48ώρες στα μυστικά χωριά της Οίτης

48ώρες στα μυστικά χωριά της Οίτης

Αφήνουμε για λίγο την πολύβουη Αράχωβα και ανακαλύπτουμε τα χωριά της Οίτης

48ώρες στα μυστικά χωριά της Οίτης
Ημέρα Πρώτη

Ποτάμια και καταρράκτες, μυστικά μονοπάτια στα μύχια του δάσους, χιόνι και απόλυτη σιγή. Στα δύο χωριά της Φθιώτιδας μοιάζει να περνάμε στην ουδέτερη ζώνη του χρόνου.
 
Κλείσιμο
10 πμ.
Check in στο υπέροχο Vasilikia Μountain Farm. Το αγρόκτημα αποτελείται από υπέροχες ατμοσφαιρικές κατοικίες φτιαγμένες από φυσικά υλικά με ιδιαίτερα προσεγμένη αρχιτεκτονική για να αποτελεί τμήμα του φυσικού περιβάλλοντος. Κάποιες μας ταξιδεύουν στην αγγλική εξοχή, κάποιες άλλες θυμίζουν κατοικίες στις Άλπεις ή σπιτάκια στα δάση της Αλάσκας. Όλες τους όμως σε κάνουν να νοιώθεις πως θα μπορούσαν να είναι το σπίτι σου. Σήμα κατατεθέν της φάρμας, το χτισμένο με κορμούς δέντρων παρατηρητήριο, ύψους 20 μέτρων που με πανοραμική θέα 360* βλέπει θάλασσα και 4 κορυφές της ηπειρωτικής κεντρικής Στερεάς, του Καλλιδρόμου, της Ορθρύος, της Οίτης και της Γκιώνας, με το τηλεσκόπιό του πανέτοιμο για κατοπτεύσεις υπό τους ήχους του δάσους, το θρόϊσμα των φύλλων, το νερό που κυλάει στο ποταμάκι, το κελάηδισμα των πουλιών (Παύλιανη, τηλ.: 6981074581, vasilikia.gr).









Εναλλακτικά, το Αγρόκτημα Αμφίκαια όπου το σκηνικό μοιάζει βγαλμένο από τη Μελωδία της Ευτυχίας: μια καταπράσινη έκταση 200 στρεμμάτων με αχλαδιές, αρωματικά φυτά, αγελάδες και σπάνια θεσσαλικά άλογα. Διασκορπισμένα μέσα σε αυτό βρίσκονται 16 πέτρινα και ξύλινα σπιτάκια που διαθέτουν κουζίνα, τζάκι με οντά και σοφίτα με κρεβάτι ενώ έχουν φροντίσει να απουσιάζει η τηλεόραση. Αυγά, γάλα, γιαούρτι, μέλι, τυρί, φρούτα και λαχανικά, ομελέτες, σπιτικές μαρμελάδες, τηγανίτες, νόστιμες στριφτόπιτες, εξαιρετικές σπανακόπιτες και χωριάτικο ψωμί ψημένο στα ξύλα είναι μόνο μερικές από τις λιχουδιές του πρωινού. Μπορείτε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας στην τοξοβολία και στο ποδήλατο βουνού ή να βοηθήσετε στις εποχικές εργασίες του κτήματος (Αμφίκλεια, τηλ.: 22340 48860, www.amfikaia.gr, από €90 το δίκλινο με πρωινό).



Πολύ καλή επιλογή και ο ξενώνας Δαδί, που στεγάζεται σε αναπαλαιωμένα νεοκλασικό του 1890. Τα 8 κουκλίστικα δωμάτια έχουν ονόματα από λουλούδια του βουνού και είναι διακοσμημένα με χρωματιστά φυσητά φωτιστικά με απλίκες και περίτεχνα χαλιά. Πολύ ρομαντικές και οι δύο σοφίτες ενώ ξεχωρίζει και το πλούσιο, σπιτικό πρωινό με κουλουράκια, τέσσερα είδη κέικ, τηγανόψωμο, πίτες και ζυμωτό ψωμί με μαρμελάδα πορτοκάλι και δαμάσκηνο. Στα συν και ο χώρος της σάουνας (Αμφίκλεια, τηλ.:  22340-29040, www.xenonasdadi.gr, από €80 το δίκλινο με πρωινό).







Σκαρφαλωμένος σε υψόμετρο 1000 μέτρων, ο νεόκτιστος ξενώνας Εποχές δίπλα στην  πλατεία της Παύλιανης προσφέρει 10 δωμάτια, ορισμένα εκ των οποίων με τζάκι και jacuzzi. Στο χώρο του πρωινού, μπροστά στο τζάκι και την τεράστια τζαμαρία θα απολαύσετε το σπιτικό πρωινό ενώ στην ανακαινισμένη ταβέρνα θα γευτείτε στιφάδο αγριογούρουνο, στριφτοπίτα, ψητά από τον Κώστα και τα μαγειρευτά και τις σούπες της κυρίας Μαρίας. Δίπλα ακριβώς λειτουργεί και ο επίσης προσεγμένος ξενώνας Πέτρινο (Παύλιανη, τηλ.: 22310 83111, www.petrinohotel.gr, από €70 το δίκλινο με πρωινό).  
 
11 πμ.
Στην ανατολική πλευρά της Αμφίκλειας θα διασχίσετε το ανηφορικό μονοπάτι στην απόκρημνη χαράδρα της Βαρσάμως θα φτάσετε στην παμπάλαια εκκλησία της Αγιαρσαλής - Αγίας Ιερουσαλήμ που είναι όλη χτισμένη μέσα σε μια σπηλιά στην καρδιά του βράχου. Κατά την τουρκοκρατία το εκκλησάκι αυτό χρησιμοποιήθηκε σαν καταφύγιο των κατοίκων της Αμφίκλειας και εδώ είχε το καραούλι του ο Οδυσσέας Ανδρούτσος.





Εναλλακτικά, σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την Αμφίκλεια και ανηφορίζοντας προς τα Χιονοδρομικά Κέντρα του Παρνασσού προβάλλεται επιβλητικό ως φρούριο μέσα σε πυκνή βλάστηση το γυναικείο Μοναστήρι της Παναγίας της Γαυριώτισας. Ανάμεσα σε πεύκα, έλατα, βελανιδιές, γαύρους -δέντρο από το οποίο προήλθε και το όνομα του Μοναστηριού- το Μοναστήρι με το περιβόλι του, τα οπωροφόρα δέντρα και αμπέλια αποτελεί ένα μοναδικό σημείο ξεκούρασης του επισκέπτη. Η εκκλησία γιορτάζει την ημέρα της Γενέσεως της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου) και πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου επειδή τότε βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Το μοναστήρι διαθέτει και κελιά για την φιλοξενία των προσκυνητών.
 
2 μμ.
Στη ταβέρνα Λίτσα θα βρείτε εξαιρετικό σπιτικό φαγητό. Το μόνο αρνητικό είναι πως επειδή είναι πολύ δημοφιλής υπάρχει περίπτωση να μην βρείτε τραπέζι. (τηλ.: 2231083039, 2231096175 & 6946220273, από €15 το άτομο).
Στην ταβέρνα Δαδί, στην κάτω πλατεία ο Ηλίας σερβίρει κόκορα κρασάτο ή με χυλοπίτες, στιφάδο, προβατίνα, κοκορέτσι και ζουμερά παϊδάκια ψημένα στα κάρβουνα. Σπιτικό ραβανί απαραίτητο για το φινάλε (Αμφίκλεια, τηλ.: 22340 23133, από € 12 το άτομο).
 
5 μμ.
Φρέσκες κρέπες και βάφλες συνοδεύουν τον cappuccino στα ξύλινα τραπεζάκια του cafe Κούκος, στην κεντρική πλατεία. Τζάκι, ξύλο, πέτρα και μεγάλες τζαμαρίες-κάδρα στην περαντζάδα της πλατείας συνθέτουν το σκηνικό του (Αμφίκλεια, τηλ.: 22340 22504).
 
7 μμ.
Γαστρονομική βόλτα στην Αμφίκλεια για να προμηθευτείτε τα καλούδια της περιοχής: χυλοπίτες και τραχανά με πατροπαράδοτες συνταγές του χωριού από τον Μπαλωμένο (τηλ.: 22340 22362), φέτα, γαλοτύρι, γιαούρτι και σαγανοτύρι από το οικογενειακό τυροκομείο στο κατάστημα Θάνος (τηλ.: 6936 884023) και αυθεντικό ούζο από την βραβευμένη ποτοποιία Κρίνου (τηλ.: 22340 22214). Προσεγμένα ντόπια προϊόντα θα βρείτε και στην υπαίθρια αγορά στην Κάτω Παύλιανη.
 
9 μμ.
Το νεανικό στέκι της Αμφίκλειας είναι το Το Μαγειριό της Πάνω Πλατείας, το μεζεδοπωλείο του Στέργιου και της Μήτσης, που αντάλλαξαν την Αθήνα και την Κεφαλονιά με τον Παρνασσό. Το σαξόφωνο στον τοίχο και τα μουσικά όργανα στη γωνία μαρτυρούν την άλλη αγάπη του Στέργιου, τη μουσική. Στα πιάτα, γαρδουμπάκια στη γάστρα, και πικάντικο κοτόπουλο σε τορτίγια με κάρι και πιπεριές (Αμφίκλεια, τηλ.: 22340 22535, από €12 το άτομο).
 
11 μμ.
Διασκέδαση μέχρι το πρωί στο club YAHOO στην Αμφίκλεια, που φημίζεται για την καλή μουσική των resident Dj's και τα θεματικά πάρτι που διοργανώνει κάθε εβδομάδα. Mainsrtream, house και R'n'B μουσική εναλλάσσεται με ελληνικές επιτυχίες.






Ημέρα Δεύτερη

9 πμ.

Δοκιμάστε τις ικανότητές σας στο σκι στο Xιονοδρομικό Kέντρο του Παρνασσού, φυσικά. Πρόκειται για το μεγαλύτερο και πιο άρτια εξοπλισμένο χιονοδρομικό της Ελλάδας. Διαθέτει 19 πίστες, 7 διαδρομές, 10 μονοπάτια και 3 μίνι πίστες για αρχάριους. Η ημερήσια κάρτα κοστίζει € 15 τις καθημερινές με online αγορά, ενώ τα Σαββατοκύριακα € 27. Περισσότερες πληροφορίες στο www.parnassos-ski.gr.



12 μμ.
Επισκεφτείτε το Μουσείο Άρτου στην κεντρική πλατεία της Αμφίκλειας, που αποτελεί το μοναδικό μονογραφικό μουσείο στο είδος του στην Ελλάδα.  Είναι χωρισμένο σε θεματικές ενότητες που αφορούν στον κύκλο του ψωμιού, την καλλιέργεια, το άλεσμα, την παρασκευή, το πλάσιμο, τη διακόσμηση ενώ γίνονται αναφορές και στο ρόλο του ψωμιού στην καθημερινή ζωή της Αμφίκλειας. Εδώ κάθε δύο χρόνια τον Νοέμβριο πραγματοποιείται έκθεση ψωμιού (τηλ.: 22340 23044, www.breadmuseum.gr, ωράριο Τρ-Πα: 10πμ-2μμ, Σα-Κυ: 10 πμ.-4μμ)





1 μμ.
Εξόρμηση στην Παύλιανη, που απέχει 37 χιλιόμετρα από την Αμφίκλεια. Σκαρφαλωμένη στα 1.030 μέτρα του όρους Οίτη, στην είσοδο του εθνικού δρυμού, η Παύλιανη, αποτελείται από δύο οικισμούς, την Άνω και την Κάτω. Στην είσοδο της Κάτω Παύλιανης συναντάτε το μνημείο αφιερωμένο στους πεσόντες της μάχης της Παύλιανης, τον Ιούνιο του 1942. Σειρά έχει η πλατεία όπου τα σαββατοκύριακα στήνεται η υπαίθρια αγορά, με τσάι από την Οίτη, ρίγανη, χόρτα του δάσους, μήλα και μπουκαλάκια με λικέρ καρύδι ή κράνο. Στην Άνω Παύλιανη θα δείτε το την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με το περίφημο αναπαλαιωμένο καμπαναριό του 19ου αιώνα ενώ από τα παγκάκια της πλατείας θα απολαύσετε την εξαιρετική θέα στο Μαλιακό Κόλπο.





2 μμ.
Στο παραδοσιακό καφενείο Νέον, η κυρία Παναγιώτα μαγειρεύει κεφτεδάκια και πλούσια ομελέτα με λουκάνικα, κεφαλοτύρι και αυγά από τις κότες στην αυλή της, ενώ ο κύριος Θανάσης φτιάχνει ωραίο τουρσί με πιπεριά, ντομάτα, λάχανο και ελιές. Πολύ νόστιμα και δυναμωτικά τα αυγά-βαρκούλες με λάδι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρουν και πρωινό και λαχταριστό γαλακτομπούρεκο (Άνω Παύλιανη, τηλ.: 22310 83004, από €10 το άτομο).
 
4 μμ.
Στο καφέ-μεζεδοπωλείο Λυκώρεια στην κεντρική πλατεία θα πάτε για ελληνικό στη χόβολη και γλυκό του κουταλιού στα τραπεζάκια από παλιές ραπτομηχανές. Γύρω σας συλλογή από παλιά ραδιόφωνα και πέτρινα αγάλματα του γλύπτη Γιάννη Τρυφέρη (Αμφίκλεια, τηλ.: 22340 22572).
 
7 μμ.
Ταξιδέψτε στο χρόνο περπατώντας στο βόρειο τμήμα της Αμφίκλειας κάτω από το «Πλάϊ» όπου εκτείνεται ο Παραδοσιακός Οικισμός του 18ου αιώνα. Αποτελεί ένα παραδοσιακό σύνολο με μεγάλη ιστορική και πολεοδομική αξία. Τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια του, τα πέτρινα κτίρια με τις παραδοσιακές βυζαντινού τύπου στέγες, τα χαγιάτια, τις τοξωτές αυλόθυρες, τα στενά ξύλινα παράθυρα, τις πέτρινες σκάλες και τους ψηλούς μαντρότοιχους συνθέτουν ένα παραδοσιακό πρότυπο σύνολο, που αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Το αρχοντικό Σκλαβούνου, με τον αξιόλογο διάκοσμο των οροφών του, και η Χορευταριά που ήταν το κέντρο της πόλης όπου γίνονταν όλες οι εκδηλώσεις και οι χοροί αποτελούν αξιόλογα δείγματα αρχιτεκτονικής της περιοχής. Επιπλέον επειδή ο οικισμός βρίσκεται στο Πλάϊ δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει την Αμφίκλεια, όλο τον κάμπο του Βοιωτικού Κηφισού μέχρι και το Καλλίδρομο στα πόδια του.





9 μμ.
Στην κρυμμένη μέσα στα έλατα ταβέρνα του Παπαμανώλη θα βρείτε πραγματικά φτηνά πιάτα, αλλά πεντανόστιμα. Καλομαγειρεμένα κυνήγια, πίτες, μπριζόλες, παϊδάκια και προβατίνα και θεραπευτική γίδα βραστή. Για το τέλος, γλυκό μανιτάρι (Κάτω Παύλιανη, τηλ.: 22310 83194, από € 10 το άτομο).
 
11 μμ.

Ποτό με θέα στον Μαλλιακό στο ολοκαίνουριο, πέτρινο cafe Μαντάμια. Θα επιστρέψετε για καφέ και γλυκό δίπλα στο τζάκι (Παύλιανη, τηλ.: 69746 33680).






Πηγή: www.arttravel.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης