Καλοκαίρι: Οι διατροφικές συνήθειες-«βόμβα» για τη δίαιτά σας

again_main_milkshake

Ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Χάρης Γεωργακάκης αποκαλύπτει τις διατροφικές «παγίδες» του θέρους


Χάρης Γεωργακάκης
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc


Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο, εκτός των άλλων, και με κάποιες ειδικές διατροφικές επιλογές. Επιλογές που, αν δεν προσεχθούν, μπορούν πραγματικά να τινάξουν τη δίαιτά σας στον αέρα. Ας τις γνωρίσουμε:

Παγωτό: Αποτελεί το γλύκισμα του καλοκαιριού και λίγοι μπορούν να του αντισταθούν. Ωστόσο τα παγωτά και ειδικότερα οι επιλογές που περιλαμβάνουν γεύσεις με κομμάτια σοκολάτας ή μπισκότων, ξηρούς καρπούς, σιρόπι ή επικάλυψη σοκολάτας, έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη -και συνεπώς θερμίδες-. Εύκολα να σας βγάλουν «εκτός πορείας» εάν δε δοθεί προσοχή στη συχνότητα και ποσότητα κατανάλωσής τους. Επομένως, καταναλώστε παγωτό με μέτρο, όχι συχνότερα από 1-2 φορές την εβδομάδα και μην το παρακάνετε με την ποσότητα. Επιπλέον, προτιμήστε απλές γεύσεις, όπως παγωτά τύπου σορμπέ ή παγωμένο γιαούρτι ή παγωτά 0%, που αποτελούν πιο «ελαφριές» επιλογές.

Γρανίτες - smoothies: Οι υψηλές θερμοκρασίες απαιτούν επαρκή ενυδάτωση και η θέα ενός κρύου smoothie ή μιας γρανίτας είναι συχνά δελεαστική. Ωστόσο, πρόκειται για επιλογές πλούσιες σε ζάχαρη. Tα smoothies φρούτων περιέχουν αρκετά ευεργετικά συστατικά, αλλά ταυτόχρονα αποδίδουν αναλογικά πολύ περισσότερες θερμίδες από ένα φρούτο. Για αυτό, προτιμήστε ολόκληρα φρούτα έναντι των smoothies, τα οποία θα σας προσφέρουν μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού, με λιγότερες θερμίδες. Όσον αφορά τις γρανίτες αν επιλέξτε να καταναλώσετε μία, αφαιρέστε ένα μικρό γεύμα ή σνακ από το διαιτολόγιό σας.

Κρύα ροφήματα καφέ:  Ένας κρύο ρόφημα καφές τύπου «chino» που περιέχει κάποιο σιρόπι, αφρόγαλα τύπου «κρέμα» ή αρκετή ζάχαρη, μπορεί να σας «φορτώσει» με πολλές θερμίδες. Επιλέξτε λοιπόν απλούς καφέδες, χωρίς πολλά επιπρόσθετα συστατικά. Αν πάλι επιλέξετε ένα ρόφημα καφέ, θεωρείστε το ως μικρό γεύμα.

Συχνότερες βραδινές έξοδοι: Το καλοκαίρι, οι έξοδοι με φίλους για φαγητό έχουν σίγουρα την τιμητική τους. Η αυξημένη συχνότητά τους όμως μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για τη δίαιτά σας, εάν δε δοθεί προσοχή στις διατροφικές σας επιλογές. Επομένως, όταν βγαίνετε έξω για φαγητό, φροντίστε να τηρήσετε τον κανόνα του μέτρου, αποφεύγοντας τις υπερβολές. Ξεκινήστε το γεύμα σας με σαλάτα, επιλέξτε κάποιο πιάτο σχάρας με γαρνιτούρα ρύζι ή ψητά λαχανικά και δώστε προσοχή στα συνοδευτικά και την κατανάλωση ψωμιού και ελαιολάδου.

Αλκοόλ: Το καλοκαίρι ρέει άφθονο. Εν τούτοις, η αυξημένη κατανάλωσή του μπορεί να επιδράσει αρνητικά όχι μόνο στην ένδειξη της ζυγαριάς, αλλά και στην υγεία. Προσπαθήστε λοιπόν να τηρήσετε το μέτρο. Επιπλέον, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον είδος του ποτού που επιλέγετε και στα επιπλέον συστατικά που μπορεί να περιέχει, όπως αναψυκτικά, χυμούς, λικέρ ή σιρόπι. Σκεφτείτε πως, ενδεικτικά, ένα ποτήρι κρασιού παρέχει 80-100 θερμίδες, ένα κουτάκι μπύρας (330 ml) γύρω στις 150 θερμίδες, μια μερίδα σκέτου ποτού όπως βότκα, ουίσκι, τζιν, ρούμι ή ούζο περίπου 100-120 θερμίδες, ενώ ένα κοκτέιλ μπορεί να περιέχει 200-300 ή και περισσότερες θερμίδες. Ακόμη, αποφύγετε ξηρούς καρπούς ή άλλα αλμυρά σνακ που σερβίρονται μαζί με το ποτό, καθώς είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θερμίδες.

Ποπ κορν - nachos: Το θερινό σινεμά είναι συνυφασμένο με τις ανέμελες στιγμές του καλοκαιριού. Μαζί με αυτό όμως ακολουθούν και εδέσματα όπως ποπ – κορν ή nachos. Μιλάμε βέβαια για επιλογές με αρκετά λιπαρά, βούτυρο και τηγάνισμα, που μπορεί να μας δίνει πάνω από 500 θερμίδες ανά μερίδα. Αν λοιπόν σκέφτεστε να πάτε ένα θερινό σινεμά και θέλετε να καταναλώσετε ένα ποπ κορν ή μια συσκευασία nachos, βάλτε τα ως βραδινό γεύμα.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

period

Ο Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, δίνει εννέα συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν να μειωθεί ή ακόμη και να «εξαφανιστεί» ο πόνος της περιόδου ώστε να απολαύσετε ξέγνοιαστα όλες τις ημέρες των διακοπών

trofima

Ο κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος Χάρης Γεωργακάκης μας δίνει χρήσιμα «tips» για τη σωστή συντήρηση και διαχείριση των τροφίμων, αλλά και για τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, όταν τρώμε εκτός σπιτιού

179581841

Η μακροχρόνια έκθεση των ματιών στον ήλιο δίχως την κατάλληλη προστασία αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών οφθαλμοπαθειών, όπως  καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, διάφορα μορφώματα στα μάτια

couple

Ο όρος «micro-cheating» είναι φρέσκος, της απολύτως τελευταίας εσοδείας νεολογισμών - Αποδίδει σε μια σύγχρονη, κάπως τεχνοκρατική διάλεκτο τη μικρο-απιστία, έναν άσφαιρο και άκαπνο τύπο κερατώματος, το οποίο δεν ολοκληρώνεται με αυτή καθαυτή τη σαρκική επαφή και αφορά κυρίως στα social media

18