El Capitan: H πιο επικίνδυνη ανάβαση στον κόσμο είναι ένας κάθετος βράχος 900 μέτρων
EL_CAPITan_ARTHRO

El Capitan: H πιο επικίνδυνη ανάβαση στον κόσμο είναι ένας κάθετος βράχος 900 μέτρων

Ο θεαματικός βράχος από γρανίτη που αποτελεί τον μεγαλύτερο μονόλιθο στον πλανήτη μας

Το El Capitan, ο μεγαλοπρεπής κάθετος γρανιτένιος βράχος, είναι ίσως η πιο διάσημη και δύσκολη «πίστα» αναρρίχησης στον κόσμο που χρειάζεται κατά μέσο όρο δύο ημέρες για να ολοκληρωθεί και αποτελεί μέχρι και σήμερα για πολλούς το μεγαλύτερο κατόρθωμα της ελεύθερης αναρρίχησης.


Το El Capitan βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Yosemite στην ανατολική-κεντρική California. Αποτελεί ένα από τα πιο αξιοσημείωτα ορόσημα του πάρκου, καθώς αυτός ο γρανιτένιος μονόλιθος διαθέτει σχεδόν κατακόρυφους τοίχους και υψώνεται 2.307 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και δεσπόζει περίπου 1.100 μέτρα πάνω από το δυτικό άκρο της κοιλάδας Yosemite. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί έδωσαν στο βουνό διάφορα ονόματα, όπως To-tock-ah-noo-lah, που σήμαινε "Αρχηγός του Βράχου" ή "Καπετάνιος".


Η πρώτη καταγεγραμμένη θέαση από λευκούς εποίκους έγινε το 1851, όταν μια τοπική πολιτοφυλακή γνωστή ως, Τάγμα της Μαριπόζα, εισήλθε στην κοιλάδα καταδιώκοντας Ινδιάνους. Αν και δόθηκαν διάφορα ονόματα στο γρανιτένιο αυτό ακρωτήριο -συμπεριλαμβανομένου του Crane Mountain- τελικά έγινε γνωστό ως El Capitan, που στα ισπανικά σημαίνει "ο καπετάνιος". Σήμερα συνεχίζει να είναι ο μεγαλύτερος γρανιτένιος βράχος στον κόσμο, έχοντας τρεις φορές το ύψος του Πύργου του Άιφελ και το υπερδιπλάσιο ύψος του Empire State Building.

Δείτε Βίντεο: Ταξιδιωτικός οδηγός για το El Capitan
Yosemite National Park Vacation Travel Guide | Expedia

Τι κάνει τον Καπετάνιο τόσο ξεχωριστό;
Ο επιβλητικός αυτός βράχος περιλαμβάνει μια ποικιλία διαδρομών, εκ των οποίων και η διαδρομή Dawn Route, η οποία είναι τόσο δύσκολη που δεν είχε γίνει επιτυχής ελεύθερη αναρρίχηση μέχρι το 2015, τότε όπου χρειάστηκε δεκαεννέα ημέρες για να ολοκληρωθεί. Η εμβληματική διαδρομή El Capitan Nose Route αποτελεί το αντικείμενο του πρώτου "κάθετου" Google Street View, το οποίο σας επιτρέπει να μετακινηθείτε σε πανοραμικές εικόνες διαφόρων σημείων κατά μήκος της διαδρομής και να δείτε τους θαρραλέους ορειβάτες της.


Η αναρρίχηση στο El Capitan είναι ένας στόχος που απαιτεί χρόνια εκπαίδευσης, καθώς πρόκειται για μια οδύσσεια με ζιγκ ζαγκ που διαγράφει διάφορα αραχνοΰφαντα δίκτυα ρωγμών και σχισμών, κάποια από τα οποία ανοίγουν διάπλατα, ενώ άλλα μόλις και μετά βίας έχουν πλάτος ενός δαχτύλου.


Το να κάνει κάποιος ελεύθερη αναρρίχηση εκεί, δηλαδή χωρίς σκοινί αποτελεί ένα τέστ που δοκιμάζει σχεδόν κάθε πτυχή των σωματικών ικανοτήτων ενός αναρριχητή - την αντοχή των δακτύλων, των πήχεων, των δακτύλων των ποδιών και της κοιλιάς, καθώς και την ευλυγισία και την αντοχή. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ο ήλιος, ο άνεμος και το ενδεχόμενο ξαφνικών βροχοπτώσεων, είναι επίσης παράγοντες που ένας ορειβάτης πρέπει να υπολογίσει προσεκτικά.


Ωστόσο τα παραπάνω φαίνεται τελικά να μην αποτέλεσαν τόσο σημαντικό πρόβλημα για τον διάσημο αναρριχητή, Alex Honnold, ο οποίος έγινε το 2018, ο πρώτος άνθρωπος που σκαρφάλωσε στον εμβληματικό γρανιτένιο τοίχο, χωρίς να χρησιμοποιήσει σχοινιά, ή άλλο εξοπλισμό ασφαλείας, ολοκληρώνοντας αυτό που μπορεί να είναι το μεγαλύτερο κατόρθωμα ελεύθερης αναρρίχησης στην ιστορία του αθλήματος. Η ανάβασή του ολοκληρώθηκε σε 3 ώρες και 56 λεπτά. Ασύλληπτο.

Δείτε Βίντεο: O Alex Honnold σκαρφαλώνει το Εl Capitan
How I climbed a 3,000-foot vertical cliff -- without ropes | Alex Honnold

Στα βίντεο που τραβήχτηκαν μπορεί κανείς να παρατηρήσει πώς στην πορεία, ο Honnold στριμώχνει το σώμα του μέσα σε στενές σχισμές, περνάει με τις μύτες των ποδιών του από προεξοχές που έχουν το πλάτος σπιρτόκουτου και σε ορισμένα σημεία κρέμεται στον αέρα από τις άκρες των δαχτύλων του. Η διαδρομή που επέλεξε ο Honnold για να φτάσει στην κορυφή του El Capitan, γνωστή ως Freerider, είναι μια από τις πιο πολύτιμες αναρριχήσεις μεγάλου τοίχου στο Yosemite.


Η διαδρομή αποτελείται από 30 τμήματα -ή πίστες- και είναι τόσο δύσκολη που ακόμη και τα τελευταία χρόνια, ήταν είδηση όταν ένας ορειβάτης κατάφερε να ανέβει στην κορυφή χρησιμοποιώντας σχοινιά για ασφάλεια.


Ο βράχος αποτελεί αναμφίβολα ένα επικίνδυνο κατόρθωμα αναρρίχησης, όχι μόνο λόγω της απότομης κλίσης του και της λείας επιφάνειάς του, αλλά και λόγω των πολλών αποκολλήσεων κομματιών του που συμβαίνουν συχνά.

Δείτε Βίντεο: Η "Χρυσή Πύλη" του El Capitan
El Capitan's Golden Gate ft. Emily Harrington | The North Face

Πρόσφατα ο βράχος που έπεσε από εκεί, τον Φεβρουάριο του 2023, εκτιμήθηκε ότι καταλάμβανε έκταση 1529 τετραγωνικών μέτρων, προκαλώντας έντονο θόρυβο και ένα σύννεφο σκόνης. Ωστόσο το El Capitan συνεχίζει να αποτελεί αγαπημένο θέμα πολλών ορειβατών και μη και σίγουρα μια διαδρομή που αποτελεί μεγάλο δέλεαρ για αυτούς που τους αρέσει να ζουν στα άκρα τη ζωή τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης