Θέμα κακής τύχης ο καρκίνος;

Θέμα κακής τύχης ο καρκίνος;

Σύμφωνα με έρευνα η εμφάνιση καρκίνου δεν οφείλεται στον τρόπο ζωής ή στα γονίδια - «Πρόκειται για ένα παιχνίδι της τύχης», δήλωσε γενετιστής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στις ΗΠΑ

Θέμα κακής τύχης ο καρκίνος;
Κάπνισμα, κακή διατροφή, λίγη άσκηση, γονίδια; Όχι, ο καρκίνος δεν αποδίδεται σε όλα τα παραπάνω, αλλά στην... κακή τύχη.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα του Αντικαρκινικού Κέντρου Κίμελ του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία τα δύο τρίτα των καρκίνων που εμφανίζονται σε ενήλικους αποτελούν τυχαίες μεταλλάξεις στα κύτταρα των ιστών.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό Science μόνο το ένα τρίτο των καρκίνων μπορεί να συνδέεται με τους κληρονομικούς παράγοντες ή τον τρόπο ζωής. 

Κλείσιμο
Επομένως, το 60% των καρκίνων αποδίδεται καθαρά στην κακή τύχη του ασθενούς! Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πως η κακή διατροφή και οι λοιποί παράγοντες δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Ωστόσο, μόλις το 20% των περιπτώσεων οφείλεται αποκλειστικά στο κάπνισμα, στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή την παχυσαρκία. 

Ο γενετιστής Μπερτ Βογκελστάιν και ο μαθηματικός Κρίστινα Τομαζέτι που ανέλυσαν 31 διαφορετικούς τύπους καρκίνου ακολουθώντας μαθηματικά πρότυπα, κατέληξαν ότι μόνο οι εννιά τύποι συνδέονται με τον τρόπο ζωής ή τις γενετικές ανωμαλίες, ενώ 22 συνδέονται «αποκλειστικά με την κακή τύχη».

«Όλοι οι καρκίνοι είναι δημιουργήματα της κακής τύχης, του περιβάλλοντος και της κληρονομικότητας. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα πρότυπο το οποίο μας επιτρέπει να βρούμε σε ποιο ποσοστό ευθύνεται κάθε παράγοντας στην ανάπτυξη του καρκίνου», δήλωσε στο περιοδικό ο Βογκελαστάιν, ο οποίος είναι καθηγητής Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Την ίδια ώρα, τόνισε πως «συχνά η μακροζωία κάποιων ανθρώπων χωρίς να προσβληθούν από καρκίνο, παρά την έκθεσή τους σε καρκινογόνες ουσίες όπως ο καπνός, αποδίδεται στα “καλά τους γονίδια”, αλλά στην αλήθεια πρόκειται για ένα παιχνίδι της τύχης».

Παράλληλα, οι δύο επιστήμονες υποστηρίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις ο καρκίνος δεν μπορεί να προβλεφθεί, αλλά η έρευνα πρέπει να εστιάσει στην έγκαιρη διάγνωση ώστε να σταματήσει η  νόσος στα αρχικά της στάδια, ενώ η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποβεί σημαντική. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης