Πλυντήριο για το διάστημα κατασκευάζουν οι Ρώσοι

Πλυντήριο για το διάστημα κατασκευάζουν οι Ρώσοι

Βάσει του πρότζεκτ, το διαστημικό πλυντήριο θα αξιοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα από την αναπνοή των αστροναυτών και θα πλένει χωρίς νερό τα ρούχα

iss
Λύση για τα ρούχα των κοσμοναυτών του Διαστημικού Σταθμού έχει βρει ρωσική εταιρεία η οποία κατασκευάζει το πρώτο... διαστημικό πλυντήριο!

Σύμφωνα με πρόταση της εταιρείας RKK Energia,που είχε δημοσιευθεί το 2017, το “διαστημικό πλυντήριο” θα λειτουργεί με την χρήση μιας συσκευής που θα συσσωρεύει το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο υπάρχει στην αναπνοή των αστροναυτών. Κατά την άποψη τους, το διοξείδιο του άνθρακα σε θερμοκρασία 31 βαθμών Κελσίου και υπό πίεση 74 ατμοσφαιρών, υγροποιείται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των ρούχων.

Την κατασκευή ειδικών πλυντηρίων για το διάστημα επιβεβαίωσε και το ερευνητικό Ινστιτούτο NIIchimmash που είναι η κύρια ρωσική διαστημική επιχείρηση που ασχολείται με συστήματα τροφοδοσίας στο Διάστημα. σκευή πλυντηρίου ρούχων που θα λειτουργεί στο Διάστημα.

Τα...άπλυτα των μελών των διαστημικών αποστολών είναι μέχρι σήμερα ένα άλυτο πρόβλημα, καθώς οι κοσμοναύτες αναγκάζονται να τα στέλνουν στη γη και να παραλαμβάνουν καθαρά με νέες διαστημικές αποστολές.

Μάλιστα το βάρος των ρούχων που τους αποστέλλονται φτάνει τα 600 κιλά. Είναι ενδεικτικό ότι σε περίπτωση μελλοντικής αποστολής στον Άρη με εξαμελές πλήρωμα για δύο χρόνια, οι αστροναύτες θα χρειαζόντουσαν τρεις τόνους ρούχων.

Το πρόβλημα πονοκεφαλιάζει και τη ΝASA, η οποία έχει χρηματοδοτήσει έρευνες για να βρεθεί μια μέθοδος ώστε να καθαρίζονται τα ρούχα χωρίς νερό ή να παραχθούν αντιμικροβιακά υφάσματα, που θα μπορούν να τα φορούν οι αστροναύτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κλείσιμο
ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης