέρνοντας στο κοινό τους πρόγραμμα να τακτοποιήσουν περίπου 30% των νέων διαγνώσεων το 2017. Σημειώθηκε ότι έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 100.000 δωρεάν εξετάσεις για τον ιό HIV, καθώς και για την ηπατίτιδα B και C, με την σημαντική συμβολή 300 περίπου εθελοντών.


Σχετικά με τη μέθοδο που ακολουθείται για την εκπόνηση Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου δράσης για τον HIV/AIDS στην Ελλάδα, η συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας και Καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κυρία Γιώτα Τουλούμη αναφέρθηκε στην έμφαση που δίνεται στην ενημέρωση των εφήβων και την ευαισθητοποίηση ευάλωτων ομάδων. Στόχος είναι ένα δυναμικό μοντέλο διασύνδεσης των αρμόδιων φορέων ώστε να μένουν εντός παρακολούθησης όσοι το χρειάζονται καθώς και η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων και επιτροπή νομικών προκειμένου να προτείνουν τροποποιήσεις του πλαισίου με στόχο τον κοινωνικό αποστιγματισμό.
Ο κ. Γιάννης Τούντας, Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, υπογράμμισε την πρωτοπόρο προσπάθεια να αναπτυχθούν στα πολυδύναμα δημοτικά ιατρεία των Πατησίων και της Κυψέλης καινοτόμα και σύγχρονα αστικά κέντρα υγείας.
Ο Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α.), Μάριος Λαζανάς, τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, της έγκαιρης διάγνωσης, της θεραπευτικής κάλυψης και υποστήριξης αλλά κυρίως της απoστιγματοποίησης.
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας κυρία Μαρία Στρατηγάκη συνοψίζοντας τη συζήτηση ανέφερε ότι «οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων έχουν χρέος και αποστολή να εργασθούν για τον πολλαπλασιασμό των εξετάσεων rapidtest στα αναβαθμισμένα πολυδύναμα δημοτικά ιατρεία και να αναπτύξουν καμπάνιες ενημέρωσης του ευρέως κοινού για την πρόληψη από τον ιό με τη χρήση προφυλακτικών, όπως επίσης και δράσεις κοινωνικής αποστιγματοποίησης των φορέων του HIV. Ας είναι η σημερινή εκδήλωση μια ευκαιρία να γίνει η Αθήνα μια πιο fast track city για την πρόληψη» κατέληξε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης