Δράμα: Aγροτικές ιστορίες, καρποί και παραδοσιακά εδέσματα

Δράμα: Aγροτικές ιστορίες, καρποί και παραδοσιακά εδέσματα

Με αφορμή τις πολύπλευρες «Αγροτικές Ιστορίες» του που εκδόθηκαν πρόσφατα, ο Χρήστος Γκόντιας ξεδιπλώνει τα δρώμενα της υπαίθρου

stafylia
Η Δράμα αποτελεί ένα νομό με μεγάλο φυσικό πλούτο και σπουδαία βιοποικιλότητα. Η ετυμολογία του ίδιου του ονόματος που προέρχεται από το «Ύδραμα» ή «Δύραμα», μαρτυρά την αφθονία των υδάτων που αναβλύζουν στην περιοχή. Ο ταξιδευτής ποταμός Νέστος με τα πλούσια νερά και τις κατάφυτες όχθες του, ο ορεινός όγκος του Φαλακρού με τις μεγάλες αλπικές εκτάσεις, τους απότομους γκρεμούς και την άγρια φύση. Φυσικά, το παρθένο δάσος Φρακτού που από το 1980 κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο, λόγω της μεγάλης φυτογεωγραφικής, ιστορικής και οικολογικής του αξίας. Αλλά και το νεότερο δάσος της Ελατιάς ή «Καράντερε», ένα αυθεντικό μουσείο της φύσης με δέντρα που φτάνουν σε ύψος ως και 65 μέτρα, είναι μερικά από τα στολίδια του νομού.

Στον εύφορο κάμπο της Δράμας οι ντόπιοι έχουν μακράν παράδοση ενασχόλησης με τη γη. Από τον 18ο αιώνα επιδίδονται στη καλλιέργεια του καπνού, που έφερε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη. Για να αντικατασταθεί αργότερα με το βαμβάκι, το σιτάρι και το καλαμπόκι. Ο Χρήστος Γκόντιας ζει και καλλιεργεί στο Φωτολίβος Δράμας, στον ευλογημένο κάμπο που απλώνεται ανάμεσα σε δυο ποτάμια, της Αγίας Βαρβάρας και του Αγγίτη και τους δυο μεγάλους ορεινούς όγκους του Παγγαίου και του Φαλακρού.

Διαβάστε περισσότερα στο Travel.gr.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK