ΕΕ: Εγκρίθηκε η Στρατηγική για την ανάπτυξη της Αδριατικής και του Ιονίου

ΕΕ: Εγκρίθηκε η Στρατηγική για την ανάπτυξη της Αδριατικής και του Ιονίου

Όπως τόνισε ο κ. Κούρκουλας, η νέα Στρατηγική φιλοδοξεί να συνδέσει τις οριζόντιες και επιμέρους πολιτικές της ΕΕ στους τομείς της γαλάζιας ανάπτυξης, της θαλάσσιας ασφάλειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της προώθησης του τουρισμού

ΕΕ: Εγκρίθηκε η Στρατηγική για την ανάπτυξη της Αδριατικής και του Ιονίου
Τη Στρατηγική της ΕΕ για την ανάπτυξη της Περιφέρειας της Αδριατικής και του Ιονίου (EUSAIR) υιοθέτησε σήμερα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας.

Η Στρατηγική για την Περιφέρεια της Αδριατικής και του Ιονίου είναι η τρίτη κατά σειρά «μακροπεριφερειακή στρατηγική» της ΕΕ, μετά τη Βαλτική Θάλασσα και την Περιφέρεια του Δούναβη και η πρώτη στρατηγική στην οποία συμμετέχει μία τόσο μεγάλη αναλογία τρίτων χωρών (Αλβανία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Σερβία), σε συνεργασία με τέσσερα κράτη- μέλη, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Κροατία και τη Σλοβενία.

Όπως τόνισε ο κ. Κούρκουλας, η νέα Στρατηγική φιλοδοξεί να αξιοποιήσει και να συνδέσει τις οριζόντιες και επιμέρους πολιτικές της ΕΕ στους τομείς της γαλάζιας ανάπτυξης, της θαλάσσιας ασφάλειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της προώθησης του τουρισμού. Ειδικότερα, επιδιώκει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι οριζόντιες και τομεακές πολιτικές της ΕΕ, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και η ελκυστικότητα της περιοχής, να διαφυλαχθεί το φυσικό περιβάλλον και να τονωθεί η απασχόληση, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στην υλοποίηση της στρατηγικής θα συμβάλουν κονδύλια ύψους 50 δισ. ευρώ για την περίοδο 2014- 2020, κάτι το οποίο ανακοινώθηκε στην υψηλού επιπέδου Διάσκεψη για την EUSAIR, που διοργάνωσε η Ελλάδα, ως προεδρεύουσα χώρα του συμβουλίου της ΕΕ, τον Φεβρουάριο του 2014, στην Αθήνα, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως σημείωσε ο Έλληνας υφυπουργός, η Διάσκεψη των Αθηνών συνέβαλε στην ουσιαστική προώθηση της υιοθέτησης της Στρατηγικής.

Σύμφωνα με τον κ. Κούρκουλα, σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίηση της Στρατηγικής, στην οποία εκτός από τις κυβερνήσεις των χωρών που συμμετέχουν καλούνται να συμβάλουν και οι περιφέρειες, η τοπική αυτοδιοίκηση και άλλοι δημόσιοι, ιδιωτικοί και κοινωνικοί φορείς.
Κλείσιμο

Εξάλλου, στη συζήτηση, που έγινε επί τη βάσει της πρότασης της ιταλικής προεδρίας για τα θέματα της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης, ο κ. Κούρκουλας ενημέρωσε τους ομολόγους του για τη θέση της Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία ο συντονισμός των οικονομικών πολιτικών θεωρείται απαραίτητο εργαλείο, αλλά δεν είναι αρκετό για να ελαφρύνει τις αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις. «Θεωρούμε ότι η τραπεζική ένωση και η εναρμόνιση των οικονομικών πολιτικών είναι σημαντικές, αλλά επειδή οι διαρθρωτικές αλλαγές δίνουν αποτελέσματα μακροπρόθεσμα, χρειάζονται και μέτρα πιο άμεσα όσον αφορά την απασχόληση» ανέφερε ο Έλληνας υφυπουργός.

Τέλος, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συζήτησε για τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας, τα οποία θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης