Βίντεο: Η NASA εκτόξευσε την πρώτη αποστολή της στον Ήλιο

nasa

Για πρώτη φορά στην ιστορία, μια ρομποτική διαστημοσυσκευή θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, σχεδόν «αγγίζοντάς» τον, προκειμένου να τον μελετήσει από την πιο κοντινή απόσταση μέχρι σήμερα

Με μία  ημέρα  καθυστέρηση, αλλά με επιτυχία  εκτοξεύτηκε το διαστημικό μη επανδρωμένο σκάφος Parker Solar Probe της NASA, και για πρώτη φορά στην ιστορία μία ρομποτική διαστημική συσκευή θα τεθεί σε τροχιά  γύρω από τον Ήλιο, σχεδόν «αγγίζοντάς» τον, προκειμένου να τον μελετήσει από την πιο κοντινή απόσταση μέχρι σήμερα.

H εκτόξευση έγινε λίγο μετά τις 10:30 το πρωί ώρα Ελλάδας από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, με ένα ισχυρό πύραυλο Delta IV Heavy της United Launch Alliance.


H στιγμή της εκτόξευσης:

Η εκτόξευση είχε προγραμματιστεί για χθες, Σάββατο, ωστόσο πήρε αναβολή λόγω τεχνικού προβλήματος.

Λύνοντας τα μυστήρια του Ήλιου

Ο Ήλιος, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό ένα καυτό αίνιγμα, το οποίο κρύβει ακόμη πολλά μυστικά και αν όλα πάνε καλά, το σκάφος θα προσεγγίσει τον Ήλιο φέτος το Νοέμβριο και οι επιστήμονες θα καταφέρουν να μελετήσουν από κοντά το κέντρο του ηλιακού μας συστήματος.

Κανένα άλλο μηχάνημα φτιαγμένο από τον άνθρωπο δεν θα έχει πλησιάσει τόσο κοντά το άστρο μας. Κατά την κοντινότερη προσέγγισή του, θα πετάξει με ταχύτητα περίπου 700.000 χιλιομέτρων την ώρα μόνο έξι εκατομμύρια χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του Ήλιου, επτά φορές κοντύτερα από κάθε άλλο σκάφος μέχρι σήμερα. Το έως τώρα ρεκόρ κοντινότερης διέλευσης από τον Ήλιο κατέχει η διαστημοσυσκευή Helios 2, που το 1976 έφθασε σε απόσταση περίπου 43 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (η μέση απόσταση Γης-Ήλιου είναι 150 εκατ. χλμ.).

Το σκάφος διαθέτει τέσσερις κατηγορίες επιστημονικών οργάνων: FIELDS (μέτρηση ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων στην ηλιόσφαιρα), WISPR (κάμερα που θα φωτογραφίζει τις εκρήξεις στεμματικής μάζας και άλλα ηλιακά φαινόμενα), SWEAP (καταγραφή των σωματιδίων του ηλιακού ανέμου) και ISOIS (μέτρηση σωματιδίων σε ένα ευρύ ενεργειακό φάσμα).

Ο δορυφόρος φέρει το όνομα του Αμερικανού φυσικού Γιουτζίν Πάρκερ, ο οποίος το 1958 δημοσίευσε την πρώτη επιστημονική μελέτη σχετικά με την ύπαρξη του ηλιακού ανέμου. Καθώς ζει ακόμη, είναι η πρώτη φορά που η NASA δίνει σε μια αποστολή της το όνομα ενός εν ζωή επιστήμονα - κάτι ιδιαίτερα τιμητικό για τον ίδιο.

Κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία της επταετούς αποστολής, κόστους περίπου ενάμισι δισεκατομμυρίου δολαρίων, είναι η υψηλής τεχνολογίας θερμική ασπίδα του σκάφους για να μην «ψηθεί» από τον Ήλιο, η οποία του επιτρέπει να λειτουργεί σε συνθήκες σχεδόν θερμοκρασίας δωματίου (γύρω στους 29 βαθμούς Κελσίου), όταν στο εξωτερικό η θερμοκρασία θα είναι τουλάχιστον 1.370 βαθμοί.

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς (αυτό που για χρόνια διηύθυνε ο Έλληνας ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής) σχεδίασε, κατασκεύασε και ελέγχει το Parker Solar Probe, το οποίο προγραμματίζεται να κάνει 24 περιφορές γύρω από τον Ήλιο.

ΣΧΟΛΙΑ (19)

ΑΣΕ ΤΙΣ

ΠΑΠΑΤΖΕΣ GEORGE,ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΞΕΡΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ,ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΜΕ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ!ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ!

......................Κ

Δεν σκόπευα να σχολιάσω άλλα τέτοια άγνοια με ξεπερνάει! αυτό που αποκάλεις <<κενοοο>> για τα κβάντα δεν είναι η κατάσταση του τίποτα. Η κατάσταση όπου τίποτα δεν υπάρχει και τίποτα δεν συμβαίνει.Το τίποτα για ένα κβαντικό πεδίο (ηλεκτρομαγνητικό, βαρυτικό κ.λ.π.) είναι απλώς η κατάσταση ελάχιστης ενέργειας αυτού του πεδίου. Και σ’ αυτήν το πεδίο είναι υποχρεωτικά μηδέν. έχει βέβαια μέση τιμή μηδέν άλλα με ισχυρότατες κβαντικές διακυμάνσεις γύρω απ’ αυτήν και οι διακυμάνσεις αυτές μπορούν να γίνουν αισθητές. κβαντο για όσους δεν γνωρίζουν ονομάζουμε τον γενικό ορισμό της αδιαίρετης μονάδας της ποσότητας!

ΑΣΕ ΤΗΝ ΚΒΑΝΤΙΚΗ

ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ,ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΕΙΧΑ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΑΛΛΑ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΜΕ ΕΝΟΧΛΕΙ!ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΕΣΩ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΟΟΟΟ, ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΝΟΟΟΟΟ!ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΨΗΛΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ, ΒΛΕΠΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΖΕΣΤΗ ΕΧΕΙ ΨΥΧΟΣ!ΑΝ ΗΤΑΝ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΦΟΡΗΤΗ ΖΕΣΤΗ!ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΝΑΣΑ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ!

J

Ωραία θα το θέσω διαφορέτικα για να το καταλάβεις φαντάσου το παρατηρούμενο σύμπαν ως κύβο με διαστάσεις 50 δισεκατομμυρίων ετών φωτός σε κάθε πλευρά, όλη η ύλη στο σύμπαν θα μπορούσε να χωρέσει σε έναν κύβο με διαστάσεις μόλις 1.000 έτη φωτός σε κάθε πλευρά. Έτσι είναι ο «άδειος» χώρος. Σε ένα τέλειο κενό, δεν υπάρχει θερμοκρασία, επειδή δεν υπάρχουν μόρια που να κατέχουν θερμότητα. Η πυκνότητα του χώρου εκτιμάται σε περίπου 1 άτομο ανά κυβικό μέτρο. Η χαμηλότερη θερμοκρασία που είναι θεωρητικά δυνατή, στην οποία θα σταματήσει η κίνηση των σωματιδίων που συνιστούν θερμότητητα, είναι μηδενική στην κλίμακα Kelvin,τοτέ γιάτι το διάστημα δεν ειναι θερμοτερo? είναι απλό πάρε για παράδειγμα τον ήλιο Η θερμοκρασία της επιφάνειας εκτιμάται στους 5.000 ° C, ενώ από τη στιγμή που φτάνει στη Γη είναι πολύ πιο δροσερή. Δεν φτάνει καν στον Πλούτωνα - στην άκρη του ηλιακού συστήματος. (Η θερμοκρασία του Pluto είναι μόλις 30 ° C πάνω από το απόλυτο μηδεν. Σχεδόν όλη η ακτινοβολία του Ήλιου έχει εξαφανιστεί στην άκρη του ίδιου του ηλιακού συστήματος!και υστερα υπάρχει κατι που ονομαζεται ατμοσφαιρα δεν ξερω εαν το γνώριζεις! δεν ειμαι ειδικός προσπαθω να σου απαντησω με τις περιορισμενες μου γνώσεις η Νασα ειναι απλα ενας οργανισμος αυτα που αναφέρει εχούν ήδη υοθετηθεί απ την επιστημονική κοινοτητα απλα τα εξακριβώνει ειναι αυτο που θα λεγαμε απλος παρατηρητης για να παει η σύζητηση μας παρακάτω μελετησε τους ορισμους μεταγωγη,θερμοδυναμικα κυματα και αρχη της αβεβαιοτητας η κβαντομηχανικη ειναι το κλειδη των συγχρονων θετικων επιστημων ειτε σου αρεσει ειτε οχι! Δικαιωμα σου να αμφιβάλεις ομως πρεπει να στηριζεις την αμφιβολια σου με λογικα επιχειρηματα! τιποτα δεν ειναι επειδη απλα ετσι εγινε υπαρχει λογικη συνειρμικη ακουλοθια περιμενω λοιπον ακουσω την επαναστατικη θεωρια σου που ανατρεπει καθε ενοια φυσικης και φυσικων νομων οπως τους γνωριζουμε! τετοια λαμπρη διανοια ειναι κριμα να χαραμιστει!

Πκ

NASA 60 χρόνια Πεταμένα λεφτά.

kos

απαγορεύεται το πέρδεσθαι. κίνδυνος ανάφλεξης του μεθανίου λόγω η θερμότης.

Κωνσταντίνος

Γιατί δεν πάνε το βράδυ που είναι σβηστός να μην καεί το σκάφος.

Εκδρομή

Να στείλουμε και τους νεοδημοκράτες

;

Στο Ελλαδιστάν που όλοι εχουν γνώμη για πράγματα που δεν ξέρουν τα φόρουμ ειναι γεμάτα με τετοια σχόλια.

khan

ζακέτα πήρανε? θα κάνει ψυχρούλα.

Spy

Εε.. Πολλές χρονιές μέχρι τώρα Νοέμβρη μήνα, είχαμε ήδη χειμώνα. Ας ελπίσουμε ότι μέχρι τότε πού θά πλησιάσει, νά μήν έχει τόση ζέστη καί χαλάσει τό σκάφος. Υγ..δλδ, άν διάβασα σωστά, ή θερμοκρασία κοντά στόν Ηλιο είναι 1370°. ( Όση σχεδόν σέ ένα χυτήριο χάλυβα εδώ στήν γη..) Μάλιστα.. Ευχαριστώ.

Starseed

1700 βαθμοι κελσιου; Τι μασονικά παραμύθια είναι αυτα που πουλάτε στον κοσμακη; Η NASA δεν ειναι παρα η προπαγανδα των Illuminati. Ο Ηλιος ειναι κρυστάλλινος (και υπαρχει σχετικη βιβλιογραφία) και λειτουργεί ως λάμπα. Ποια θερμότητα; Μεταδίδεται η θερμότητα στο κενό διάστημα; Δεν ξερετε οτι οι πιλότοι στην γηινη ατμόσφαιρα σε μεγάλα ύψη αντιμετωπίζουν δριμύ ψύχος; Η ζέστη του καλοκαιριού οφείλεται αποκλειστικα στην αντίδραση της ατμόσφαιρας στην ηλιακή ακτινοβολία σε συνδιασμό με την κλίση της Γής.

μπαμπης

Επρεπε να ηταν επανδρωμενη η αποστολη να σε στειλουμε και εσενα μιας και τα ξερεις τοσο καλα!

Anonymous

Εγω παντος θα εβαζα συμμετοχη. Θα τσιμπαγα τα μαρουλια και μετα το γνωστο παραμυθι.. Εκτοξευση προς ανατολας , αλεξιπτωτα πριν βουτηξουν τον πυραυλο στο τριγωνο των βερμουδων και σε κανενα εξοχικο για καμια 10ρια χρονια μακρια απο τους χιμπατζιδες της κοινωνιας γιατι δηθεν θα ταξιδευα.... . Στο τελος θα επαιρνα και μεταλλιο σαν τον Αμστρονγκ και τους λοιπους .... Μια χαρα θα με εβλεπα...

...

Βάλε για την επόμενη ρε κουμπάρε.Τι κάθεσαι;

@starseed

Iq ραδι-q.

#starseed

Μήπως ξέρεις ποιες στάσεις προτιμούν οι γυναίκες 60-70 χρόνων. Σέ βλέπω πολυδιαβασμένο..!!!

@Starseed

Starseed είσαι μεγάλο γίδι!

George

Θα σου απαντήσω σοβαρά αν και δεν θα έπρεπε. Η μετάδοση θερμότητας γίνεται με αγωγή, με συναγωγή και με ακτινοβολία. Επομένως μεταδίδεται και στο κενό. Για ηλιοθερμικά συστήματα έχεις ακούσει τίποτα; Θεωρείς ότι θερμαίνονται με συναγωγή μέσω της ατμόσφαιρας όταν πιάνουν εκατοντάδες βαθμούς Κελσίου; Μάντεψε. Δεν γίνεται να μεταδώσεις θερμότητα από ένα ψυχρότερο σώμα σε ένα θερμότερο με συναγωγή.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

mars1

Η ποσότητα που είναι «αποθηκευμένη» εκεί, μπορεί να καλύψει εξ ολοκλήρου τον πλανήτη με 1,5 μέτρο νερού - Τι σημαίνει αυτό για την πιθανότητα ύπαρξη ζωής κατά το βαθύ παρελθόν στον «κόκκινο πλανήτη»

nasa_lunar_part

Το σχέδιο Lunar Gateway ξεκινά με την επιλογή του στοιχείου που θα δίνει ισχύ στον διαστημικό σταθμό, ο οποίος θα κατασκευαστεί και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης

3