Πώς μπορούν οι ασθενείς να προμηθευτούν το φάρμακο για την ημικρανία

Πώς μπορούν οι ασθενείς να προμηθευτούν το φάρμακο για την ημικρανία

Το φάρμακο είχε αποσυρθεί δημιουργώντας κενό στη θεραπεία πολλών ασθενών - Ωστόσο οι εναλλακτικές θεραπείες δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα σε όλους τους ανθρώπους

imikrania
Μέσω του ΕΟΠΥΥ και του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας) θα μπορούν να ζητούν τη χορήγηση και την εισαγωγή του φαρμάκου Zomigon (ζολμιτριπτάνη) οι ασθενείς με ημικρανία που το χρειάζονται και οι οποίοι δεν καλύπτονται από άλλες θεραπείες για τη νόσο.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για ένα φάρμακο πρώτης επιλογής για την ημικρανική κρίση, το οποίο όπως είχε γνωστοποιήσει προ δυο εβδομάδων ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδας, αποσύρθηκε δημιουργώντας κενό στη θεραπεία πολλών ασθενών.

Κι αυτό διότι, υπάρχουν μεν εναλλακτικές θεραπείες τριπτανών (ριζατριπτάνη, ελιτριπτάνη, σουματριπτάνη, φροβατριπτάνη, αλμοτριπτάνη), αλλά ενδέχεται να μην καλύπτουν πλήρως κάποιους ασθενείς.

H φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca από την οποία κυκλοφορούσε το φάρμακο, απάντησε στις επιστολές που απέστειλε ο Σύλλογος Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος τόσο στην ίδια, όσο και στους αρμόδιους Δημόσιους Φορείς, για το θέμα της απόσυρσης του σκευάσματος Zomigon (ζολμιτριπτάνη), ότι η μητρική εταιρεία AstraZeneca μεταβίβασε τα δικαιώματα εμπορικής εκμετάλλευσης του φαρμάκου για όλο τον κόσμο, πλην της Ιαπωνίας, στην εταιρεία Grünenthal, η οποία δεν διαθέτει στη χώρα μας εμπορικό αντιπρόσωπο. Ως εκ τούτου το σκεύασμα Zοmigon δεν μπορεί να είναι διαθέσιμο στη χώρα μας.

Οι ασθενείς που το ελάμβαναν μπορούν να συνεχίσουν να το λαμβάνουν, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν τεκμηριωμένη γνωμάτευση για την αναγκαιότητα χορήγησης του Zomigon και την υποβολή μέσω του γιατρού τους σχετικού αιτήματος στην Επιτροπή Φαρμάκων Εξωτερικού του ΕΟΠΥΥ.

Έτσι, το φάρμακο θα εισαχθεί κατ’ εξαίρεση. Σε πρώτη φάση εκτιμάται πως θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση, ωστόσο από τον ερχόμενο μήνα ο ΕΟΠΥΥ θα ξεκινήσει να εφαρμόζει το σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης όλων των φαρμάκων υψηλού κόστους και οι διαδικασίες αναμένεται να γίνουν λιγότερο δύσκολες και χρονοβόρες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης