Για πρώτη φορά: Επιστήμονες αναπαρήγαγαν στο εργαστήριο την επικίνδυνη διαστημική ακτινοβολία

Για πρώτη φορά: Επιστήμονες αναπαρήγαγαν στο εργαστήριο την επικίνδυνη διαστημική ακτινοβολία

Ο επιταχυντής λέιζερ-πλάσματος μπορεί να μιμηθεί ρεαλιστικά τη διαστημική ακτινοβολία και έτσι θα βοηθήσει τους επιστήμονες να την μελετήσουν καλύτερα, ώστε να γίνουν πιο ασφαλή τα μελλοντικά ταξίδια στο διάστημα

Για πρώτη φορά: Επιστήμονες αναπαρήγαγαν στο εργαστήριο την επικίνδυνη διαστημική ακτινοβολία
Επιστήμονες από τη Βρετανία (μεταξύ των οποίων ένας Έλληνας ερευνητής), τη Γερμανία και τις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια συσκευή που μπορεί να αναπαράγει στο εργαστήριο την επικίνδυνη ακτινοβολία του διαστήματος.

Ο επιταχυντής λέιζερ-πλάσματος μπορεί να μιμηθεί ρεαλιστικά τη διαστημική ακτινοβολία και έτσι θα βοηθήσει τους επιστήμονες να την μελετήσουν καλύτερα, ώστε να γίνουν πιο ασφαλή τα μελλοντικά ταξίδια στο διάστημα.

Οι ερευνητές του Τμήματος Φυσικής του βρετανικού Πανεπιστημίου του Στραθκλάιντ στη Γλασκώβη, των γερμανικών πανεπιστημίων Χάινριχ Χάινε του Ντίσελντορφ και του Αμβούργου, καθώς επίσης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος 'Αντζελες (UCLA), με επικεφαλής τον καθηγητή Μπέρνχαρντ Χίντιγκ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Scientific Reports».

Στην έρευνα, που χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), συμμετείχε ο ειδικός στη διαστημική ραδιοβιολογία Πάνος Δεληνικόλας του Στραθκλάιντ, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η διαστημική ακτινοβολία από τον Ήλιο και το ακόμη πιο μακρινό διάστημα συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τα ηλεκτρονικά συστήματα των δορυφόρων, αλλά και για τις επανδρωμένες διαστημικές αποστολές, καθώς μπορεί να μεταλλάξει το DNA και να κάνει ζημιά στα κύτταρα. Ενώ το γήινο μαγνητικό πεδίο αποτελεί «ασπίδα» για τα επικίνδυνα σωματίδια υψηλής ενέργειας αυτής της ιοντίζουσας ακτινοβολίας, δεν υπάρχει τέτοια προστασία στο διάστημα, όπου η ακτινοβολία είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια σε σχέση με αυτή στη Γη.
Κλείσιμο

Έως τώρα οι επιστήμονες δυσκολεύονταν να αναπαράγουν τη διαστημική ακτινοβολία στο εργαστήριο, κάτι που τώρα πέτυχαν χάρη στον επιταχυντή λέιζερ-πλάσματος, μια τεχνολογία που αναμένεται να βελτιωθεί κι άλλο στο μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης