Αυθεντικές παραδόσεις και ανοιξιάτικη χαλάρωση κάνουν το Πάσχα στην Κέρκυρα μοναδικό
HDcorfu24-4

Αυθεντικές παραδόσεις και ανοιξιάτικη χαλάρωση κάνουν το Πάσχα στην Κέρκυρα μοναδικό

Η μεγαλύτερη γιορτή της άνοιξης γίνεται αφορμή για να συμμετέχουμε στα εντυπωσιακότερα πασχαλινά έθιμα και να απολαύσουμε το κερκυραϊκό τοπίο στην ωραιότερη στιγμή του


Sponsored Content


Αν υπάρχει μια εποχή του χρόνου που συμπυκνώνει και αναδεικνύει τα στοιχεία που καθιστούν την Κέρκυρα έναν από τους πιο ξεχωριστούς και μαγευτικούς προορισμούς, αυτή είναι αναμφίβολα η πασχαλινή περίοδος. Η αρχοντιά και η μεγαλοπρέπεια της Παλιάς Πόλης, η σχεδόν παντού παρούσα ενετική κληρονομιά, η σπουδαία μουσική παράδοση των φιλαρμονικών, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορία των εκκλησιών, η διαχρονική γραφικότητα των καντουνιών, ακόμη και η μοναδική γαστρονομία της αποκτούν ξεχωριστή λάμψη και αίγλη αυτές τις μέρες. Όλο το νησί φωτίζεται από τα χρώματα της άνοιξης, το υπέροχο τοπίο ζωηρεύει από λουλούδια και αρώματα και η Κέρκυρα με σεβασμό στις παραδόσεις και θρησκευτική κατάνυξη τηρεί και αναβιώνει ευλαβικά τα πιο θεαματικά πασχαλινά έθιμα της χώρας μας.

Καθώς η Παλιά Πόλη ντύνεται στα μωβ χρώματα του Θείου Δράματος και του πένθους, καθώς γιορτάζει φορώντας τα κόκκινα και σπάζοντας μπότηδες, καθώς οι μελωδίες πλημμυρίζουν τον τόπο προκαλώντας συγκίνηση, οι χιλιάδες επισκέπτες που προσελκύει αυτό το μοναδικό κράμα ενετικών παραδόσεων και ορθόδοξων εθίμων, συχνά βρίσκονται μπερδεμένοι εν μέσω κοσμοπλημμύρας, ως προς το τι συμβαίνει και σε ποιο σημείο της πόλης ή ως προς τη σημειολογία και το συμβολισμό όσων εκτυλίσσονται γύρω τους. 

Μια σύνθεση εμπειριών σαν τις παρακάτω, συνδυάζει τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα των ημερών με την ανοιξιάτικη αφύπνιση των αισθήσεων και τα θεαματικά τελετουργικά με την πολυπόθητη χαλάρωση και αναζωογόνηση, επιτρέποντας να ζήσετε στο έπακρο ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει το συναρπαστικό από κάθε άποψη Νησί των Φαιάκων.


Ειδυλλιακή διαμονή σ΄ ένα σκηνικό απόλυτης κομψότητας και συγκλονιστικής φυσικής ομορφιάς 
Μπορεί η Παλιά Πόλη της Κέρκυρας να γοητεύει με τις μεγαλοπρεπείς πλατείες, τα επιβλητικά φρούρια και μνημεία και την αρχοντική αρχιτεκτονική της, αλλά τις μέρες του Πάσχα που επικρατεί το αδιαχώρητο, εξισορροπήστε τον καταιγισμό εικόνων και εντυπώσεων επιλέγοντας σαν βάση ένα σημείο του νησιού που θα σας επιτρέπει να αποσυνδεθείτε όταν νοιώσετε την ανάγκη κι ένα κατάλυμα όπου θα ξεκουράσετε ουσιαστικά σώμα και πνεύμα.


Η
κατάφυτη ιδιωτική χερσόνησος του Κομμένου, μόλις 10χλμ. από το επίκεντρο των εκδηλώσεων, ενσαρκώνει την εκθαμβωτική ομορφιά του μεσογειακού τοπίου και φιλοξενεί ένα από τα κορυφαία resorts της χώρας μας, το εντυπωσιακών υποδομών και υπηρεσιών Corfu Imperial. Ένα ξενοδοχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του νησιού, ενσωματωμένο στο φυσικό τοπίο με τρόπο που σας επιτρέπει να χαρείτε την αναγέννηση της φύσης και την ιδιωτικότητά σας, να ρεμβάσετε και να «χαθείτε» στα χρώματα του Ιονίου από τους πλούσιους κήπους ή από τις υπέρκομψες ολοκαίνουργιες βίλες του, που κυριολεκτικά αγγίζουν τη θάλασσα. Σε αυτή τη μαγευτική τοποθεσία βρίσκεται ακόμη ένα ξενοδοχείο της Grecotel, το Eva Palace φωλιασμένο σε κήπους με κυπαρίσσια και ελαιώνες, με συναρπαστική θέα, υπέροχη παραλία, μεγάλη πισίνα και ρομαντική ατμόσφαιρα.

 
Και φυσικά με τέτοια εμπειρία στα εορταστικά προγράμματα, θα ζήσετε το κερκυραϊκό Πάσχα με τον πιο φιλόξενο, αυθεντικό και απολαυστικό τρόπο, με αποκορύφωμα το κεφάτο γλέντι με ζωντανή μουσική και χορούς στα Δανίλια, το παραδοσιακό χωριό που έχει δημιουργήσει η Grecotel, αναδεικνύοντας την ιστορία και την αρχιτεκτονική του νησιού.

Το αποκορύφωμα των μοναδικών, κορφιάτικων πασχαλινών εθίμων
Μεγάλη Πέμπτη, ημέρα που βάφονται κόκκινα τ’ αυγά και το μεγαλοπρεπές Λιστόν από επίκεντρο της κοινωνικής ζωής μετατρέπεται σε φόντο του Θείου Δράματος: τα φώτα στα χαρακτηριστικά φανάρια των κομψών αψίδων του αλλάζουν σε μωβ χρώμα, δημιουργώντας υποβλητική ατμόσφαιρα. Η ανάγνωση των Δώδεκα Ευαγγελίων γίνεται με κατάνυξη και στις δύο Μητροπόλεις της παλιάς πόλης. Στην μεν Ορθόδοξη η συγκίνηση κορυφώνεται με την έξοδο της Σταύρωσης με σβησμένα φώτα, στο δε Καθολικό Duomo στην Πλατεία Παλαιού Δημαρχείου, το έθιμο επιτάσσει, κάθε φορά που διαβάζεται ένα ευαγγέλιο να σβήνει ένα από τα αρχικά δώδεκα αναμμένα κεριά.



Ο ερχομός της Μεγάλης Παρασκευής βρίσκει τον κερκυραϊκό αέρα να μοσχοβολά απ΄την άνοιξη, όμως μια γλυκιά μελαγχολία τυλίγει τα πάντα. Είναι η ώρα των επιταφίων που έχουν στολιστεί αποβραδίς και περιμένουν την περιφορά τους. Στην Παλιά Πόλη το τελετουργικό εκτυλίσσεται από τις 12 το μεσημέρι, ενώ το βράδυ μπορείτε να ακολουθήσετε τις κατανυκτικές συνοδευτικές πομπές στα χωριά του νησιού. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ακολουθείται συγκεκριμένη σειρά κατά την έξοδο του επιταφίου κάθε εκκλησίας, έτσι αν θέλετε να δείτε τον πρώτο θα κατευθυνθείτε στο γραφικό λαβύρινθο του Καμπιέλο όπου βρίσκεται ο ναός του Παντοκράτορα. Από τους 33 συνολικά, μόνο της Μητρόπολης βγαίνει αργά το βράδυ, μετά τις δέκα, φωτισμένος από μια καθηλωτική πομπή βενετσιάνικων φαναριών –τα επονομαζόμενα «μανουάλια»- λαβάρων και φλάμπουρων -«σκόλες» για τους Κερκυραίους- που σε ένδειξη πένθους φέρονται στραμμένα στο πλάι. Απλοί πιστοί –ντόπιοι κι επισκέπτες- και χορωδοί γίνονται ένα ποτάμι φωτισμένο με μεγάλα κεριά, τις «τόρτσες» όπως θα ακούσετε να αποκαλούνται, που ψέλνοντας όλοι μαζί τα πένθιμα εμβατήρια περνούν από τα Μουράγια στη Σπιανάδα για να καταλήξουν στο κέντρο της πόλης. Αν δεν επιθυμείτε να ακολουθήσετε την πομπή, η αψιδωτή πύλη του Ανακτόρου Αγ. Μιχαήλ και Γαβριήλ είναι ένα από τα καλύτερα σημεία για να παρακολουθήσετε. 


Όσο για το Μεγάλο Σάββατο, τα έθιμα στην Κέρκυρα ξεκινούν απ΄τα χαράματα, για αυτό φροντίστε εγκαίρως αν θέλετε να ζήσετε όλη τη μεγαλοπρέπεια και τη μοναδικότητα της ημέρας. Ήδη στις 6:00 η Πλακάδα του Αγίου είναι γεμάτη πιστούς για την «Αναπαράσταση του σεισμού», στην εκκλησία που είναι γνωστή ως Παναγία των Ξένων, όπου σύμφωνα με το έθιμο, όλες οι εικόνες της σείονται, από τον έξοδο του Χριστού από τον Άδη και την επικείμενη Ανάστασή του. Λίγες ώρες αργότερα, στις 9:00, η δράση μεταφέρεται παραδίπλα, στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος, απ΄όπου ξεκινά η καθιερωμένη λιτάνευση του Ιερού Σκηνώματος παράλληλα με την περιφορά του Επιταφίου. Είναι η μόνη περιφορά επιταφίου που γίνεται το πρωί του Μ. Σαββάτου, αλλά και η αρχαιότερη λιτανεία του Αγίου που ανάγεται στον 16ο αιώνα, με αξιοπρόσεκτη λεπτομέρεια το ότι ο Άγιος Σπυρίδων λιτανεύεται σε θέση προεξάρχοντος Επισκόπου, δηλαδή προηγείται του επιταφίου.


Ακολουθεί ο
Εσπερινός της Αναστάσης με τις καμπάνες όλων των εκκλησιών της πόλης να σημαίνουν χαρμόσυνα, καθώς όλοι συγκεντρώνονται σε απόσταση ασφαλείας για το θεαματικότερο και γνωστότερο πασχαλινό έθιμο όλης της Ελλάδας: οι περίφημοι μπότηδες, τα μεγάλα, τα συνήθως κόκκινα πήλινα κανάτια, γεμάτα νερό, με τα δυο χερούλια τους δεμένα με κορδέλες, ρίχνονται από τα μπαλκόνια των σπιτιών ξορκίζοντας την κακοτυχία και τα μοχθηρά πνεύματα, ενώ κανονιοβολισμοί από το Παλιό Φρούριο συμβάλουν ακόμη περισσότερο στη ζωηρή ατμόσφαιρα. Πάρτε το κομμάτι που θα φέρει καλοτυχία στο σπίτι σας και σπεύστε στο εμπορικό  κέντρο και την περιοχή της Πίνιας, με τη χαρακτηριστική κρεμαστή σιδερένια κουκουνάρα, για το εύθυμο έθιμο της «Μαστέλας», όπου σ’ ένα βαρέλι γεμάτο νερό και στολισμένο με λουλούδια και κορδέλες, θα ρίξετε το κέρμα σας κάνοντας μια ευχή και θα δείτε τον πρώτο που βουτάει στη «μαστέλα» να κερδίζει και όλο το περιεχόμενό της.


Οι μελωδίες των φιλαρμονικών, ένα αξιοθαύμαστο οπτικοακουστικό θέαμα
Αναπόσπαστο μέρος της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και της μοναδικής κερκυραϊκής κουλτούρας, οι περίφημες φιλαρμονικές της και ο ενεργός, σχεδόν πρωταγωνιστικός ρόλος τους στους πασχαλινούς εορτασμούς, είναι για πολλούς αρκετός λόγος για να βρεθούν στην Κέρκυρα το Πάσχα. Και όχι άδικα, αφού ο τρόπος που πλαισιώνουν κάθε λιτανεία και έθιμο των ημερών, συμβάλει καθοριστικά στη συγκλονιστική ατμόσφαιρα, εμποτίζοντας με δραματικές ή πανηγυρικές μελωδίες τις σημαντικότερες στιγμές των ημερών. Ήδη από την Κυριακή των Βαΐων οπότε και πραγματοποιείται η πρώτη μέσα στην πασχαλινή περίοδο λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, η μεγαλύτερη τόσο σε διάρκεια όσο και σε διαδρομή, την οποία συνοδεύει μια φαντασμαγορική σε θέαμα και ήχο πομπή από όλες τις φιλαρμονικές του νησιού, 18 στον αριθμό.


Από αυτές, οι τρεις παλαιότερες της πόλης, βγαίνουν ξανά στα καντούνια τη Μεγάλη Παρασκευή, μετέχοντας στον επιτάφιο θρήνο. Συνοδεύουν την διαδρομή του επιταφίου της Μητρόπολης καθ’όλη τη διάρκειά της, παίζοντας η καθεμιά συγκεκριμένο πάντα κομμάτι: η Κόκκινη που είναι η «Παλαιά» φιλαρμονική παίζει το Adagio του Albinoni, η Μπλε, όπως ονομάζεται λόγω χρώματος των στολών η φιλαρμονική «Μάντζαρος» την Marcia Funebre του Verdi, και η φιλαρμονική «Καποδίστριας» την Elegia Funebre, την Sventura του Mariani και το πένθιμο εμβατήριο του Chopin.

Οι τόνοι εναλλάσσονται καθώς προχωρά το Μεγάλο Σάββατο, ξεκινώντας με τη συνοδεία της λιτανείας του Αγίου και πάλι από τις τρεις φιλαρμονικές, που συγκλονίζουν παίζοντας τη διασκευή του πένθιμου εμβατηρίου από την όπερα «Amleto» του Faccio η «Παλαιά», το «Calde Lacrimae» (Καυτά Δάκρυα) του de Michellis η «Mπλε» και τη διασκευή του πένθιμου εμβατηρίου από την «Ηρωική Συμφωνία» του Beethoven η «Καποδίστριας». Το ύφος όμως αλλάζει πανηγυρικά με την πρωινή Ανάσταση, όπου εν μέσω κωδωνοκρουσιών, οι φιλαρμονικές μεταφέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα παιανίζοντας σε χαρούμενους ρυθμούς, με κυρίαρχο το εμβατήριο «Μη φοβάστε Γραικοί».


Ο κοινός εορτασμός της Ανάστασης
Το έθιμο των μπότηδων δεν είναι το μόνο κοινό σημείο του εορτασμού της Ανάστασης για Ορθόδοξους και Καθολικούς στο νησί, οι πρώτοι φέρεται να οικειοποιηθήκαν και να προσάρμοσαν το έθιμο των Ενετών, που κάθε Πρωτοχρονιά πετούσαν τα παλιά τους πράγματα ώστε ο νέος χρόνος να φέρει καινούρια και καλύτερα. Είναι μια πραγματικά υπέροχη ιδιαιτερότητα το ότι ανεξαρτήτως του πότε πέφτει το Πάσχα των Καθολικών, στην Κέρκυρα η Μεγάλη Εβδομάδα γιορτάζεται πάντα από κοινού. Έτσι το Μεγάλο Σάββατο, στις 22:00 που ξεκινά η υποδοχή του Αγίου Φωτός στη συμβολή των οδών Καποδιστρίου και Ευγ. Βουλγάρεως στο Πεντοφάναρο, στο Duomo ψάλλεται η «Ακολουθία της Πασχαλινής Αγρυπνίας» με τη συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου και πολυφωνικής χορωδίας. Η τελετή ολοκληρώνεται γύρω στις 11:00 το βράδυ, ώστε να υπάρχει χρόνος να μεταφερθούν οι πιστοί για την ορθόδοξη Ανάσταση στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής. Οι αρχές του τόπου, οι φιλαρμονικές και χιλιάδες λαού δίνουν το παρόν και ξεκινούν σε μια πομπή που θα συναντήσει την αντίστοιχη των Καθολικών στο Πάλκο της Πάνω Πλατείας Σπιανάδας, με ένα μοναδικά σκηνογραφημένο φόντο από το στολισμένο Παλαιό Φρούριο, το φωτισμένο Λιστόν και τις χιλιάδες αναμμένες λαμπάδες.


Η αποθέωση της τοπικής γαστρονομίας
Mε επιρροές απ΄όλους τους λαούς που άφησαν το σημάδι τους στο πανέμορφο νησί, με σπουδαία χαρακτηριστικά πιάτα και τις δυνατές γευστικές συγκινήσεις που αυτά προσφέρουν, η κερκυραϊκή κουζίνα δεν παύει να ενθουσιάζει ανεξαρτήτως εποχής. Ειδικά όμως τη Λαμπρή, έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε εδέσματα διαφορετικά, εξαιρετικές αλμυρές και γλυκές γεύσεις, που όπως και κάθε άλλη εμπειρία, θα κάνει το Πάσχα σας αξέχαστο. 

Αν βρεθείτε στην Κέρκυρα από την Κυριακή των Βαΐων, θ’ ακούσετε του ντόπιους μετά τη λιτανεία να μαζεύονται στα σπίτια για το πατροπαράδοτο «στακοφίσι» ή μπακαλιάρο σκορδαλιά, ενώ όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα η μυρωδιά του φρέσκου βουτύρου πλημμυρίζει τα καντούνια από νοικοκυριά, ζαχαροπλαστεία και φούρνους που ετοιμάζουν τα θεσπέσια πασχαλινά κερκυραϊκά τσουρέκια, τις «φογάτσες» που στην όψη θυμίζουν το πανετόνε και τις «κολομπίνες» με το σχήμα μικρού περιστεριού και το χαρακτηριστικό κόκκινο αυγό. Δοκιμάζοντάς τες μετά την Ανάσταση, είναι βέβαιο ότι θα θελήσετε να φέρετε μαζί σας τα κορυφαία σε γεύση και αέρινα σε υφή γλυκά. 

 Φτάνοντας στο βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και μεταβαίνοντας από τη νηστεία στην κανονική διατροφή, η μαγειρίτσα ναι μεν πρωταγωνιστεί στο αναστάσιμο τραπέζι και σερβίρεται σε πιάτο σούπας, η κορφιάτικη εκδοχή της όμως, τα λεγόμενα «τσιλίχουρδα», είναι πιο πηχτή, κάτι ανάμεσα σε γιαχνί και φρικασέ. 


Μια εξαιρετική εκδοχή θα δοκιμάσετε στο αναστάσιμο δείπνο στο εντυπωσιακό παραδοσιακό τραπέζι των ξενοδοχείων της Grecotel, που καθόλη την πασχαλινή περίοδο αναλαμβάνει να σας μυήσει, είτε με νηστίσιμα εδέσματα είτε με πλούσια φιλέματα από την Ανάσταση και μετά, στην αυθεντική κουζίνα της Κέρκυρας. 

Όσο για την Κυριακή του Πάσχα, το έθιμο θέλει τις Κερκυραίες να ετοιμάζουν σούπα αυγολέμονο με ρύζι και διάφορα είδη κρέατος, ενώ το ψητό αρνί έχει την τιμητική του, τη Δευτέρα του Πάσχα, ή «Νια» Δευτέρα» όπως λέγεται εδώ, και τις δύο όμως μέρες, κλασσικό συνοδευτικό είναι τα χόρτα, είτε ως χορτόπιτα που φτιάχνεται χωρίς φύλλα και ονομάζεται «ζόρκα» είτε τσιγαριαστά και πικάντικα, το λεγόμενο «τσιγαρέλι»

Κάθε ξεχωριστή στιγμή, κάθε πρωτόγνωρη εικόνα κι έθιμο που συνθέτουν το φημισμένο κερκυραϊκό Πάσχα, αποδεικνύεται όντως μοναδική εμπειρία κι αξίζει να τη ζήσει κανείς στο έπακρο. Ολοκληρώνοντάς μάλιστα ένα τέτοιο ταξίδι, με τις εντυπωσιακότερες αναμνήσεις και το μαγευτικότερο σκηνικό: αυτό που περιβάλλει το γαλήνιο κι εκθαμβωτικό ταυτόχρονα  Corfu Imperial και το μοναδικής ομορφιάς Eva Palace που με τις κορυφαίες παροχές και τους απολαυστικούς χώρους τους αναβαθμίζουν την γιορτινή επίσκεψη στο αγαπημένο νησί, σε απόδραση που ανυπομονεί κανείς να επαναλάβει.
Κάντε τις κρατήσεις σας τώρα!


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης