H Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στα... πρέτζελ!

H Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στα... πρέτζελ!

Από πού προέρχονται και πώς παρασκευάζονται

good12
To σημερινό Google doodle είναι αφιερωμένο στα αγαπημένα και πεντανόστιμα πρέτζελ!

Λεπτό, αλμυρό και εύθρυπτο αρτοσκεύασμα, σε σχήμα χαλαρού κόμπου, δημοφιλέστατο στις ΗΠΑ.

Συνήθως είναι καρυκευμένο με αλάτι, ή εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα αρτύματα όπως ζάχαρη και κανέλα, γλυκάνισος, σπόροι ή κάρυα. Υπάρχει νηστίσιμη εκδοχή του, γλυκές και αλμυρές παραλλαγές.

Μπορεί να είναι επικαλυμμένο με τυριά, ζάχαρη, σοκολάτα, γλάσο, καραμέλα ή γιαούρτι. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τύπων με διάφορους βαθμούς σκληρότητας, αφράτα μπρέτσελ που πρέπει να καταναλώνονται αμέσως μετά την παρασκευή τους, και σκληρά ψημένα μπρέτσελ που έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής στο ράφι και διατίθενται συσκευασμένα στα σούπερ μάρκετ.

Το μέγεθος ενός κλασσικού πρέτζελ, με το δικό μας κουλουράκι, σχεδόν ταυτίζονται. Οι αμερικανικές αρτοβιομηχανίες φτιάχνουν μίνι-πρέτζελ στο τέταρτο ενός συνηθισμένου, αλλά και «σούπερ- πρέτζελ» στο μέγεθος κουλούρας. Ο ετήσιος τζίρος στις ΗΠΑ ξεπερνά τα 180 εκατομμύρια δολάρια.

Η καταγωγή του πρέτζελ χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι προέρχεται από τη Νότια Γερμανία, όπου είναι γνωστό και σήμερα με την ονομασία Brezel. Άλλες αναφέρουν ως τόπο προέλευσής του την Αλσατία, περιοχή της Ανατολικής Γαλλίας, που συνορεύει με τη Γερμανία.

Κλείσιμο
Πολλές είναι και οι ιστορίες για το σχήμα του πρέτζελ. Μία εκδοχή, σύμφωνα με την ιστοσελίδα sansimera.gr, αναφέρει ότι ένας φούρναρης, που κατηγορείτο για κλοπή, είχε μόνο μια ευκαιρία για να απαλλαγεί από την ποινή του. Έπρεπε να φτιάξει ένα αρτοσκεύασμα, μέσα από το οποίο θα μπορούσε να περάσει ο ήλιος, τρεις φορές. Ο εφευρετικός φούρναρης διαμόρφωσε κατά τέτοιο τρόπο το ζυμάρι, ώστε προέκυψε το πρέτζελ. Μία άλλη εκδοχή αναφέρει ότι το σχήμα του αναπαριστά τη στάση προσευχής ενός μοναχού, ενώ μια τρίτη ότι η κάθε τρύπα του αντιστοιχεί σε ένα μέλος της Αγίας Τριάδας.

Το πρέτζελ έγινε πασίγνωστο σ' όλο τον κόσμο στις 13 Ιανουαρίου του 2002. Εκείνο το βράδυ ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους τζούνιορ, απολαμβάνοντας ένα πρέτζελ μπροστά στον δέκτη της τηλεόρασής του στο Λευκό Οίκο, στραβοκατάπιε κι έπεσε από την πολυθρόνα του λιπόθυμος. Ο κίνδυνος ήταν μεγάλος ακόμα και για τη ζωή του, αλλά τα πράγματα πήγαν τελικά κατ' ευχήν. Ήταν μάλλον η πρώτη φορά που ένας ανώτατος άρχοντας κινδύνευσε από ένα τόσο ταπεινό αντικείμενο.

Οι φίλοι της μουσικής και ιδιαίτερα του ροκ είχαν πολύ νωρίτερα γνώση για τη λέξη αυτή με τις γερμανολατινικές ρίζες. Το 1974 την είδαν τυπωμένη στο αριστουργηματικό άλμπουμ των Steely Dan Pretzel Logic.


Celebrating the Pretzel!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης