Πότε μία γυναίκα θα έπρεπε να κάνει ό,τι και η Αντζελίνα Τζολί

Πότε μία γυναίκα θα έπρεπε να κάνει ό,τι και η Αντζελίνα Τζολί

Ο καθηγητής Γεώργιος Κ. Κρεατσάς, Διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου μίλησε στο protothema.gr κι εξήγησε τι ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της παγκοσμίου φήμης ηθοποιού

Πότε μία γυναίκα θα έπρεπε να κάνει ό,τι και η Αντζελίνα Τζολί
Παγκόσμια συγκίνηση προκάλεσε η διάσημη ηθοποιός, Αντζελίνα Τζολί, όταν προσφάτως αποκάλυψε ότι δύο χρόνια μετά τη διπλή μαστεκτομή, υπεβλήθη σε αφαίρεση ωοθηκών και σαλπίγγων. Ο φόβος να νοσήσει από καρκίνο, όπως η μητέρα, η θεία κι άλλα μέλη της οικογένειάς της, την οδήγησαν σε μία σκληρή απόφαση για μία γυναίκα: την χειρουργική εμμηνόπαυση.

Ο καθηγητής Γεώργιος Κ. Κρεατσάς, Διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής  του Αρεταίειου Νοσοκομείου μίλησε στο protothema.gr κι εξήγησε τι ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της παγκοσμίου φήμης ηθοποιού, αλλά και πότε μία γυναίκα θα πρέπει να συμβουλεύεται τον γυναικολόγο της για τέτοιου είδους ζητήματα.



Οπως σημείωσε ο καθηγητής Κρεατσάς, «το “BRCA1” και το “BRCA2” υπάρχουν  δύο γονίδια που η μετάλλαξή τους στον οργανισμό της γυναίκας συνδέεται με πιθανότητα 87%  ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και 50% της ωοθήκης. Στην περίπτωση της Τζολί που έκανε διπλή μαστεκτομή και ωοθηκεκτομή εξαλείφθηκε ο κίνδυνος αυτός. Αν δεν το έκανε θα είχε 87% πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του μαστού και 50% πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο ωοθήκης. Η μητέρα της πέθανε σε ηλικία 56 ετών και η θεία της σε ηλικία 61 ετών. Σαφώς έπραξε καλά που το έκανε νωρίτερα».
Κλείσιμο

«Το θέμα είναι η ηλικία που το έκανε», σημειώνει, ακόμη, υπογραμμίζοντας πως «είναι διαφορετικό να χειρουργούμε μία γυναίκα που είναι στην εμμηνόπαυση και άλλο μία γυναίκα μόλις 39 ετών, όπως η Αντζελίνα Τζολί. Η εμμηνόπαυση έρχεται πιο γρήγορα από το κανονικό και υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι. Συγκεκριμένα, σταματούν να παράγονται τα οιστρογόνα, που είναι η ορμόνη της γυναίκας . Τότε, αρχίζουν αμέσως εξάψεις, εκνευρισμοί, αϋπνίες, φουντώματα, έλλειψη συγκέντρωσης προσοχής κ.λπ.. Οταν η εμμηνόπαυση έρχεται όπως αναμένεται η μετάβαση αυτή γίνεται πιο ομαλά.  Οταν προκαλείται χειρουργική εμμηνόπαυση τότε όλο αυτό σταματάει απότομα». 

«Μπορούμε σε αυτή την περίπτωση να χορηγήσουμε οιστρογόνα  κι έτσι να βοηθήσουμε αυτές τις γυναίκες. Στα οστά, επίσης, από τη στιγμή που σταματήσουν τα οιστρογόνα, σταματά κι ο εμπλουτισμός τους με διάφορες ουσίες, που κατ’ εξοχήν είναι το ασβέστιο. 

Προβλήματα δημιουργούνται και στο δέρμα και στον κόλπο, που ξεραίνεται και αλλάζει η σύστασή του.  Η σεξουαλική διάθεση και δραστηριότητα, μειώνονται, όμως, υπάρχει τρόπος να μπορεί μία γυναίκα να έχει φυσιολογική σεξουαλική ζωή, να μην έχει δυσανεξία την ώρα της επαφής και να έχει και οργασμό κατά τη  επαφή ενώ είναι στην εμμηνόπαυση».

