Κλιμακτήριος: Η προειδοποιητική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας

Κλιμακτήριος: Η προειδοποιητική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας

Παλαιότερα μπορεί να θεωρείτο μια φυσιολογική διαδικασία γήρανσης του οργανισμού, όμως στη σύγχρονη εποχή θεωρείται ότι η εμμηνόπαυση είναι ασθένεια και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί

Κλιμακτήριος: Η προειδοποιητική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας
Είναι γεγονός ότι όλο και περισσότερες γυναίκες προσπαθούν να ξεπεράσουν το δυνατόν πιο ανώδυνα την περίοδο της κλιμακτηρίου και βοηθούν τον εαυτό τους να νιώσουν καλύτερα. Η σύγχρονη γυναίκα έχει καταλάβει ότι η ζωή της δεν τελειώνει στα 50 ή στα 55. Έχει χειραφετηθεί, είναι κυρίαρχη του εαυτού της και προσπαθεί έμπρακτα να καταστήσει ανώδυνη τη περίοδο αυτή και να απομακρύνει, για λίγο ακόμα, τα προβλήματα υγείας που έπονται της εμμηνόπαυσης.

Η κλιμακτήριος αποτελεί την προειδοποιητική χρονική περίοδο για την επερχόμενη εμμηνόπαυση, κατά την οποία η γυναίκα μπαίνει σε μια φάση σταδιακής διακοπής της εμμήνου ρήσεως, λόγω της μείωσης των ορμονών. Παλαιότερα μπορεί να θεωρείτο μια φυσιολογική διαδικασία γήρανσης του οργανισμού, όμως στη σύγχρονη εποχή θεωρείται ότι η εμμηνόπαυση είναι ασθένεια και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Σύμφωνα με τον χειρουργό γυναικολόγο κ. Ευάγγελο Γκικόντε, «τα περισσότερα προβλήματα υγείας ξεκινούν ενόσω η γυναίκα διανύει την περίοδο της κλιμακτηρίου. Στη φάση αυτή ο οργανισμός προειδοποιεί τη γυναίκα ότι σταδιακά χάνει τη γονιμότητά της και ότι έχει ακόμα το χρόνο να κάνει κάτι ώστε να επανέλθει στην πρότερη περίοδο όπου οι ορμόνες ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα, που ήταν γόνιμη, υγιής και όμορφη. Η σύγχρονη γυναίκα έχει πλέον την επιλογή να παρατείνει την περίοδό της και μάλιστα με φυσικούς τρόπους».

Κλείσιμο
Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι χημικές ορμόνες έχουν ενοχοποιηθεί για πλήθος προβλημάτων υγείας, μεταξύ των οποίων και καρκινογενέσεις.

Εάν όμως δεν δραστηριοποιηθεί στην κλιμακτήριο, εάν δεν αδράξει την “ευκαιρία” της κλιμακτηρίου η γυναίκα θα δει μείωση του κύκλου, μεγάλη διάρκεια της περιόδου και ενδεχομένως μια συμπτωματολογία που να περιλαμβάνει εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, αϋπνίες ή υπνηλίες, εκνευρισμό, αδυναμία απώλειας βάρους, «αλλά και αιμορραγίες, οι οποίες -εάν δεν σταματούν εύκολα- ενδέχεται να οδηγήσουν σε απόξεση. Οι θεραπευτικές αποξέσεις ωστόσο δεν αποτελούν σίγουρα την οριστική λύση του προβλήματος και συχνά οι γυναίκες με επαναλαμβανόμενες αιμορραγίες και αποξέσεις υποβάλλονται τελικά σε αφαίρεση της μήτρας, οπότε και μπαίνουν αναγκαστικά και οριστικά στην εμμηνόπαυση», εξηγεί ο κ. Ε. Γκικόντες.
Και όταν μπει στην εμμηνόπαυση ανακαλύπτει στις δυσάρεστες εκπλήξεις που κρύβει αυτή η εφ’ όρου ζωής περίοδος, μεταξύ των οποίων οι εφιδρώσεις, οι εξάψεις, οι αϋπνίες, (που ενδέχεται να προϋπάρχουν), η γήρανση του δέρματος, τα προβλήματα τριχοφυΐας, η στοματική και κολπική ξηρότητα, αλλά και σοβαρότερες όπως η κατάθλιψη, η οστεοπόρωση, η παχυσαρκία, οι ουρολοιμώξεις, η αύξηση της πίεσης, της χοληστερίνης και των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Κυρίως στην πρόωρη εμμηνόπαυση, δηλαδή όταν υπάρχει παύση της περιόδου πριν από την ηλικία των 46 ετών, έχει παρατηρηθεί σε μελέτες ότι διπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφραγμάτων και εγκεφαλικών, ο οποίος είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου από παραδοσιακούς παράγοντες. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές μιας πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο αμερικανικό περιοδικό Menopause, η καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης λειτουργεί προστατευτικά.

«Άρα, μόλις η γυναίκα εισέλθει στην περίοδο της κλιμακτηρίου, μόλις αρχίσουν οι ανωμαλίες της εμμήνου ρήσεως καλό είναι να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της και να ξεκινήσει μια μέθοδο υποβοήθησης, φυτική και όχι χημική ώστε να μπορέσει να παρατείνει την περίοδό της», συμβουλεύει ο κ. Ε. Γκικόντες, προκειμένου να απολαμβάνει για μερικά χρόνια ακόμα την προστασία που της χαρίζουν οι ορμόνες της.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης