Εξωσωματική γονιμοποίηση: Tι ρόλο παίζει η ηλικία;

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Tι ρόλο παίζει η ηλικία;

Στην Ελλάδα, από το 2005 έως το 2013, ο αριθμός των γυναικών,που απέκτησαν ένα παιδί σε ηλικία άνω των 40 ετών, αυξήθηκε κατά 61% (Στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Αρχή)

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας στον τομέα της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής,σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, είχε σαν φυσικό επακόλουθο την κατακόρυφη αύξηση στη ζήτηση για θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης, από γυναίκες όλο και μεγαλύτερης ηλικίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή  της Αγγλίας (HFEA, Human Fertilisation & Embryology Auythority), το  2014 ο συνολικός αριθμός κύκλων Εξωσωματικής Γονιμοποίησης άγγιξε τους 53.000, σημειώνοντας 4.8% αύξηση σε σχέση με το 2013, με το 20% εξ’ αυτών να είναι γυναίκες άνω των 40 ετών. Αντίστοιχα ποσοστά κατεγράφησαν στις Η.Π.Α. μέχρι το 2010 (ASRM – American Society forReproductive Medicine), ενώ στην Ελλάδα από το 2005 έως το 2013 ο αριθμός των γυναικών,που απέκτησαν ένα παιδί σε ηλικία άνω των 40 ετών, αυξήθηκε κατά 61% (Στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Αρχή).

Είναι γεγονός, ότι κοινωνικοί λόγοι, όπως η καριέρα και η έλλειψη κατάλληλου συντρόφου, οδηγούν τις γυναίκες σε αναβολή της τεκνοποίησης σε μελλοντικό χρόνο.  Όσο όμως ανεβαίνει ο μέσος όρος ηλικίας της γυναίκας, που θα υποβληθεί σε εξωσωματική, τόσο υψηλότερο είναι και το ρίσκο για επιπλοκές με ποικίλες ιατρικές, ηθικές και ψυχολογικές προκλήσεις, τόσο για την ίδια όσο και για τον ειδικό ιατρό αναπαραγωγής, που θα αναλάβει το περιστατικό.


"Ο παράγοντας ηλικία στην εξωσωματική γονιμοποίηση, από ιατρική άποψη, είναι καθοριστικής σημασίας. Όςο μεγαλώνει η ηλικία της γυναίκας, ελαττώνονται τα ωάρια στις ωοθήκες  και αυξάνεται η παραγωγή φτωχής ποιότητας ωαρίων. Επακόλουθο είναι αυτή η γυναίκα να μην αντιδρά στην ορμονική διέγερση, όπως μια νεότερης ηλικίας, διότι δεν υπάρχουν πολλά ωοθυλάκια να αναπτυχθούν, ενώ παράλληλα υπάρχει φτωχή γονιμοποιητική ικανότητα. Επιπλέον, σε πολλά από αυτά τα ωάρια οι χρωμοσωμιακές διαιρέσεις δεν γίνονται με σωστό τρόπο, οδηγώντας σε χρωμοσωμιακές ανωμαλίες, μειώνοντας τα ποσοστά εμφύτευσης και αυξάνοντας τα ποσοστά αποβολών και παλίνδρομων κυήσεων. Όμως, από ότι φαίνεται, σημαντικότερος παράγοντας από την ημερολογιακή ηλικία είναι η βιολογική ηλικία της κάθε γυναίκας. Και αυτό, γιατί δεν γηράσκει κάθε γυναίκα με τον ίδιο ρυθμό και, όπως κάποια γυναίκα φαίνεται νεότερη από κάποια άλλη, το ίδιο ισχύει και για την ωοθηκική λειτουργία" λέει ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Δρ. Βασίλης Αθανασίου.

Η Δωρεά Ωαρίων και πολύ πιο πρόσφατα η Κρυοσυντήρηση Ωαρίων (κυρίως με την τεχνική της Υαλοποίησης), φαίνεται να είναι οι εναλλακτικές για όσες γυναίκες αδυνατούν να τεκνοποιήσουν με δικά τους ωάρια ή επιθυμούν να κάνουν οικογένεια αργότερα στο μέλλον.  Τα ποσοστά και στις δύο περιπτώσεις είναι εντυπωσιακά: Σε πρόσφατες μελέτες έχει αποδειχθεί, ότι τα ποσοστά εμφύτευσης και κύησης μετά από υαλοποίηση και απόψυξη αγγίζουν -εάν όχι συμπίπτουν- με τα αντίστοιχα ποσοστά σε «φρέσκα» ωάρια και έμβρυα: 76.6% γονιμοποίηση έναντι 83.3% (μελέτη του 2010 στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction), 27,3% κύηση έναντι 37,4% (HumRep, 2010) και 9,5% εμφύτευση έναντι 14,4% σε μελέτη του 2014 (Fertility Sterility) σε 146 κέντρα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης. Επιπλέον, τα ποσοστά επιτυχίας με δανεικά ωάρια αγγίζουν μέχρι και το 50% δεδομένου ότι η δότρια είναι κάτω των 35 ετών.

Τα αυξημένα ποσοστά επιτυχίας της IVF παγκοσμίως, η γενικότερη έλλειψη «αναπαραγωγικής παιδείας» και τα media που δημιουργούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες στις γυναίκες με ιστορίες διασήμων, που τεκνοποίησαν σε μεγάλη ηλικία κάνοντας εξωσωματική  («εφόσον αυτή τα κατάφερε να κάνει παιδί στα 45, γιατί όχι ΚΑΙ εγώ;»), έχουν φέρει αντιμέτωπους τους ιατρούς αναπαραγωγής με ποικίλα διλήμματα, που προκύπτουν λόγω της αυξημένης ηλικίας των υποψήφιων γονέων, θέμα το οποίο διερευνήθηκε σε πρόσφατη μελέτη του περιοδικού FertilitySterility (2016).

"Εμπλέκεται πλέον, πλήθος παραγόντων στην απόφαση να προχωρήσει μια γυναίκα 45 – 49 ετών σε Εξωσωματική Γονιμοποίηση, είτε με δικά της είτε με δανεικά ωάρια. Ο Νόμος στην Ελλάδα ορίζει αυστηρώς ως όριο για τη μητέρα τα 50 έτη,  για οποιαδήποτε διαδικασία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ωστόσο συντελεστές όπως η αυτονομία των γονέων σαν ανεξάρτητα και αυτόβουλα άτομα και το καλό ενός παιδιού, που θα έρθει στον κόσμο είναι επίσης σημαντικοί. Αν η ηλικία του πατέρα είναι πολύ μεγάλη  ή αν η υποψήφια μητέρα έχει ιατρικά προβλήματα, οπότε το παιδί κινδυνεύει να μεγαλώσει σε μονογονεϊκή οικογένεια, έχει ο ιατρός το δικαίωμα να αρνηθεί μια θεραπεία; Και τελικά ποιον βαραίνει η οριστική απόφαση: το ζευγάρι ή τον ιατρό;" διερωτάται ο ειδικός.

Η ηλικία στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή δεν είναι απλά ένας αριθμός. Η νομοθεσία, σε αντίθεση με άλλες χώρες του εξωτερικού, έχει θέσει όριο, διευκολύνοντας τις αποφάσεις των γυναικολόγων αναπαραγωγής, ωστόσο αυτό που είναι σημαντικό να ξεκαθαριστεί, είναι η πλήρης ενημέρωση της γυναίκας σχετικά με τη βιολογική και τη ρεαλιστική της ετοιμότητα για να φέρει στον κόσμο ένα παιδί και η εφαρμογή ασφαλών και ορθών πρακτικών από την πλευρά των ιατρών, ώστε ο σκόπελος της ηλικίας και των επιπτώσεων αυτής να ξεπερνάται επιτυχώς.  