«Η Τζολί θα γεράσει φυσιολογικά, όπως γερνάνε όλες οι γυναίκες. Είναι  θέμα φροντίδας του εαυτού της γυναίκας. Έτσι ούτε η εμφάνισή της θα έχει πρόβλημα ούτε η σεξουαλικότητα, διότι υπάρχουν φάρμακα που βοηθούν», τονίζει ο καθηγητής Κρεατσάς, σημειώνοντας, παράλληλα, πως κανείς δε θα πρέπει να παραβλέπει το ψυχολογικό κομμάτι που υπάρχει σε μία τέτοια κατάσταση. «Σε κάθε  οικογένεια στην καθημερινότητα  και όχι μόνο στις γυναίκες που παρουσιάζουν δημοσιότητα όπως η Τζολί, όλα τα μέλη της οικογένειας θα πρέπει να σταθούν πλάι στη γυναίκα και να τη στηρίζουν.  Στην ψυχολογία της γυναίκας πρέπει να βοηθούν τόσο ο σύζυγος όσο και τα παιδιά, αν υπάρχουν», προσθέτει.

Οσον αφορά στην Ελλάδα, ο Διευθυντής της Γυναικολογικής Κλινικής  του Αρεταίειου Νοσοκομείου υπογραμμίζει τα εξής: «Στη χώρα μας είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχει συμβεί κάτι ανάλογο. Δεν έχει προχωρήσει η ακόμα η αντίληψη  να γίνονται οι εξετάσεις αυτές στις οποίες αναφερθήκαμε, ούτε η αντίληψη ότι αν υπάρχει κληρονομικότητα η γυναίκα πρέπει να πηγαίνει πιο συχνά στον Γυναικολόγο της και να εξετάζεται. Η γυναίκα έτσι κι αλλιώς πρέπει να φροντίζει τον εαυτό της και να επισκέπτεται τακτικά τον γιατρό της. Θα πρέπει να κάνει την εξέταση κατά Παπανικολάου (τεστ Παπ) που προλαμβάνει τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που είναι πιο συχνός στις γυναίκες που έχουν τον ιό του HPV. Όταν κάνει αυτή την εξέταση ο γιατρός μιλάει με τη γυναίκα και παίρνει ένα ιστορικό, όχι μόνο για την ίδια, αλλά και για τη μητέρα της, τη θεία ή και τη γιαγιά της, αν μπορεί να θυμηθεί».

«Στην Αντζελίνα Τζολί και η μαμά και η θεία είχαν καρκίνο του μαστού και πέθαναν από αυτό. Αν υπάρχει κληρονομικό ιστορικό οι γιατροί γινόμαστε πιο λεπτομερείς στην εξέτασή μας και ζητούμε να γίνουν οι εξετάσεις των γονιδίων αυτών . Το κόστος τους αρχίζει από 150 ευρώ. Αν βρεθεί μετάλλαξη στα γονίδια αυτά, τότε συστήνουμε ανάλογα μαστεκτομή ή και ωοθηκεκτομή. 

Θα πρέπει να τονίσουμε πως Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Υπάρχουν τα χωριά και τα νησιά μας, όπου η γυναίκα δυσκολεύεται να  κάνει εξέταση κατά Παπανικολάου και δεν ελέγχει μόνη της το μαστό της. Εκεί το πρόβλημα είναι πιο δύσκολο. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι η πρόληψη. Η πρόληψη σώζει ζωές. Σκοπός μας είναι επίσης και η καλή επικοινωνία του γιατρού με τη γυναίκα», σημειώνει.

«Στόχος δεν είναι ο κόσμος να πανικοβληθεί, αλλά η  ενημέρωση.  Στο Αρεταίειο Νοσοκομείο κάνουμε δύο φορές τον χρόνο δωρεάν εξέταση κατά Παπανικολάου και ενημέρωση του κοινού. Στην τελευταία φορά που έγινε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, στις 9 και 10 Μαρτίου, εξετάσαμε και ενημερώσαμε 300 γυναίκες άπορες και ανασφάλιστες. Επίσης, κάνουμε ομιλίες στα σχολεία. Η ενημέρωση για την πρόληψη δεν αρχίζει στα 40 και στα 50, αλλά από την εφηβεία», καταλήγει ο καθηγητής Κρεατσάς, υπογραμμίζοντας πως δυστυχώς «ενώ πρόκειται για απλές εξετάσεις που δεν κοστίζουν, στην χώρα μας ακόμη δεν έχουμε μάθει να προλαμβάνουμε την ασθένεια αλλά συνηθίζουμε να πηγαίνουμε στον γιατρό , όταν έχει ήδη εμφανιστεί το πρόβλημα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης