Καθαρά Δευτέρα στα Άνω Πεδινά

Καθαρά Δευτέρα στα Άνω Πεδινά

Αυτό το χωριό επέλεξε από άποψη να μην έχει τη φήμη του Πάπιγκου ή της Αρίστης...

Καθαρά Δευτέρα στα Άνω Πεδινά
Αυτό το χωριό επέλεξε από άποψη να μην έχει τη φήμη του Πάπιγκου ή της Αρίστης. Κρατάει για τον εαυτό του τον τίτλο του πιο low profile από τα 46 χωριά του Ζαγορίου. Οι μυημένοι όμως γνωρίζουν καλά το μυστικό και θα το ζήσουν για μια ακόμα φορά στο πρώτο επίσημο τριήμερο της άνοιξης. Θα περπατήσουν στα στενά καλντερίμια ανάμεσα στα αρχοντόσπιτα από άσπρη ζαγορίσια στουρναρόπετρα, θα αναπνεύσουν τον ηπειρώτικο αέρα ανάμεσα σε πλαγιές στρωμένες με φράξους, πουρνάρια, καρυδιές, σφενδάμια και αγριοκερασιές, θα τριγυρίσουν από τα Άνω στα πιο μικρά Κάτω Πεδινά διασχίζοντας τον εύφορο σουδενιώτικο κάμπο που χωρίζει τα δύο χωριά. Τα Άνω Πεδινά σφύζουν από ζωή. Όχι μόνο τώρα που είναι ντυμένα στα χρώματα της άνοιξης αλλά όλο το χρόνο. Είναι οι νέοι που αφού μορφώθηκαν και βαρέθηκαν την γκρίζα πόλη, επέστρεψαν στο χωριό, πήραν τα ερειπωμένα αρχοντικά και τα έκαναν ξενώνες. Σπίτια και αλώνια από άσπρη πέτρα, ταιριασμένο η μια πάνω στην άλλη από το χέρι του μάστορα, όπως έμαθε τόσο καλά να κάνει στα μέρη που γεννήθηκε. Είναι η πατρίδα του μεγάλου δασκάλου του Γένους Νεόφυτου Δούκα αλλά και πολυταξιδεμένων Ζαγορίσιων που από το 18ο αιώνα ακόμα, έστελναν στα σχολεία βιβλία που φυλάσσονται σήμερα στο λιθόκτιστο Δημοτικό Σχολείο των Άνω Πεδινών, στη σκιά από το μεγάλο πλατάνι της κεντρικής πλατείας, που φυτεύτηκε το 1819. Την ώρα που δύει ο ήλιος στεκόμαστε στον αυλόγυρο της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου και κοιτάμε τα πέτρινα σπίτια που βάφονται πορτοκαλί από το τελευταίο φως του ανοιξιάτικου ήλιου. Λένε πως το φως στα Άνω Πεδινά, όπως διαχέεται στις πλαγιές των βουνών, είναι “εμπνευστικό” για ζωγράφους και φωτογράφους. Το ζούμε καθισμένοι σε μια πέτρινη πεζούλα με απλωμένα τα νηστίσιμα καλούδια της Καθαράς Δευτέρας. Ίσως το πιο πολυτελές γεύμα της ζωής μας.



Κλείσιμο






ΔΙΑΜΟΝΗ



Μονοπάτια Mountain Resort & Restaurant
Ο πρώην εγκαταλελειμμένος οικισμός μετατράπηκε σε πολυτελές συγκρότημα με δωμάτια και σουίτες αλλά και οκτώ ανεξάρτητα σπιτάκια με τζάκι και ιδιαίτερη διακοσμητική άποψη. Εξαιρετική η κουζίνα στο εστιατόριο όπου το ταβάνι θυμίζει έναστρο ουρανό (τηλ.: 26530 71116, www.monopatiaresort.gr).







Amaryllis Luxury Guest House
Γαλλική country αισθητική σε ανακαινισμένη οικία του 1867 με οκτώ ρομαντικά δωμάτια με γήινα πατιναρισμένα χρώματα, γαλλικά έπιπλα, κρεβάτια με σκαλιστά κεφαλάρια, ολομέταξα παπλώματα και σατέν σεντόνια Guy Laroche, χειροποίητους καθρέφτες, ζωγραφικές μπορντούρες και ιταλικά μάρμαρα στα μπάνια (τηλ.: 26530 71132, www.amaryllishouse.gr).






Πρίμουλα

Το ξεχασμένο αρχοντικό του 1870 στο κέντρο του χωριού φιλοξενεί τον γοητευτικό ξενώνα με επτά ευρύχωρα δωμάτια, τα περισσότερα με τζάκι. Το πολύ φροντισμένο πρωινό σερβίρεται στα μικρά ξύλινα τραπέζια που είναι στρωμένα με πορσελάνινα σερβίτσια και λευκές βαμβακερές πετσέτες. Στο καινούριο συγκρότημα "Αισθήσεις" θα βρείτε τέσσερις διώροφες σουίτες (τηλ.: 26530 71133, www.primoula.gr).






Πύρρειον

Λειτουργεί μόλις από τα τέλη του 2010 με 10 δωμάτια με κομψή διακόσμηση, αντίκες, συστήματα ύπνου Coco-Mat αλλά και τζάκι στα μισά από αυτά. Παραδοσιακή κουζίνα στο εστιατόριο και κρασί από το κελάρι τους συντροφιά με lounge ήχους στο μπαρ (τηλ.: 26530 71141, www.pirrion.gr).







Αμελικό

Παραδοσιακό ξενοδοχείο με 13 όμορφα δωμάτια και μια σουίτα με κεντημένες στο χέρι κουρτίνες, ξύλινα χειροποίητα έπιπλα, αφράτα κρεβάτια, χρωματισμένα ξύλινα ταβάνια και τζάκια. Στην αίθουσα του πρωινού θα απολαύσετε παραδοσιακές μαρμελάδες, τσάι με βότανα της περιοχής, σπιτικό τσίπουρο και κρασί με μεζέδες, λικέρ και ντόπια γλυκά με φρούτα του δάσους (τηλ.: 26530 71501, www.ameliko.gr).








Πηγή: http://www.arttravel.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης