Αντιβιοτικά – Ελλάδα: Τρία υπερανθεκτικά παθογόνα που μας απειλούν - Ποιο τεστ θέλουν οι γιατροί να γίνει υποχρεωτικό

Αντιβιοτικά – Ελλάδα: Τρία υπερανθεκτικά παθογόνα που μας απειλούν - Ποιο τεστ θέλουν οι γιατροί να γίνει υποχρεωτικό

Οι περισσότερες από τις λοιμώξεις του χειμώνα, όπως ωτίτιδα, βρογχίτιδα, ιγμορίτιδα και το κοινό κρυολόγημα, που εκδηλώνεται με συνάχι, βήχα, πονόλαιμο, πόνο στους μύες, στα κόκκαλα και πυρετό, είναι ιώσεις που θεραπεύονται από μόνες τους σε περίπου τρεις ημέρες

antibiotics
Σημαντικά αυξημένα είναι τα ποσοστά αντοχής γνωστών παθογόνων σε κοινά αντιβιοτικά, γεγονός που σημαίνει ότι τα φάρμακα δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις λοιμώξεις, ένα εξαιρετικά ανησυχητικό φαινόμενο που λαμβάνει πολύ μεγάλες διαστάσεις στη χώρα μας.

Η κατανάλωση των αντιβιοτικών έχει μπει σε ένα πλαίσιο και δεν είναι τόσο ανεξέλεγκτη όσο παλαιότερα, ωστόσο οι Έλληνες συνεχίζουν να λαμβάνουν αντιβιώσεις: 3 στους 4 έλαβαν αντιβιοτικό το τελευταίο 12μηνο. Οι γιατροί, μάλιστα, προτείνουν να γίνει υποχρεωτικό το strep test πριν ληφθεί αντιβιοτικό για λοιμώξεις που προκαλούν φαρυγγίτιδες και αμυγδαλίτιδες. Πρόκειται για συνηθισμένες αιτίες σύγχυσης στη χορήγηση αντιβιοτικών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη Συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε χθες από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας, ο πνευμονιόκοκκος, μια κοινή αιτία εξωνοσοκομειακών πνευμονιών παρουσιάζει αντοχή από 35-40% στην πενικιλλίνη κατά τη χορήγησή της στην κοινότητα και 50-60% στις μακρολίδες.

Επίσης, ο πυογόνος στρεπτόκοκκος εμφανίζει αντοχή 15-25% στις μακρολίδες. Τα ποσοστά αυτά σημαίνουν ότι μια πνευμονία από πνευμονιόκοκκο ή μια λοίμωξη με στρεπτόκοκκο καταπολεμώνται πιο δύσκολα και τα φάρμακα μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα.

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Βαρύ κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ: Το απαγορευτικό για κοινές εμφανίσεις με τη Νέα Αριστερά και η Κεντρική Επιτροπή που έρχεται

Αρνητικό ρεκόρ για Ελλάδα: Στην 6η θέση παγκοσμίως στη γήρανση του πληθυσμού

Ραγίζει καρδιές ο πατέρας των διδύμων που σκοτώθηκαν στα Τέμπη με την ξαδέρφη τους: «Δεν θα ακούσω “μπαμπά μου, μπαμπάκα μου, θειούλη μου”»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης