To διαστημόπλοιο InSight κάλυψε τη μισή διαδρομή για τον Άρη

To διαστημόπλοιο InSight κάλυψε τη μισή διαδρομή για τον Άρη

Στις 6 Αυγούστου κάλυψε τη μισή απόσταση και στις 20 του ίδιου μήνα είχε διανύσει 277 εκατ. χιλιόμετρα - Σε 98 ημέρες, στις 26 Νοεμβρίου, μετά από ταξίδι άλλων 208 εκατ. χιλιομέτρων θα προσεδαφιστεί - Αποστολή του είναι να μελετήσει το υπέδαφος του «κόκκινου πλανήτη»

insight_main
Τη μισή απόσταση στο μακρύ του ταξίδι για τον Άρη κάλυψε το διαστημόπλοιο InSight της NASA. Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, στις 6 Αυγούστου κάλυψε τη μισή διαδρομή, ενώ στις 20 Αυγούστου έχει ήδη καλύψει 277 εκατ. χιλιομέτρων, σε ένα ταξίδι που ξεκίνησε πριν από 107 ημέρες.

Το InSight θα ταξιδέψει άλλες 98 ημέρες και θα καλύψει μία απόσταση 208 εκατ. χιλιομέτρων, πριν φτάσει στον «κόκκινο πλανήτη» και προσεδαφιστεί στις 26 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει η NASA. Το διαστημόπλοιο θα αγγίξει το έδαφος του Άρη στην περιοχή Elysium Planitia. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή που έχει στόχο να μελετήσει το υπέδαφος του πλανήτη, χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας όργανα.

NASA Mars Report: August 20, 2018
InSight_in

Κλείσιμο
Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στην αποστολή από τα κεντρικά της NASA, έχουν σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια το ταξίδι, ωστόσο το μεγάλο στοίχημα για τους ίδιους και την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, είναι το αν και κατά πόσο θα λειτουργήσουν αποδοτικά τα όργανα μεταφοράς, προσγείωσης και έρευνας πάνω στην επιφάνεια του «κόκκινου πλανήτη».

Το InSight διαθέτει έναν τελευταίας τεχνολογίας σεισμογράφο, με τον οποίο θα καταγράφει τις σεισμικές δονήσεις στον πλανήτη, ενώ άλλα όργανα υψηλής ευκρίνειας θα καταγράφουν την ταχύτητα των ανέμων και τις συχνότητες που εκπέμπει ο πλανήτης.

in_2
Στις 19 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε ο τελικός έλεγχος των οργάνων. Η ομάδα έλεγξε επίσης ένα όργανο που θα μετρήσει την ποσότητα θερμότητας που διαφεύγει από τον Άρη. Αφού τοποθετηθεί στην επιφάνεια, το όργανο InSight's Heat Flow and Physical Properties Package (HP3) θα χρησιμοποιήσει ένα αυτο-σφυρηλατημένο μηχανικό μώλο που θα φουσκώνει σε βάθος 10 έως 16 πόδια (3 έως 5 μέτρα). Οι μετρήσεις θα δώσουν τον πρώτο ακριβή προσδιορισμό της ποσότητας της θερμότητας που διαφεύγει από το εσωτερικό του πλανήτη. Ο έλεγχος περιελάμβανε την τροφοδοσία των κύριων ηλεκτρονικών συσκευών για το όργανο, τον έλεγχο των στοιχείων αισθητήρα του οργάνου, την άσκηση ορισμένων εσωτερικών θερμαντήρων του οργάνου και την ανάγνωση των αποθηκευμένων ρυθμίσεων στη μονάδα ηλεκτρονικών.

Η τελευταία από τις τρεις κύριες έρευνες της InSight αφορά το σύστημα RISE και τη ραδιοφωνική σύνδεση του διαστημικού σκάφους με τη Γη, προκειμένου να αξιολογήσει τις διαταραχές του άξονα περιστροφής του Άρη. Αυτές οι μετρήσεις μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για τον πυρήνα του πλανήτη.

in_1
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης