Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης: Στο 1/3 των ασθενών δεν γίνεται διάγνωση ή θεραπεία της νόσου

Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης: Στο 1/3 των ασθενών δεν γίνεται διάγνωση ή θεραπεία της νόσου

Παραμένει σημαντικό πρόβλημα και σήμερα για τη δημόσια υγεία 

 Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018, ώρα 12-2μ.μ. με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα που έχει θεσπιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την καταπολέμηση της ασθένειας, εξαιτίας της οποίας εκατοντάδες άνθρωποι νοσούν ακόμα και σήμερα.

Η 24η Μαρτίου αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας καθώς ο Dr. Robert Koch στις 24 Μαρτίου 1882 παρουσίασε στο Βερολίνο στην επιστημονική κοινότητα την ανακοίνωση του, την ανακάλυψη του βάκιλου της φυματίωσης, της ασθένειας που «θέριζε» στην Ευρώπη και την Αμερική προκαλώντας το θάνατο και πλαισιωμένη από έντονο κοινωνικό στίγμα για τους πάσχοντες και τον περίγυρο τους. Η πρωτοποριακή έρευνά του Koch άνοιξε το δρόμο προς τη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας.

Δεύτερο σημαντικό σταθμό στον αγώνα για την θεραπεία της ασθένειας αποτελεί η συμβολή του Selman A. Waksman που έθεσε στη διάθεση της ιατρικής το πρώτο πραγματικά αποτελεσματικό φάρμακο κατά του βακίλου: τη στρεπτομυκίνη.

Ωστόσο, η φυματίωση παραμένει και σήμερα σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ «παρά το γεγονός ότι η φυματίωση θεραπεύεται και κατά το χρονικό διάστημα 2000-2015 σώθηκαν 49.000.000 ζωές μέσω της διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης της νόσου, εκτιμάται ότι 4.300.000 άνθρωποι παγκοσμίως, δηλαδή το 1/3 των ασθενών με φυματίωση, οι οποίοι ανήκουν κατά κύριο λόγο σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δεν διαγιγνώσκονται ούτε θεραπεύονται, λόγω αδυναμίας πρόσβασής τους σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης


Ο καθηγητής ΑΠΘ, κ. Ιωάννης Κιούμης θα μιλήσει για την «Ιστορική συμβολή του ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» στην αντιμετώπιση της φυματίωσης».

Η προϊσταμένη Πνευμονολογικής-Φυματιολογικής Κλινικής ΑΠΘ, κυρία Κρυσταλία Μοσχοτά, θα περιγράψει «Το σύγχρονο πρόσωπο της Φυματίωσης» και η επίκουρη καθηγήτρια ΑΠΘ, κυρία Κατερίνα Μανίκα θα μιλήσει για τη «Λανθάνουσα Φυματίωση: Η αποθήκη του μυκοβακτηριδίου». Τέλος, η κυρία Γεωργία Χασαπίδου από την Πνευμονολογική Κλινική ΕΣΥ θα κάνει μια ιστορική αναδρομή στο «Σανατόριο Ασβεστοχωρίου- Γενικό Νοσοκομείο “Γεώργιος Παπανικολάου», το οποίο λειτούργησε το 1920 και συνδέθηκε με το κοινωνικό γίγνεσθαι της πόλης και την πολιτική ιστορία της περιοχής, εκτός του ότι ήταν φάρος ίασης για μεγάλο αριθμό ασθενών και τους συγγενείς τους.

Σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» λειτουργούν δύο πνευμονολογικές κλινικές και εξωτερικά αντιφυματικά ιατρεία.

 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

break

Tα κυριότερα οφέλη είναι οι μικρότερες τομές, ο λιγότερος τραυματισμός των μαλακών μορίων, η μικρότερη βλάβη στην αιμάτωση του οστού και στο αιμάτωμα του κατάγματος. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε ταχύτερη πόρωση του κατάγματος και ανάρρωση του ασθενούς

hysteria01

Ο όρος Διαταραχή Μετατροπής, που παλιότερα χαρακτηριζόταν ως Υστερική Μετατροπή και ήταν επίσης γνωστή με την κοινότερη ονομασία Υστερία δηλώνει μια σειρά συμπτωμάτων που σχετίζονται με το αισθητηριακό και το κινητικό σύστημα και δεν δικαιολογούνται από υποκείμενη παθολογική αιτιολογία — εμφανίζονται δηλαδή χωρίς να διαγιγνώσκεται κάποια νευρολογική ή άλλη σωματική πάθηση και είναι καθαρά ψυχογενή.

xeirourgeio

Οι επιστήμονες μιλούν για το χρονικό διάστημα  διάρκειας έως μίας ώρας σε βρέφη και νήπια - Η ασφάλεια της γενικής αναισθησίας παραμένει ασαφής αν διαρκέσει περισσότερο ή αν επαναλαμβάνεται συχνά