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (35)

Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι πραγματικά

τον πόνο μιας γυναίκας που δεν μπορεί να κάνει παιδάκι και το παλεύει. Αλλά συγνώμη ρε παιδιά, δεν είναι φυσιολογικό να είναι το παιδί 20 χρονών και να έχει γονείς 70ρηδες και 80άρηδες. Αυτό είναι εγωισμός εγκληματικός. Αν δεν σας αρέσει η αλήθεια περαστικά σας. Η λογική του ΕΓΩ ΘΑ ΚΑΝΩ ΠΑΙΔΙ και ο κόσμος να χαλάσει δεν δικαιολογείται. 45 και πολύ είναι και πάλι. Κάποιοι άνθρωποι είναι άτυχοι σε αυτό το θέμα, τι να κάνουμε τώρα; Θα ζορίζουμε την φυσική τάξη με το στανιό επειδή έτσι γουστάρουμε εμείς, και όλα τα άλλα ας πάνε στον αγυριστο; Σαν τον Βουτσα που έκανε παιδί λίγο πριν διαβεί; Μα τι πράγματα είναι αυτά; Τι μπορεί να δώσει ένας γέρος και μια γρια σε ένα έφηβο παιδί με όλες τις προκλήσεις που αυτό επιφέρει; Είναι όντως ειλικρινής η βιομηχανία τεχνητής γονιμοποίησης για τις συνέπειες σε παιδί και μητέρα; Μιλήστε λίγο με τον εαυτό σας αντί να βγάζετε νύχια. Σας συμπονώ αλλά όλα έχουν ένα όριο και κάποτε πρέπει να δέχεστε την αλήθεια όσο οδυνηρή και να είναι...

ανθη

Θα ερθει η ωρα σου.Ολα εδω πληρωνονται!Δυστυχως ο θεος χαριζει παιδια σε ολους τους ανευθυνους και βασανιζει αυτους που τ αγαπανε.

@@Ξέχασες

Τα άσχετα σχόλια είναι τα δικά σου, ενημερώνομαι από επιστημονικές μελέτες και όχι από το Ciao.......

αχαχα

Σιγά μην τις εκπονείς κιόλας!!! Ότι έχει αναφερθεί σε αυτισμό και προβλήματα συμπεριφοράς προκύπτουν από μελέτες που έχουν δημοσιευθεί π.χ. στο American Journal of Public Health. Αυτές θα σου ξέφυγαν φαίνεται!!!

Το άρθρο αναφέρει και τη μεγάλη ηλικία του πατέρα

Γιατί γι'αυτήν δε μιλάει κανείς? Προς τι ο μισογυνισμός?

ανθη

Μπραβο!συγχαρητηρια!Εδω οι γιατροι ειναι μισογυνηδες.Για ολα φταιει η γυναικα.Με χαντακωσανε.Αν αγοραζα σπερμα στα 42 μου τωρα θα ημουν μανα.Ειχα αριστα ωαρια και με αναγκασανε και αγορασα και εκανα μια τρυπα στο νερο.

Βρε παιδιά, τι λέτε?

Εγώ έκανα το τρίτο παιδί μου στα 48 με φυσική σύλληψη γιατί δεν περίμενα ότι θα έμενα έγγυος 'σ'αυτή την ηλικία'. Τελικά ο γυναικολόγος μου είπε ότι συμβαίνει σε πολλές γυναίκες απλώς η συντριπτική πλειοψηφία επιλέγει να κάνει έκτρωση γιατί δεν θέλει να μεγαλώσει άλλα παιδιά. Το μεγαλύτερο ποσοστό των εκτρώσεων είναι ανάμεσα στις πολύ μικρές και τις πολύ μεγάλες. Γέννησα σε μία ώρα με φυσικό τοκετό και δόξα τω Θεώ το παιδάκι μου είναι υγιέστατο. Θέλετε να μού πείτε ότι σε μία χώρα που μαστίζεται από υπογεννητικότητα έπρεπε να κάνω έκτρωση γιατί είμαι γριά? Πιστεύετε ότι είστε ανώτεροι από το Θεό που έδωσε το παιδί? Φυσικά και η ανώτερη ηλικία για τις εξωσωματικές είναι τα 50. Ξεχάσατε ότι κάποτε οι γυναίκες ήταν ταυτόχρονα γιαγιάδες και είχαν και μωρά στην αγκαλιά? Τι σάς έπιασε όλους με τις μεγαλύτερες μητέρες?

ΔΣ

Δεν θέλω να σχολιάσω το περιέχομενο των σχολίων τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι εμετικά. Ειναι δικαίωμα του καθενός να κανει παιδί στα 20 και να γεράσει στα 40. Είναι όμως ντροπή να τρολάρετε και να χλευάζετε την επιθυμία ενός ζευγαριου να αποκτήσει παιδι μόνο και μόνο για να προκαλέσετε. Ειδικά αν κάποιες είστε και γυναίκες είναι ξεφτίλα. Ξεφτιλίζετε το γυναικείο φυλο.

Μπράβο!!!!

Επιτέλους και μια σοβαρή προσέγγιση, σε συγχαίρω για την ωριμότητά σου!!!! Η μητρότητα παραμένει η ίδια είτε είσαι 20 είτε 30 είτε 45, αρκεί να γίνεται συνειδητοποιημένα. Προτιμάτε μια μητέρα 30 χρονών που παρατάει το παιδί της από εδώ κι από εκεί για να κάνει την ζωή της από μια 45αρα που προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να κάνει ένα παιδί και το μεγαλώνει με στοργή κι αγάπη????

μπραβο σου

Αν εαν καποια εχει προβλημα το καταλαβαινω,ας πουμε.,, Αλλα οχι δε κανω παιδι για τη καριερα,η για τις σπουδες! Οτι σπουδες και να κανεις στα 30 τις εχεις ολοκληρωσει. Εκτος αν εισαι απο τους αιωνιους φοιτητες οποτε το τελειωνεις στα 45.,.και στα 50 γεννας. Θετοντας σε κινδυνο την υγεια σου,και του μωρου. Πηγαινε τωρα να ακουμπισεις τα ωραια σου λεφτουδακια σε εξωσωματικες!! Και ποιος σου ειπε οτι ειναι δικαιωμα σου να γεννας οποτε σου καπνισει; Κανονικα θα επρεπε να απαγορευεται. Το παιδακι τι σου φταιει; Δε το σκεφτεσαι; ωραια μανα θα γινεις.

ελεος .

Ενημερωστε το κοσμο,για τους κινδυνους που διατρεχει η γυναικα στην εγκυμοσυνη σε μεγαλη ηλικια,αλλα και για το παιδι. Οχι ολα για τα λεφτα! Εμενα γιατρος μου ειχε πει,οτι μετα τα 36 αυξανεται ο κινδυνος για καρκινο. Οι γιατροι τι λενε επι του θεματος;;; Παιδια δε κανεις οποτε σου καπνισει.

Αποκλείεται γιατρός να είπε κάτι τέτοιο.

Προσέχετε τι γράφετε. Λίγη υπευθυνότητα δεν βλάπτει.

πικρη αληθεια

Γιατι δεν λενε αυτοι οι γιατροι της εξωσωματικης οτι γυναικα μετα τα 30 ειναι δυσκολα να γονιμοποιησει και μετα τα 35 πρακτικα αδυνατον να κανει παιδι,μετα τα 40 ειναι εγκλημα για παιδι να προσπαθεις,οι γονιδιακες αλλοιωσεις μονο ειναι πολλες.οι πιθανοτητες να ''εχει κατι'' το παιδι δηλαδη πολλες ρεαλιστικα οι περισσοτερες.Τωρα αν καμια θειτσα εμεινε γεροντοκορη λογο πολλων και διαφορων παραγοντων δεν λεει κατι,ε ας προσεχε,τι να κανουμε ολοι δεν θα κανουμε παιδια.Απλα αυτες οι εξωσωματικες εχουν ΤΡΕΛΗ ΚΟΝΟΜΑ ΤΡΕΛΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΕΣ 40-50 ΧΡΟΝΕΣ ΓΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΑ..ΑΠΛΑ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΑΡΤΙΑ..ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΕΦΤΕΙ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΤΟ ΑΙΩΝΑ ΣΤΙΣ ΓΡΙΕΣ.

Ελισώ

Είναι γελοία αυτά που γράφεις και χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο!

Χαρά

40 ή 45 χρόνων μια γυναίκα είναι γριά;Ποιός το λέει αυτό; Τότε η 70άρα ή 80άρα τι είναι; Δηλαδή ο άντρας στα 60 έχει δικαίωμα να βρίσκει 25άρα αλλά η γυναίκα στα 40 δεν έχει δικαίωμα να κάνει παιδί.Μπράβο ωραίες αντιλήψεις.Να σε ενημερώσω λοιπόν ότι το σημαντικό για να γίνει μάνα μια γυναίκα είναι να είναι έτοιμη να δώσει αγάπη και σωστή φροντίδα σε ένα παιδί.Αν λοιπόν αυτό συμβεί στα 40 ή 45 καλώς να το κάνει.

Η αλήθεια

είναι ότι όταν μάθεις ορθογραφία θα μπορέσω να απαντήσω στα "επιχειρήματά" σου.... Άκου εκεί 40αρα γριά.... Καλύτερα 40αρα γριά παρά 25αρα ανεπρόκοπη και ανορθόγραφη...

mudkicker

οσκαρ σκατοφυχιας ....

Γιατί δεν λέμε

τώρα και τα προβλήματα στα καημένα τα παιδάκια που γεννιούνται από μια μάνα 45+ ? Ολα θυσία στο βωμό του χρήματος!!!

selena

+ 40 πες καλύτερα. Επίσης οι εξωσωματικές αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού, ψυχικών διαταραχών, νοητικής υστέρησης και άλλων προβλημάτων στα παιδιά.

selena

50 ετών ορίζει ο νόμος για εξωσωματική??? Τί άλλο θ' ακούσουμε? Το όριο πρέπει να κατέβει τουλάχιστον στα 43-44. Μάνες θέλουν να γίνουν κάποιες, όχι γιαγιάδες!

Γιαγιά....

45 χρονών????? Τι άλλο θα ακούσει κανείς???? Αυτό έλειπε μια γυναίκα να το βάλει κάτω επειδή για διάφορους λόγους δεν μπόρεσε να κάνει παιδί, αυτά τα μυαλά να έχουμε και 100 χρόνια ακόμα στα μνημόνια θα είμαστε!!!!

η καριερα σας μαρανε

Για το καρκινο του μαστου κοριτσια σας εχει ενημερωσει κανεις;; Πλακωνεστε στις ορμονοθεραπειες..,και μετα αναρωτιομαστε γιατι εχει εξαρση ο καρκινος του μαστου. Στα 40 και στα 50 δεν εχεις παιδι. Εγγονι εχεις. Της ηρθε της μαριλου..να κανει παιδι στα 50. Στην εμμηνοπαυση δηλαδη.

@

Όποτε θέλουμε κάνουμε παιδί. Σιγά μη σε ρωτήσουμε μαρη κιόλας!

Νίκος

Δεν είναι όλοι αγράμματοι και αεργοι για να γεννοβολουν από τα 20 τους. Κάποιοι σκεπτόμενοι και μορφωμένοι άνθρωποι θυσιάζονται για την επιστήμη και γεννάνε αναγκαστικα αργότερα.

Αννα

Δεν είμαστε καλά που θα πάρω την άδεια του καθε ανόητου πότε θα κάνω παιδί. Η καθε μια όποτε γουστάρει και λογαριασμό δεν δίνει. Οσοι θέλετε να γεννοβολάτε στα 20 και στα 25 με γειας σας και χαρα σας. Κούραγιο σε όσες γυναίκες προσπαθούν και να μην το βάζουν κατω.

Στα 40 εγγόνι?

Ξέχασες ότι οι γύφτοι στα 40 έχουν δισέγγονο...εσύ μάλλον δεν έζησες για να αλλάζεις πάνες και έχεις απωθημένα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης