Σε κίνδυνο οι οροθετικοί ασθενείς λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων

Σε κίνδυνο οι οροθετικοί ασθενείς λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων

Όπως καταγγέλλει το ΔΣ του «Κέντρο Ζωής» όπου εξυπηρετούνται χιλιάδες οροθετικοί ασθενείς, περισσότεροι από 2.500 ασθενείς δεν έχουν υποβληθεί σε μέτρηση ιϊκού φορτίου και εξέταση γονοτυπικού ελέγχου για τουλάχιστον ένα έτος

Σε κίνδυνο οι οροθετικοί ασθενείς λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων
Σε απόκληρους του ΕΣΥ μετατρέπονται οι οροθετικοί ασθενείς στη χώρα μας, καθώς έρχονται αντιμέτωποι συνεχώς με το σκληρό πρόσωπο των ελλείψεων του δημόσιου συστήματος υγείας.
 
Ο αποκλεισμός από τη θεραπεία είναι ένα από τα μείζονα προβλήματα που καλούνται να διαχειριστούν τα τελευταία χρόνια οι ασθενείς με AIDS/HIV που χρειάζεται να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή. Από τα νοσοκομεία ενημερώνονται συχνά πυκνά ότι λόγω των συρρικνωμένων προϋπολογισμών δεν υπάρχουν διαθέσιμα τα φάρμακά τους ή δεν υπάρχουν στη χρονική στιγμή που προβλέπεται ότι πρέπει να τα λάβουν βάσει του θεραπευτικού σχήματος που ακολουθούν.
 
Σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να προστεθεί τώρα και ο αποκλεισμός από τις αναγκαίες εργαστηριακές εξετάσεις, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.
 
Όπως καταγγέλλει το ΔΣ του «Κέντρου Ζωής» όπου εξυπηρετούνται χιλιάδες οροθετικοί ασθενείς, περισσότεροι από 2.500 ασθενείς δεν έχουν υποβληθεί σε μέτρηση ιϊκού φορτίου και εξέταση γονοτυπικού ελέγχου για τουλάχιστον ένα έτος. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ασθενείς δεν γνωρίζουν εάν η θεραπεία, που λαμβάνουν, έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς κι αν είναι μεταδοτικοί ή όχι, με αποτέλεσμα – μεταξύ άλλων – να δημιουργείται και σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας.
 
«Το πρόβλημα της έλλειψης αντιδραστηρίων για τη διενέργεια ανοσολογικού ελέγχου σε οροθετικούς ασθενείς ολοένα και διογκώνεται» αναφέρει ο πρόεδρος του Κέντρου, κ. Λεωνίδας Βατερλής.
Κλείσιμο
 
Το πρόβλημα είναι γνωστό στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας από τον περασμένο Ιούλιο. «Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες τόσο του Κέντρου Ζωής όσο και άλλων Σωματείων και Οργανώσεων εκπροσώπησης ασθενών, δεν έχει ληφθεί καμία απολύτως πρωτοβουλία από πλευράς Υπουργείου» επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Κέντρου ζωής. Προσθέτει, δε, πως όσα συμβαίνουν εσχάτως στο ΚΕΕΛΠΝΟ, με την αλλαγή διοικήσεων,  αυξάνουν την ανησυχία και ανασφάλεια των ασθενών.
 
Αίτημα όλων των φορέων που εκπροσωπούν τους οροθετικούς ασθενείς είναι η υλοποίηση μιας κεντρικής προμήθειας τόσο αντιρετροϊκών φαρμάκων όσο και αντιδραστηρίων.
 
Το κόστος της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για τους οροθετικούς ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ. Τον Δεκέμβριο του 2014 οι εκπρόσωποι του Συλλόγου «Θετική Φωνή» είχαν συμφωνήσει με τον υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη να αποδεσμευτεί το σχετικό κονδύλι από το γενικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων ώστε να γίνεται κεντρικά η παραγγελία των αντιρετροϊκών και να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη χορήγησή τους προς τους ασθενείς. Ωστόσο, οι ηγεσίες του υπουργείου Υγείας που ακολούθησαν, τόσο ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής όσο και ο κ. Ανδρέας Ξανθός, δεν ολοκλήρωσαν αυτή τη διαδικασία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης