Στο... κυνήγι των Κινέζων για τουρισμό και ακίνητα

Στο... κυνήγι των Κινέζων για τουρισμό και ακίνητα

Στις επαφές των μελών της ελληνικής αποστολής περιλαμβάνονται και αυτές με τον China Travel Service, από τους μεγαλύτερους τουριστικούς οργανισμούς της χώρα

Στο... κυνήγι των Κινέζων για τουρισμό και ακίνητα
Με την... ελπίδα να φέρουν περισσότερους Κινέζους τουρίστες αλλά και επενδυτές σε ακίνητα πραγματοποιούνται οι επαφές της ελληνικής αποστολής στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα
, στο Πεκίνο.

Στις επαφές των μελών της ελληνικής αποστολής περιλαμβάνονται και αυτές με τον China Travel Service, από τους μεγαλύτερους τουριστικούς οργανισμούς της χώρας, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του κινεζικού φορέα China National Tourism Administration για την προσέλκυση του πλέον... περιζήτητου τουρίστα διεθνώς, που δεν είναι άλλος από τον Κινέζο τουρίστα.

Τουρισμός και ακίνητα φιγουράρουν, θεωρητικά, στους κλάδους με τη μεγαλύτερη δυναμική στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Κίνας, αν και, μέχρι στιγμής, οι επιδόσεις και στους δύο αυτούς τομείς είναι πενιχρές για τη χώρα μας. Απογοητευτικά είναι τα νούμερα για τις αγορές ακινήτων από Κινέζους στην Ελλάδα, με βασικά «αγκάθια» τις ελλείψεις στο θεσμικό πλαίσιο αλλά και την ελληνική γραφειοκρατία, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είχε «ποντάρει» πολλά στο πρόγραμμα «Xρυσή Βίζα» για τις αγορές κυρίως από Κίνα και Ρωσία.

Στο κομμάτι του τουρισμού, από τα 120 εκατ. των Κινέζων που ταξιδεύουν δαπανώντας, με βάση τα επίσημα στοιχεία, περί τα 104,5 δισ. δολάρια -νούμερα που τους αναδεικνύουν πρωταθλητές διεθνώς- στην Ελλάδα ήρθε πέρυσι ποσοστό μόλις 0,1% ή αλλιώς περί τις 120 χιλιάδες.
Κλείσιμο

Το... παρήγορο, ειδικά όσον αφορά τον τουρισμό, είναι ότι οι αριθμοί βαίνουν αυξανόμενοι το τελευταίο διάστημα: Οι Κινέζοι τουρίστες στην Ελλάδα ήταν περί τις 100 χιλιάδες το 2014, ενώ με βάση τις θεωρήσεις βίζα όπως τις επεξεργάστηκε το Sete Intelligence για την περίοδο 2010- 2015, μεταξύ 2010 και 2015, η Ελλάδα εμφανίζει τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης (7,87 φορές πιο πάνω) στην Κίνα, με σημαντική διαφορά από τη δεύτερη Πορτογαλία (4,64). Έτσι, το 2015 εκδόθηκαν στην Κίνα 80.853 βίζες Σένγκεν προς Ελλάδα, ωστόσο η χώρα μας υπολείπεται σημαντικά έναντι π.χ. της πρώτης σε θεωρήσεις Γαλλίας -πάνω από 700 χιλ. θεωρήσεις- ενώ και η Ιταλία είναι λίγο πάνω από τις 500 χιλιάδες για το 2015.

H «Xρυσή Βίζα»

Όσον αφορά στο πολυδιαφημισμένο στη χώρα μας πρόγραμμα «Xρυσή Βίζα» δηλαδή της πενταετούς άδειας διαμονής για υπηκόους τρίτων χωρών που επενδύουν περισσότερα από 250.000 ευρώ στην εγχώρια αγορά real estate, ο συνολικός αριθμός των αδειών διαμονής που έχουν χορηγηθεί από την έναρξη του προγράμματος το 2013 σε ιδιοκτήτες ακινήτων προερχόμενους από τρίτες χώρες έφτασαν τις 983 στο τέλος του 2015, με βάση τα επίσημα στοιχεία από τη Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών. Βάσει των σχετικών στατιστικών στοιχείων, πρώτη χώρα έρχεται η Κίνα με 335 άδειες διαμονής και δεύτερη η Ρωσία με 315. Ακολουθούν οι προερχόμενοι από Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική εκτός Αιγύπτου (151), η Αίγυπτος με 53, η Ουκρανία με 52 και άλλες τρίτες χώρες με 56. Για το 2016 τα νούμερα ελάχιστα έχουν αλλάξει, με τη διαφορά ότι το νούμερο κινείται στα πέριξ των 1.100 αδειών.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης