Μυστήριο στον Άρη: Χάθηκε (ξανά) το μεθάνιο που είχε βρει στην ατμόσφαιρα το Curiosity!

curiosity

Κανείς δεν έχει ιδέα γιατί συμβαίνει αυτό το περίεργο και τόσο γρήγορο «σκαμπανέβασμα» στις μετρήσεις

Βαθαίνει το μυστήριο με το αέριο μεθάνιο του πλανήτη 'Αρη, το οποίο τη μία φορά ανιχνεύεται στην ατμόσφαιρα του γειτονικού πλανήτη και την επόμενη έχει εξαφανιστεί. Το νέο «κρούσμα» αφορά τη μεγάλη ποσότητα μεθανίου (21 μέρη ανά δισεκατομμύριο) που ανίχνευσε προ ημερών το ρόβερ Curiosity της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), μια συγκέντρωση μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά.

Η νέα μέτρηση που έκανε το ρόβερ, μετά από εντολή του χειριστών του στη Γη, έδειξε ότι η ποσότητα του μεθανίου όχι μόνο δεν ήταν πια καθόλου αυξημένη, αλλά είχε πέσει σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα, κάτω από το ένα μέρος ανά δισεκατομμύριο (ppb), σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Κανείς δεν έχει ιδέα γιατί συμβαίνει αυτό το περίεργο και τόσο γρήγορο «σκαμπανέβασμα» στις μετρήσεις.

«Το μυστήριο του μεθανίου συνεχίζεται», δήλωσε ο επιστήμονας της αποστολής του Curiosity 'Ασγουιν Βασαβάντα του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA. «Έχουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά κίνητρο να συνεχίσουμε τις μετρήσεις και σπάμε το κεφάλι μας να καταλάβουμε γιατί το μεθάνιο συμπεριφέρεται έτσι στην αρειανή ατμόσφαιρα».

Η ύπαρξη μεθανίου θεωρείται σημαντική, επειδή το εν λόγω αέριο -όπως συμβαίνει και στη Γη- δεν παράγεται μόνο από φυσικές γεωχημικές διαδικασίες, αλλά επίσης από βιολογικές πηγές, κυρίως μικροοργανισμούς. 'Αρα, η παρουσία του θα μπορούσε να σημαίνει ότι υπήρξε ή υπάρχει ακόμη ζωή στον 'Αρη. Προς το παρόν πάντως, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πώς παράγεται το μεθάνιο στον 'Αρη και γιατί αυξομειώνεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Νίκος

το ότι μπορεί να είναι χαλασμένος ο σένσορας δεν το έχουν σκεφτεί φαντάζομαι. Ευτυχώς που υπάρχω εγώ να τους ανοίξω τα μάτια.

πουφ!!

Συμφωνω με τους προηγουμενους.Το μεθανιο προερχεται απο κλανιες Αρειανων φαρσερ.

Είναι προφανές ότι

Κάτι αναπνέει εκει πέρα και μήπως πρέπει να το αφήσουμε ησυχο;

Costas

Συμβαίνει με το κλασιμο αυτό ......την αμολάει κάποιος και ψάχνωντας να τον βρεις η μυρωδιά έχει φύγει ....

τρολαρειανοι

Μας κάνουν πλάκα οι Αρειανοί .... πάει ο Αρειανός πίσω από το ρόβερ όταν η κάμερα κοιτάει αλλού και την αμολάει... Τρελαίνονται οι ανιχνευτές μεθανίου γυρίζει το ρόβερ να δει τι έγινε... πουθενά ο Αρειανός... ! Χαμός στη NASA για το μεθάνιο , αναρωτιούνται όλοι οι γήινοι μαζί που πήγε το μεθάνιο ...! Σκάει στα γέλια ο Αρειανός που τρολάρει ολόκληρο πλανήτη !

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης