Γρίπη των πτηνών: Εξαπλώνεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη – Πόσο κινδυνεύουμε με νέα πανδημία

Γρίπη των πτηνών: Εξαπλώνεται σε ΗΠΑ και Ευρώπη – Πόσο κινδυνεύουμε με νέα πανδημία

Με δεδομένο ότι οι άνθρωποι δεν διαθέτουν ανοσολογική άμυνα έναντι των ιών της γρίπης των πτηνών, η εμφάνιση ενός ιού ικανού να μολύνει και να εξαπλωθεί γρήγορα στον πληθυσμό ενέχει τον κίνδυνο μιας πιθανής πανδημίας

avian-influenza_2153619815
Την εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στα θηλαστικά παρακολουθούν οι επιστήμονες ανά τον κόσμο διατηρώντας στάση αναμονής για τυχόν ευρεία μετάδοση στον άνθρωπο. Ο κίνδυνος ανθρώπινων κρουσμάτων από τη γρίπη των πτηνών – λοίμωξης με δυναμική πανδημίας, σύμφωνα με τους ειδικούς – εκτιμάται ακόμη ως χαμηλός. Ωστόσο, η εξάπλωση σε θηλαστικά προκαλεί ανησυχία καθώς εξελικτικά είναι πιο κοντά στον άνθρωπο, επομένως διευκολύνεται η προσαρμογή του ιού έτσι ώστε να μολύνει ανθρώπους.

Ο προβληματισμός των ειδικών για τη γρίπη των πτηνών έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή ένα κρούσμα σε άνθρωπο στις ΗΠΑ αλλά και την εξάπλωση στελέχους του ιού σε βοοειδή σε φάρμες τουλάχιστον έξι Πολιτειών. Οι μολύνσεις αυτές αντιπροσωπεύουν το πρώτο εκτεταμένο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών σε αγελάδες, κάνοντας τους ειδικούς να παρακολουθούν στενά τη νόσο. Η έξαρση στις φάρμες είναι ανησυχητική επειδή οι άνθρωποι έρχονται συχνά σε επαφή με τα βοοειδή στις φάρμες, δίνοντας στον στον ιό την ευκαιρία να εξαπλωθεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης