Μήπως ο πυρετός του παιδιού οφείλεται στα δόντια που ανατέλλουν;

Μήπως ο πυρετός του παιδιού οφείλεται στα δόντια που ανατέλλουν;

Προκειμένου ν’ αποφευχθεί η σύγχυση στους γονείς και λανθασμένα σπεύσουν να δώσουν αντιπυρετικό ή και αντιβίωση, σκόπιμο είναι να γνωρίζουν τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν

Μήπως ο πυρετός του παιδιού οφείλεται στα δόντια που ανατέλλουν;
Η ανατολή των νεογιλών (παιδικών) δοντιών είναι υπεύθυνη πολλές φορές για την εμφάνιση συμπτωμάτων στα παιδιά που μοιάζουν μ’ αυτά της κοινής ίωσης ή και της ωτίτιδας. Αυτό αφορά κυρίως την νεογιλή οδοντοφυΐα (6 - 8 μηνών έως 2-3 χρ.), καθώς και την ανατολή των πρώτων μόνιμων γομφίων -τραπεζιτών- (5.5 - 7 χρ.). Αν σκεφτούμε δε ότι το στόμα είναι η είσοδος του οργανισμού μας και η ανατολή των δοντιών είναι μια πολύπλοκη βιοχημική διεργασία, τότε καταλαβαίνουμε, γιατί η διαδικασία αυτή συνοδεύεται από γενικά συμπτώματα.

Προκειμένου ν’ αποφευχθεί η σύγχυση στους γονείς και λανθασμένα σπεύσουν να δώσουν αντιπυρετικό ή και αντιβίωση, σκόπιμο είναι να γνωρίζουν τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν. Όπως μας εξηγεί η Παιδοδοντίατρος Δρ. Τίνα Ροϊνιώτη, λόγω της ανατολής των παραπάνω δοντιών το παιδί μπορεί να εμφανίσει δεκατική πυρετική κίνηση, αντανακλαστικό πόνο στ’ αυτιά, δυσκαταποσία ή διογκωμένους λεμφαδένες. Επίσης, έχουν αναφερθεί ρινική συμφόρηση, καταρροή, δακρύρροια, διάρροια και γενική κακουχία.

Είναι σημαντικό όμως να τονιστεί ότι, τα συμπτώματα αυτά διαφέρουν από παιδί σε παιδί, τόσο ως προς την εμφάνιση όσο και ως προς την βαρύτητα εμφάνισης, δηλ. έχει αναφερθεί περίπτωση που το παιδί παρουσίαζε πυρετό 40 c για ένα βράδυ και την επομένη είχε ανατείλει στο στόμα του δοντάκι, χωρίς να έχει πάλι πυρετό!

Τα προαναφερθέντα συμπτώματα έρχονται και παρέρχονται καθόλη την περίοδο ανατολής των νεογιλών δοντιών και των πρώτων μόνιμων γομφίων και διαρκούν συνήθως για μία μέρα, πιθανώς και λίγο περισσότερο.

Στην περίπτωση που το παιδί ταλαιπωρείται, οι γονείς μπορούν να χορηγήσουν στο παιδί κάποιο κοινό παυσίπονο, συμβουλεύει η Δρ. Ροϊνιώτη. Στην περίπτωση δε των πρώτων μόνιμων γομφίων, εκτός της χορήγησης του παυσίπονου, καλό θα ήταν να ασχολούνται και οι γονείς με το βούρτσισμα των δοντιών του παιδιού, μιας και στο σημείο που ανατέλλουν τα δόντια αυτά, εμφανίζεται φλεγμονή στα ούλα (τα ούλα πρήζονται και ματώνουν), μ’ αποτέλεσμα τα παιδιά ν’ αποφεύγουν το βούρτσισμα, γιατί πονούν και η φλεγμονή, άρα και ο πόνος να επιτείνονται λόγω της κακής στοματικής υγιεινής.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης